Αθλητισμός|22.04.2020 16:29

Οι ανησυχίες του κόουτς Κιουμουρτζόγλου: «Καλύτερα τυχερός παρά ικανός»

Θοδωρής Φελάνης

Υπήρξε ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές της Εθνικής μπάσκετ, την καθοδήγησε σε 123 παιχνίδια, μαζί της κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ το 1989, όμως σήμερα το μπάσκετ δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του. Ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου (γνωστός και ως «κόουτς Κ») επιστρέφει στο προσκήνιο με αφορμή τη συγγραφή ενός βιβλίου που φέρει τον τίτλο «Καλύτερα τυχερός, παρά ικανός».

«Πάντα είχα την απορία τι είναι σημαντικό στη ζωή: Η τύχη ή η δεξιότητα; Έχοντας εγκαταλείψει την ενασχόλησή μου με τη διδασκαλία στην Κύπρο, βρήκα τον χρόνο να γράψω ένα βιβλίο ώστε να περνάει και η ώρα. Με την παρότρυνση κάποιων φίλων, ξεκίνησα να αποτυπώνω στο χαρτί κάποιες σκέψεις» εξηγεί στο ethnos.gr και προσθέτει: «Στο βιβλίο παραθέτω τη γνώμη αρχαίων Ελλήνων διακεκριμένων φιλοσόφων σχετικά με το θέμα της τύχης. Είναι ερευνητικά διαπιστωμένο πως πολύ πλούσιοι άνθρωποι και, κατά συνέπεια, πετυχημένοι ιστορικά δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ευφυείς. Ήταν αυτό που λέμε κανονικά μυαλά. Οι περισσότεροι βοηθήθηκαν, όμως, από συγκυρίες. Παραθέτω στο βιβλίο 32 βιωματικές ιστορίες φίλων για το θέμα, στατιστικά δεδομένα και όλα αυτά δοσμένα με χιούμορ με μια μη επιτηδευμένη γλώσσα. Ελπίζω να αρέσει» δηλώνει.

Όσο για το μπάσκετ, «είναι μεγάλο μέρος της ζωή μου, όμως δεν παρακολουθώ φανατικά, δεν συγκινούμε πλέον με το άθλημα όπως στο παρελθόν. Εθνική είδα, όμως άποψή μου είναι πως, όταν απέχεις, όπως εγώ, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι αναγκαίο να εκφέρεις υποχρεωτικά μια άποψη. Μια διαπίστωση είναι πως χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση στο ελληνικό μπάσκετ που δεν αφορά μόνο τη βιτρίνα μας, την πρώτη ομάδα, την Ανδρών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θυμάμαι, δεχόμουν διαρκώς προσκλήσεις από ξένες χώρες και ομοσπονδίες που ήθελαν να τους αναλύσω το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Τα χρόνια, όμως, πέρασαν. Πρέπει να πάμε μπροστά. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο…».  

Επί των ημερών του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου στην Εθνική η Ελλάδα αναδείχθηκε, επίσης, 6η στο Παγκόσμιο του 1990, 5η στο Ευρωμπάσκετ του 1991 και 4η στο Ευρωμπάσκετ του 1993. Υπήρξε προπονητής του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή και τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «ΛΑΜΨΗ».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Δίον του ξενοδοχείου Mediterranen Palace στη Θεσσαλονίκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
• Γιάννης Πανούσης, πρ. πρύτανης ΔΠΘ, τ. υπουργός
• Γιώργος Λυσαρίδης, πρ. Γ.Γ.Α. και Υ.Μ.Θ.
• Μάκης Βοϊτσίδης, δικηγόρος, δημοσιογράφος, πρ. πρόεδρος ΕΣΗΕΜ-Θ
• Μίμης Γραμματικούδης, αντι/δρος Αρείου Πάγου ε.τ.

Συντονίζει ο Χριστόδουλος Οικονομίδης, πρ. δήμαρχος Καλαμαριάς.

Μονόπρακτα θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί Αντώνης Αντωνίου και η Άνοιξη Χατζηελευθερίου.

Εθνική μπάσκετμπάσκετΕυθύμης Κιουμουρτζόγλουβιβλίο