Αθλητισμός|27.09.2019 12:32

Στο ethnos.gr ο πιλότος των Σινούκ που είναι πρωταθλητής στο τρίαθλο

Newsroom

Στις πλαγές του Πάρνωνα και με θέα το Μυρτώο πέλαγος πραγματοποιήθηκε για 8η χρονιά στο Τυρό ο αγώνας απαιτητικός τριάθλου που έχει γίνει θεσμός για το άθλημα στην Ελλάδα. Στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Αρκαδίας το σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου έτρεξαν περισσότεροι από 200 αθλητές και αθλήτριες. Ξεχώρισαν ο Σπύρος Γκοτζιάς και η Τζένη Μπουλμέτη που πήραν τις πρώτες θέσεις στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών.

Ο 30χρονος πιλότος της Αεροπορίας Στρατού που υπηρετεί ως συγκυβερνήτης Σινούκ στο Αεροδρόμιο στα Μέγαρα έχει αφιερωθεί μαζί με τη σύζυγο του στον αθλητισμό και καταφέρνει να διακρίνεται σε όλο και περισσότερες απαιτητικές διοργανώσεις στο τρίαθλο.

«Ετσι κόλλησα με το τρίαθλο»

Πρωταθλητής της κολύμβησης στα 400 και στα 1.500 μέτρα ο Σπύρος Γκοτζιάς άνοιξε την καρδιά του στο ethnos.gr και μίλησε για εφηβικά χρόνια αλλά και για την στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με το τρίαθλο σε ηλικία 22 ετών με την καθοδήγηση και του προπονητή Γιάννη Ψαρέλη: «Μεγάλωσα μέσα στις πισίνες στον Α.Ν.Ο.Αργυρούπολης. Μου άρεσε πολύ η κολύμβηση και μου πρόσφερε πολλά στη σκέψη μου και στο σώμα μου. Πήρα πολλούς πανελλήνιους τίτλους. Το 2011 αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι πιο δυνατό και να αγωνιστώ σε αγώνα τριάθλου που είχε γίνει στην παραλία του Σχινιά. Θυμάμαι είχα ένα ποδήλατο τύπου “μάουντεν μπάικ” που ήταν εντελώς ακατάλληλο για την περίσταση αλλά πήγα και αγωνίστηκα. Ηταν φοβερή εμπειρία για μένα. Έτσι κόλλησα με το τρίαθλο. Σιγά, σιγά άρχισα να κάνω έρευνες αγοράς, γνωρίστηκα με ανθρώπους που γνώριζαν το άθλημα και με καθοδήγησαν ώστε να πάρω τον σωστό εξοπλισμό και εντατικοποίησα την προετοιμασία μου. Ενας από αυτούς είναι ο προπονητής μου Γιάννης Ψαρέλης ο οποίος με καθοδηγεί από το 2011 και έχουμε την ομάδα Athens Triathlon Team».

«Η υπηρεσία μου είναι απαιτητική»

Εκτός από την πρώτη θέση στον Τυρό ο Σπύρος Γκοτζιάς έχει αγωνιστεί σε δύο Βαλκανικά πρωταθλήματα το 2012 στην Τουρκία και το 2015 στην Κροατία, σε αγώνα της σειράς Ironman στην Βουδαπέστη το 2016 και την τελευταία διετία έχει αγωνιστεί σε πολλές διοργανώσεις εντός των τειχών: «Η υπηρεσία μου είναι απαιτητική και δεν έχω την δυνατότητα να παίρνω άδειες ή να μην έχω καλή φυσική κατάσταση. Οπότε δε μπορώ να κάνω όνειρα για χρονοβόρους αγώνες στο εξωτερικό. Ακόμα και οι αγώνες που τρέχω εδώ στην Ελλάδα καταφέρνω να συμμετέχω μετά από προγραμματισμό με την υπηρεσία μου και πάντα εάν δεν προκύψει κάτι έκτακτο. Στο μυαλό μου είναι η υπηρεσία μου και μετά το χόμπι μου».

«Υπάρχει πίεση σε καθημερινή βάση»

Όπως λέει οι συνάδελφοι του γνωρίζουν για την «τρέλα» του αλλά και για τις διακρίσεις και με κάθε ευκαιρία τον επιβραβεύουν:  «Υπάρχει η αναγνώριση από τους συναδέλφους μου αλλά όταν υπηρετείς σε μία μάχιμη μονάδα κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί και πολύ με τα επιτεύγματα σου στο χόμπι σου. Εχουμε ευθύνες και πίεση σε καθημερινή βάση. Δεν είμαστε όπως στα Σώματα Ασφαλείας που μπορείς να πάρεις και ειδικές άδειες για να συμμετέχεις σε αθλητικά δρώμενα. Είμαι χειριστής ελικοπτέρων και συγκυβερνήτης στα Σινούκ οπότε το τελευταίο που μπορεί να συζητήσουμε είναι οι επιτυχίες στο τρίαθλο. Όλα αυτά μόνο εκτός υπηρεσίας και στον ελεύθερο χρόνο μου».

«Κάνω ψυχοθεραπεία στους αγώνες»

Όπως είπε ο Σπύρος Γκοτζιάς εάν και εφόσον του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις της υπηρεσίας του θα προσπαθήσει να αγωνιστεί στον αγώνα Isoman στο Ρεθυμνο που θα διοργανώσει η Trimore 27-29 Σεπτεμβρίου, ενώ στα πλάνα του είναι και στον κολυμβητικό αγώνα SwimRun στην Υδρα 17-19 Νοεμβρίου όπου αγωνίζονται ζευγάρια δεμένα με ένα σχοινάκι. «Η συμμετοχή μου σε αυτές τις διοργανώσεις είναι μια ψυχοθεραπεία για μένα. Με βοηθούν να ξεφεύγω και μάλιστα με ακολουθεί και η γυναίκα μου η οποία γυμνάζεται καθημερινά και είμαστε μαζί σε όλα τα δρώμενα».

«Σπάνια ομορφιά στο Τυρό»

Για την διοργάνωση στο Τυρό είπε: «Είναι από τους πιο όμορφους αγώνες διότι έχει φοβερές διαδρομές και καλή οργάνωση. Είναι μοναδικής ομορφιάς τα τοπία στην περιοχή και υπάρχουν και δύσκολα τεχνικά κομμάτια. Η περιοχή στο Τυρό είναι από τις πιο ωραίες στην Ελλάδα και αξίζει να την επισκεφθεί κανείς».

Στην παραλία στον Τυρό

«Μπορούμε να πετύχουμε πολλά»

Οσο για το μέλλον του στο τρίαθλο και το επίπεδο του αθλήματος στην Ελλάδα είπε: «Στόχος μου δεν είναι μόνο οι πρωτιές αλλά να ανεβάζω τους χρόνους μου ώστε κάποια στιγμή να μπορέσω να αγωνιστώ και σε ένα μεγάλο διεθνή αγώνα. Είμαι πολύ χαρούμενος που κάθε φορά βλέπω όλο και περισσότερους νέους αθλητές και νέες αθλήτριες. Έχουμε μείνει πίσω σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο για να διεκδικήσουμε Ολυμπιακές και διεθνείς διακρίσεις αλλά τώρα που έρχονται νέοι αθλητές με καλύτερη οργάνωση μπορούμε να καταφέρουμε πολλά στο μέλλον».

ΣπορΣινούκτρίαθλοΣπύρος Κοτζιάς