Αθλητισμός|22.09.2019 12:14

Κατερίνα Στεφανίδη στο ethnos.gr: Σε δύσκολες συνθήκες, πηδάω ψηλότερα (vid)

Newsroom

Το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου θα αναχωρήσει για τη Ντόχα του Κατάρ το πρώτο γκρουπ της ελληνικής αποστολής που θα αγωνιστεί στο 17ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου (27 Σεπτεμβρίου - 6 Οκτωβρίου).

Η αποστολή μετράει 16 συνολικά εκπροσώπους και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην διοργάνωση αλλά και μία από τις ποιοτικότερες που έχει στείλει η Ελλάδα στην ιστορία της διοργάνωσης. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πήρε συμμετοχή από την IAAF η δισκοβόλος Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου ανεβάζοντας σε 16 τα μέλη της ελληνικής αποστολής (9 γυναίκες και 7 άνδρες).

Μεταξύ αυτών και η Κατερίνα Στεφανίδη η οποία πηγαίνει στη Ντόχα με σκοπό να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο επί κοντώ, ενώ στο αγώνισμα θα συμμετέχει και η Νικόλ Κυριακοπούλου που επίσης έχει πολύ υψηλές βλέψεις.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο μίλησε στο ethnos.gr για την προετοιμασία της, για το στόχο της, για τις ιδιαίτερες συνθήκες που αναμένεται να υπάρξουν στη Ντόχα, για τις αντιπάλους της αλλά και για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

«Θα έχει κρύο στη Ντόχα, θα πάρω μπουφάν»

Στη Ντόχα οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου αλλά το στάδιο που θα γίνουν οι αγώνες διαθέτει κλιματισμό που κάνει πολύ ιδιαίτερη την κατάσταση καθώς πολλές φορές η θερμοκρασία πέφτει και στους 25 βαθμούς ενώ δημιουργούνται ρεύματα αέρα που επηρεάζει τους αθλητές ορισμένων αγωνισμάτων μεταξύ αυτών και του επί κοντώ:

«Εχουμε αγωνιστεί πάλι στη Ντόχα με παρόμοιες συνθήκες. Δε νομίζω πως θα είναι κάτι τόσο ιδιαίτερο. Πιστεύω πως θα έχει πιο πολύ κρύο από ότι περιμένουμε μέσα στο στάδιο. Εγώ έχω πει πως μαζί μου θα έχω και ένα μικρό μπουφάν. Όταν έγινε και το Ασιατικό πρωτάθλημα και το Ντάιμοντ Λιγκ στην Ντόχα όλοι μέσα στο στάδιο ήταν με μπουφάν. Πιστεύω πως ακόμα δεν έχουν μάθει να ελέγχουν την θερμοκρασία. Το πιο δύσκολο θα είναι να μπούμε από τη ζέστη στο κρύο γιατί αυτό θα συμβεί τελικά. Παρόλα αυτά το ιδανικό θα είναι να κάνουμε το ζέσταμα μας σε ένα κλειστό γυμναστήριο που υπάρχει εκεί κοντά και να μπούμε στο στάδιο έτοιμοι για τον αγώνα.

«Εχω αυτοπεποίθηση»

Η Στεφανίδη ως η κορυφαία του αγωνίσματος ρωτήθηκε για το άγχος της επιβεβαίωση της στο αγώνισμα: «Δεν έχω άγχος. Μου δίνει αυτοπεποίθηση το γεγονός ότι είμαι η κάτοχος του τίτλου αλλά και ότι κέρδισα τον τελικό του Ντάιμοντ Λιγκ που είναι και η τελευταία διοργάνωση πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Γενικά έχει φανεί η καλή εικόνα και στις προπονήσεις μας. Ολη τη χρονιά έχουν βγει καλά οι προπονήσεις αλλά τελευταία είναι ακόμα πιο δυνατές».

