Αθλητισμός|16.09.2019 00:23

Eτρεξαν μαραθώνιο με δέντρα στην πλάτη για να σώσουν τον πλανήτη!

Newsroom

Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής μία παρέα 20 φίλων έκλεψαν την παράσταση με την ιδέα τους να τρέξουν και να τερματίσουν τον αγώνα έχοντας «φυτέψει» στην πλάτη τους δέντρα.

Η ιδέα ανήκει σε έναν λογιστή, σε έναν επιχειρηματία και ακτιβιστή και σε έναν παράγοντα της πυγμαχίας που γέννησαν την ιδέα. Στη συνέχεια διεύρυναν την παρέα τους που ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία τους.  

Μήνυμα για την κλιματική αλλαγή

Η ομάδα των φίλων επιχειρεί να προωθήσει τη δεντροφύτευση με δέντρα που φύονται στη Νότιο Αφρική, στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας να αντικατασταθούν ξένα είδη με εγχώρια για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής. Τον περασμένο χρόνο, το Κέιπ Τάουν βίωσε τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα. Αποτέλεσμα ήταν να εξαντληθεί το πόσιμο νερό για την τεράστια μεγαλούπολη οδηγώντας την κυβέρνηση στην επιβολή δελτίου στις δημόσιες παροχές νερού.

Με αγριελιά στην πλάτη

Ο Σιγιαμπουλέλα Σοκομάνι έτρεξε τον αγώνα έχοντας δεμένη στην πλάτη του μια αγριελιά και δήλωσε: «Θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα για να φυτέψουμε 2.000 δέντρα στον δήμο Καγελίτσα του Κέιπ Τάουν, από όπου κατάγονται πολλά από τα μέλη της παρέας».

67 δέντρα την Παγκόσμια Ημέρα Μαντέλα

Ο 34χρονος Σοκομάνι εμπνεύστηκε από έναν δάσκαλο του να ιδρύσει έναν περιβαλλοντικό όμιλο, ενώ έχει κάνει ένα μεγάλο τατουάζ με τα αγαπημένα του δέντρα. Το 2018 ο Σοκομάνι επέστρεψε στο σχολείο του για να φυτέψει 67 δέντρα την Παγκόσμια Ημέρα Μαντέλα, που συμβολίζει τα 67 χρόνια αγώνων του Μαντέλα. Επίσης ο Σοκομάνι είναι συνιδρυτής από το 2017 του «Δήμου Αγροτών» με στόχο να διδάξει στα παιδιά τις γεωργικές εργασίες και το πώς θα φυτεύουν δέντρα στα σχολεία. 

Μείωση 22% των δασών από το 2000

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ από το 2001 ως το 2018 η Νότια Αφρική έχασε 1,34 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης, που ισοδυναμούν με μείωση 22% από το 2000, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δασών με έδρα την Ουάσινγκτον.

ΣπορμαραθώνιοςΝότια Αφρική