Αθλητισμός|27.09.2019 09:26

Ο Καλάθης, ο Αντετοκούνμπο και τα ερωτήματα για την Εθνική του μέλλοντος

Θοδωρής Φελάνης

Η δήλωση του Νικ Καλάθη πως σκέφτεται να βάλει τέλος στο κεφάλαιο Εθνική ομάδα (ίσως και μετά το Προολυμπιακό τουρνουά), έπεσε  σαν «κεραμίδα» στο ελληνικό μπάσκετ. «Έχω παίξει για περίπου 11 χρόνια στην Εθνική και τώρα είναι ο καιρός να δώσω χώρο στους νεότερους παίκτες», είπε ο Νικ.

Ο Πεδουλάκης έκανε και μια δυσάρεστη πρόβλεψη για το μέλλον: «Έχουμε υψηλό βαθμό προπονητών, αλλά υπάρχει τεράστιο κενό παραγωγής. Ο Καλάθης είπε ότι ίσως του χρόνου να είναι η τελευταία του χρονιά στην Εθνική, μπορείτε να βρείτε άλλον παίκτη για να πρωταγωνιστήσει;».

Σύντομα όλος ο κόσμος θα στρέψει την προσοχή του στο πρωτάθλημα που ξεκινάει, στην Euroleague, το Eurocup και το Basketball Champions League. Όλα αυτά θα ξεχαστούν, όμως μόνο λίγοι μήνες από το Προολυμπιακό τουρνουά μας χωρίζουν και κάποια ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.

Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να γνωρίζει πότε θα είναι η επόμενη φορά που ο Γιάννης  Αντετοκούνμπο θα λάβει μέρος σε επίσημο παιχνίδι της Εθνικής.

Εφόσον το καλοκαίρι του 2020 ο Γιάννης υπογράψει το supermax συμβόλαιο των 253 εκ. δολαρίων, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα και η παρέμβαση των Μπακς σε θέματα όπως η συμμετοχή του super star της ομάδας  σε μια διαφορετική -πέραν του ΝΒΑ- διοργάνωση πιθανολογείται πως θα είναι ακόμη πιο έντονη.

Η παρουσία του Αντετοκούνμπο στο επόμενο Ευρωμπάσκετ θα θεωρηθεί ως έκπληξη και πολύ περισσότερο σε μια διαδικασία Προολυμπιακού τουρνουά. Πότε θα τον δούμε ξανά να φοράει τα γαλανόλευκα; Ίσως στο επόμενο Μουντομπάσκετ, το 2023. Υπάρχουν και κάποιες ακόμη περιπτώσεις καλαθοσφαιριστών στην Εθνική (τριών πλην του Καλάθη) που επίσης σκέφτονται να «αποστρατευτούν».

Σε ό,τι αφορά τον Σκουρτόπουλο,  ο Έλληνας τεχνικός φέρεται να έχει θέσει την παραίτηση του στην διάθεση της Ομοσπονδίας, η οποία θα λάβει με ηρεμία τις τελικές της αποφάσεις. Σχετικά με το θέμα του προπονητή, πολλοί είναι υπέρμαχοι της ιδέας δημιουργίας μιας «task force» (ομάδας εργασίας έμπειρων Ελλήνων προπονητών που δεν θα εργάζεται full time) και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και συμμετοχή στην κατάρτιση  ενός του αγωνιστικού πλάνου στις μεγάλες διοργανώσεις.

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οδεύουμε προς μια τέτοια λύση. Ο κ. Βασιλακόπουλος έχει δεχθεί εισηγήσεις διατήρησης του Θ. Σκουρτόπουλου τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2020 με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.

Νικ ΚαλάθηςμπάσκετΓιάννης ΑντετοκούνμποΕθνική μπάσκετ