«Θέλω να είμαι η τελευταία που αγωνίζεται»

Για τους πολλούς θα έχει βασικές αντιπάλους την Ισιντόροβα και τη Μόρις αλλά η ίδια έχει άλλη θεώρηση: «Πιστεύω πως η μεγάλη μάχη θα γίνει με την Ισιντόροβα και τη Μόρις. Και οι δύο αγωνίζονται πολύ καλά υπό πίεση και σε αγώνες ου παίζονται μετάλλια. Η Μόρις ήταν δεύτερη στο τελευταίο παγκόσμιο αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ισιντόροβα είναι πολύ σταθερή εφέτος. Πιστεύω όμως πως υπάρχουν 5-6 αθλήτριες που όλες πάνε για μετάλλιο. Ισως στο μυαλό τους να υπάρχει και το χρυσό. Ετσι δεν θέλω να εστιάσω το ενδιαφέρον μου μόνο στην Ισιντόροβα και τη Μόρις γιατί μπορεί να γίνει κάποια έκπληξη. Αρα θέλω να μπω στον αγώνα θέλοντας να είμαι η τελευταία που αγωνίζεται».

«Είναι παράλογες να σκέφτονται το χρυσό»

Στην ερώτηση εάν όλες οι αθλήτριες και επομένως και η ίδια έχουν το μυαλό τους στο χρυσό μετάλλιο απάντησε: «Εγώ είμαι με το μυαλό στο χρυσό αλλά νομίζω αυτό έχει μια λογική. Κάποιες άλλες κοπέλες που έχουν το μυαλό τους στο χρυσό είναι λίγο παράλογες. Με βάση τις επιδόσεις υπάρχουν πολλές κοπέλες που μπορούν να ελπίζουν».

«Εγώ πηδάω καλύτερα»

Σχετικά με το ρόλο που θα παίξουν οι συνθήκες μέσα στο στάδιο είπε: «Θα δούμε τι συνθήκες που θα επικρατούν μέσα στο στάδιο. Θα καθορίσουν πολύ τις επιδόσεις. Το air condition έχουν πει πως δημιουργεί κάποιο ρεύμα αέρα μέσα στο στάδιο. Εμένα όλο αυτό ίσως με ευνοήσει. Λογικά κάπου στο 4.80 μέτρα θα κριθεί το χρυσό μετάλλιο αλλά και στις χαμένες προσπάθειες».

Και γιατί θα σε ευνοήσει το ρεύμα αέρα του κλιματισμού του σταδίου; ;

«Όταν οι συνθήκες είναι κακές οι υπόλοιπες αθλήτριες επηρεάζονται περισσότερο ενώ εγώ πηδάω λίγο καλύτερα».

Η Κατερίνα Στεφανίδη με τον υπογράφοντα στη media day της Εθνικής στίβου

«Για αυτό ξεκινάω ψηλά τα άλματα μου»

Η κορυφαία επικοντίστρια ανέλυσε γιατί επιλέγει να ξεκινάει από μεγάλο ύψος αφήνοντας τις υπόλοιπες αθλήτριες να κάνουν άλματα σε μικρότερη ύψη: «Για το μόνο λόγο που ξεκινάω σε μεγαλύτερο ύψος από τις άλλες αθλήτριες είναι θέμα τακτικής. Δεν θέλω να έχω μεγάλα κενά ανάμεσα στα άλματα μου. Κάποιες άλλες αθλήτριες προτιμούν να κάνουν ένα άλμα χαμηλά και μετά να ξεκουραστούν. Εγώ από τη στιγμή που θα ξεκινήσω τον αγώνα μου θέλω να έχω ρυθμό και να μην περιμένω 45 λεπτά μέχρι το επόμενο άλμα».

«Δεν θα κάνω κλειστό στίβο»

Σχετικά με τα πλάνα που έχει για μετά τη Ντόχα είπε: «Μετά τη Ντόχα θα πάμε στην Αμερική όπου έχουμε να πάμε από τα τέλη Μαΐου. Θέλω να δω τι γίνεται και με το σπίτι μας εκεί αλλά και με την επιχείρηση μας. Σκοπεύω να μην κάνω κλειστό στίβο και να προετοιμαστούμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

ΣπορΚατερίνα ΣτεφανίδηΠαγκόσμιο πρωτάθλημα στίβουστίβος