Αθλητισμός|17.09.2019 09:57

Champions League: Ανοίγει η αυλαία για τ' αστέρια με ματσάρες

Γιάννης Σκόκας

Το Champions League θυμίζει κάτι από θεατρικές παραστάσεις. Το πρώτο κουδούνι ακούγεται στα πρώιμα καλοκαιρινά προκριματικά και το δεύτερο στα πλέι οφ του Αυγούστου όταν οι μάχες φουντώνουν με πιο δυνατά ζευγάρια. Το τρίτο κουδούνι ηχεί όταν πια η αυλαία ανοίγει για τη μεγάλη παράσταση.

Αυτό είναι η φάση των ομίλων του Champions League, μια μεγάλη ποδοσφαιρική παράσταση που μαγεύει δισεκατομμύρια φιλάθλους και τηλεθεατές απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη. Γι’ αυτό και αποτελεί την καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αλλά και το επίκεντρο του χρηματιστηρίου της μπάλας. Διόλου τυχαίο το γεγονός πως η UEFA μοιράζει στις ομάδες που συμμετέχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπόνους, τα οποία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ! Αλλωστε τα έσοδα της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας από τη διοργάνωση ανέρχονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Μολονότι πάντως στο μαραθώνιο που αρχίζει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Μαΐου με τον τελικό της Κωνσταντινούπολης, υπάρχουν τα παραδοσιακά φαβορί και οι νέες υπερδυνάμεις του ποδοσφαίρου, δεν λείπουν και οι εκάστοτε εκπλήξεις όπως οι Λυών (2010), Σάλκε (2011), Μονακό (2017) και Ρόμα (2018), που έφτασαν μέχρι τους ημιτελικούς ή η Ντόρτμουντ (2013) και η Τότεναμ (2019) που έπαιξαν στον τελικό.

Τα φαβορί

Ούτως ή άλλως, το πεδίο είναι δύσκολο και το επίπεδο αρκετά υψηλό προκειμένου μια ομάδα να πιάσει στα χέρια της και να υψώσει ψηλά στον ουρανό το θρυλικό τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά». Δεν έχουν καν πλησιάσει νεόπλουτοι σύλλογοι που, κοντά μια δεκαετία, δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παίκτες και προπονητές. Το παράδειγμα της Μάντσεστερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν είναι χαρακτηριστικό και καταδεικνύει πως δεν αρκούν τα χρήματα για να τοποθετήσεις το πιο βαρύτιμο απ’ τα κύπελλα στην τροπαιοθήκη σου.

Η νέα σεζόν αρχίζει με τη Λίβερπουλ να φέρει την τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης μετά τη θριαμβευτική πορεία μέχρι τον τελικό της Μαδρίτης τον περασμένο Μάιο. Ουδείς ωστόσο μπορεί να εκτιμήσει με σιγουριά ποίος θα είναι εν τέλει ο εκλεκτός που θα σηκώσει την κούπα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης των 13 ευρωπαϊκών τίτλων και με τον Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο, που νίκησε σε τρεις σερί τελικούς (2016, 2017, 2018), είναι εκ των πραγμάτων το γκραν φαβορί, όπως βεβαίως και η Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι, που όμως έχει να πανηγυρίσει από το 2015. Η πάντοτε δυναμική Μπάγερν Μονάχου επίσης αναζητεί το τρόπαιο από το 2013, ενώ η Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο ψάχνει την… πηγή από το μακρινό 1996! Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε, η Παρί του Νεϊμάρ και φυσικά η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ έχουν κάθε δικαίωμα στο όνειρο.

Πολλά τα φαβορί ομολογουμένως, αλλά στο τέλος μόνο ένας θα πάρει το «άγιο δισκοπότηρο» του ποδοσφαίρου…

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Η αυλαία για τη νέα σεζόν ανοίγει με τις αναμετρήσεις Λυών - Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης και Ιντερ Σλάβια Πράγας που αρχίζουν στις 19.55. Ωστόσο το κυρίως μενού της βραδιάς έχει σέντρα στις 22.00 με τις μάχες της Νάπολι με τη Λίβερπουλ και της Ντόρτμουντ με την Μπαρτσελόνα.

Επίσης η Τσέλσι υποδέχεται τη Βαλένθια, ο Αγιαξ τη Λιλ, η Μπενφίκα τη Λειψία και η Ζάλτσμπουργκ τη Γκενκ, ενώ ο Ολυμπιακός, ο μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου στα Κύπελλα Ευρώπης θα αναμετρηθεί με την Τότεναμ εντός έδρας την Τετάρτη (18/9, 19.55).

5ος όμιλος

22.00 Νάπολι - Λίβερπουλ

22.00 Ζάλτσμπουργκ - Γκενκ 

6ος όμιλος

19.55 Ιντερ - Σλάβια Πράγας

22.00 Ντόρτμουντ - Μπαρτσελόνα

7ος όμιλος

19.55 Λυών - Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης

22.00 Μπενφίκα - Λειψία

8ος όμιλος

22.00 Τσέλσι - Βαλένθια

22.00 Αγιαξ - Λιλ

ποδόσφαιροChampions LeagueΛίβερπουλΜπαρτσελόνα