Αθλητισμός|16.09.2019 11:50

Ρίκι Ρούμπιο: Οι επιτυχίες και οι απώλειες που συγκλόνισαν τον MVP του Μουντομπάσκετ

Θοδωρής Φελάνης

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 Έλληνες προπονητές μικρών Εθνικών ομάδων της Ομοσπονδίας εξέφραζαν τον θαυμασμό τους για ένα καταπληκτικό ταλέντο που διέθετε η Εθνική Ισπανίας. Ο Ρίκι Ρούμπιο έγινε γρήγορα γνωστός ως παιδί-θαύμα, καθώς άπαντες μιλούσαν για έναν παίκτη που προηγούνταν της ηλικίας του.

Στα 29 του έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της Εθνικής Ισπανίας, ενώ ο τίτλος του MVP στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας είναι η επιβράβευση μιας διαδρομής που περιελάμβανε ατέλειωτες ώρες προπόνησης και προσπάθειας που ουσιαστικά του στέρησαν την παιδική του ηλικία.

Ο νεαρότερος παίκτης στην ACB

Ο Ρίκι Ρούμπιο Βίβες, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1990 σε προάστιο της Βαρκελώνης και από πολύ μικρός ήξερε καλά τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Το αδύνατο (και όχι ψηλό… σκαρί) του στα παιδικά του χρόνια δεν πρόδιδε την προδιάθεση που είχε για πρωταθλητισμό. Γρήγορα έγινε ξεκάθαρο πως όσο μπόι του έλειπε (τελικά έφτασε μέχρι 1,92 μ.) το πήρε από την φύση σε ταλέντο.

Στα 13-14 του χρόνια ήδη έκανε …θραύση, γεγονός που οδήγησε τον Αΐτο Ρενέσες να του δώσει την ευκαιρία στην Μπανταλόνα χρησιμοποιώντας τον το 2005, σε ηλικία μόλις 15 ετών στο ισπανικό πρωτάθλημα! Κάπως έτσι πήρε τον τίτλο του μικρότερου αθλητή που έπαιξε ποτέ στην ACB. Έναν χρόνο μετά, σε ηλικία 16 ετών, «έγραψε» την πρώτη του συμμετοχή στην Euroleague.

«Ξεχώριζε για την ωριμότητα του. Ήταν σχετικά κοντούλης και αδύνατος, ακόμη ψήλωνε. Ήταν 15 όμως, αφομοίωνε το παιχνίδι μας ως ενήλικας και δούλευε πολύ. Διάβαζε καλά το παιχνίδι, είχε καλή πάσα και, πάνω από όλα, σωστή νοοτροπία» έχει πει γι' αυτόν ο Αΐτο Ρενέσες. Στην Μπανταλόνα εργάσθηκε για έναν χρόνο και με τον Σίτο Αλόνσο πριν μετακομίσει το 2009 με προορισμό την Μπαρτσελόνα.

Από τα 16 στα «ραντάρ» του ΝΒΑ

Είναι περιττό φυσικά να αναφέρουμε πως ήδη από το 2005 θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ισπανικού μπάσκετ. Το 2006 στο Πανευρωπαϊκό Παίδων(U16) με την Εθνική Ισπανίας έκανε… όργια (στον τελικό με την Ρωσία έβαλε 51 πόντους), κάνοντας την Ευρώπη να παραμιλά, λαμβάνοντας, φυσικά, τη διάκριση του MVP. Εκείνο το διάστημα βρισκόταν ήδη υπό τη στενή παρακολούθηση ομάδων του ΝΒΑ.

Στην Μπάρτσα έμεινε για δύο χρόνια πανηγυρίζοντας τη Euroleague το 2010. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2009, σε ηλικία 19 ετών έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ. Επιλέχθηκε στο Νο5 από τη Μινεσότα, ωστόσο οι Τίμπεργουλβς έκριναν σκόπιμο να τον αφήσουν για ακόμη μια σεζόν στην Ευρώπη.

Το συμβόλαιο των 51.000.000

Οι «Γουλβς» τον κάλεσαν στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2011, σεζόν από την οποία αρχίζει το American dream του Ρούμπιο. Στη Μινεσότα έμεινε για 6 χρόνια αγωνιζόμενος σε 353 ματς. Επόμενη στάση του ήταν οι Τζαζ, στους οποίους ανέβασε τον χρόνο συμμετοχής του, αλλά και τις επιδόσεις του (έφτασε τους 20,3 πόντους ανά αγώνα). Λίγους μήνες πριν, έπειτα από δυο σεζόν στη Γιούτα, ο Ρούμπιο πήρε την απόφαση να μετακομίσει στους Σανς με συμβόλαιο 51.000.000 δολαρίων για τριετές συμβόλαιο.

Η μεγάλη απώλεια

Το 2015 η είδηση της απώλειας του Φλιπ Σόντερς, κόουτς των Τίμπεργουλβς (έφυγε μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο), συγκλόνισε τον Ρούμπιο, καθώς διατηρούσε πολύ καλή σχέση μαζί του, ήταν ο προπονητής που τον πίστεψε δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει το μεγάλο βήμα στο ΝΒΑ.

Έναν χρόνο μετά, το «χτύπημα» που δέχθηκε ήταν μεγαλύτερο για τον Ισπανό γκαρντ, καθώς έχασε την αγαπημένη του μητέρα του: «Υπάρχει κάποιος που πάντα με ακολουθεί. Έχασα τη μητέρα μου πριν από τρία χρόνια. Γνωρίζω πως ήταν πίσω μου και μου έδινε ώθηση κάθε μέρα για να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν υπήρχε κάποιος στον κόσμο που να με αγαπάει παραπάνω. Συνεχίζει να με καθοδηγεί κάθε μέρα, ακόμα και αν δεν είναι εδώ. Είμαι περήφανος για την μαμά που είχα και συνεχίζω μέσω εκείνης» δήλωσε συγκινημένος μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου με την Εθνική Ισπανίας.

Δείτε το βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Ρίκι Ρούμπιο

Μουντομπάσκετ 2019Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΡίκι ΡούμπιοΝΒΑμπάσκετ