Αθλητισμός|28.09.2019 08:56

Αφιέρωμα - Τζάμπολ στην Basket League χωρίς Ολυμπιακό - Οι 14 μονομάχοι

Θοδωρής Φελάνης

Η Basket League 2019-20 κάνει πρεμιέρα σήμερα (Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου) και υπόσχεται θέαμα, πλούσια δράση και συγκινήσεις στους Έλληνες φιλάθλους.

To φετινό πρωτάθλημα θα έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα καθώς μετά από πολλά χρόνια δεν θα συμμετάσχει σε αυτό η ομάδα του Ολυμπιακού, που προετοιμάζεται για την εμπειρία της Α2.

Στην Α1, επιστρέφουν μεταξύ άλλων και δυο ιστορικά σωματεία, με μακρά διαδρομή και προσφορά στο ελληνικό μπάσκετ, όπως ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης (που επανακάμπτει μετά από απουσία οχτώ ετών) και ο Ιωνικός Νίκαιας (μετά από 32 χρόνια).

Από το πρόγραμμα (28/9) της αγωνιστικής ξεχωρίζει το ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ (στις 7 μ.μ.). Κατά τα άλλα, ο Ήφαιστος φιλοξενεί το Ρέθυμνο, ο Κολοσσός τον Πανιώνιο, ο Ιωνικός το Λαύριο, το Περιστέρι τον Ηρακλή και η Λάρισα τον Προμηθέα. Την Κυριακή (29/9) υπάρχει το έτερο ντέρμπι της πρεμιέρας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αρη.

Το ethnos.gr παρουσιάζει τις 14 ομάδες που φέτος μετέχουν στο πρωτάθλημα.

Παναθηναϊκός: «Καταδικασμένος» να πρωταγωνιστεί

Νέος προπονητής, νέοι παίκτες, νέα φιλοσοφία. Ο Παναθηναϊκός ελλείψει και του αιώνιου αντιπάλου Ολυμπιακού είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Αργύρης Πεδουλάκης επέλεξε για το ρόστερ της ομάδας τους: Φριντέτ, Τζόνσον, Μπράουν, Ουάιλι, Ράις, Μπέντιλ. Ανανέωσε τους Βουγιούκα και Τόμας ενώ έχασε τον Θανάση Αντετοκούνμπο που μετακόμισε στο ΝΒΑ με τον αδελφό του Γιάννη για λογαριασμό των Μπακς.

Προμηθέας: Ισχυρή δύναμη

Κράτησε τον ίδιο κορμό, διατήρησε τον ίδιο προπονητή και παραμένει μια από τις ισχυρότερες ομάδες της Basket League. Ο Μάκης Γιατράς εισηγήθηκε και η διοίκηση απέκτησε τον γνωστό στους Έλληνες φιλάθλους Λόουερι, τον  Φίλερ και τον Μπαμπ. Στην Πάτρα μετακόμισαν οι Μπόγρης και Αγραβάνης ενώ ανανέωσαν οι Λίποβι, Χοκ και Έλις. Αποχώρησε η τριάδα Σαλούστρου, Γκίκα και Τσαϊρέλη.

ΑΕΚ: Ολικό λίφτινγκ, υψηλοί στόχοι

Μπορεί να μην το… «φωνάζει» όμως στόχος της (ελλείψει και του Ολυμπιακού) είναι η παρουσία της στον τελικό του πρωταθλήματος. Στον πάγκο της ομάδας από φέτος κάθεται ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Τα νέα πρόσωπα επίσης της ομάδας είναι οι Λάνγκφορντ, Σλότερ και Ρέι. Από την ελληνική αγορά αποκτήθηκαν οι: Γκίκας, Τολιόπουλος, Κακλαμανάκης, Χρυσικόπουλος, Μαυροειδής. Ανανέωσαν οι Ματσιούλις και Σαντ Ρος.

Περιστέρι: Θέλει σταθερότητα

Σεμνά και… ταπεινά κινήθηκε στην μεταγραφική αγορά το Περιστέρι που μετά την περσινή εκπληκτική του σεζόν θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα κεκτημένα. Τον Αργύρη Πεδουλάκη αντικατέστησε ο Ηλίας Ζούρος. Το Περιστέρι πήρε τους: Χάτσερ, Μόρισον, Κίνγκσλεϊ, Σμιθ και Μπλέικ. Έκλεισε και τους Ξανθόπουλο, Σαλούστρο, Γόντικα, ενώ ανανέωσε τους Γκρέι, Καράμπελα , Σκορδίλη, Αγραβάνη. Φυσικά παραμένει ο Π. Βασιλόπουλος.

ΠΑΟΚ: Πάει να σώσει την…παρτίδα

Η ομάδα «στήθηκε» σε διάστημα 7-8 ημερών προς τα τέλη Αυγούστου εξαιτίας σωρείας οικονομικών προβλημάτων. Στόχος του Κώστα Φλεβαράκη είναι να πετύχει ο ΠΑΟΚ το συντομότερο δυνατόν τις νίκες που χρειάζεται για να αποφύγει περιπέτειες. Ο Δικέφαλος πήρε τους Λιούις, Ουίγκινς, Μπέστ, Εγκεγκέζε, Νόουλς, Σμιθ όπως και τους Σαρικόπουλο , Χατζηνικόλα. Ανανέωσε ο Τσόχλας και κράτησε τους Μαργαρίτη, Σχίζα.  

Ήφαιστος: Να ξανακερδίσει το στοίχημα με τον κόσμο

Ο Ήφαιστος θα προσπαθήσει και φέτος να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κόσμου σε υψηλό επίπεδο  (πέρσι είχε 13 sold out). Προπονητής της ομάδας παραμένει ο Σωτήρης Μανωλόπουλος.  Φέτος αποκτήθηκαν οι: Χάμοντς, Λιτλ, Γκίλμπερτ, Μολντοβεάνου , Τσαιρέλης, Πελεκάνος. Ανανέωσε Έβανς και Σμιθ και  Μούρτο, Χαριτόπουλο, Σταμάτη και Διαμαντάκο.

Άρης: Τζάμπολ με άγχος

Η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο σχετικά με το μέλλον της ομάδας, όμως τελικά ο Άρης έστω και την τελευταία στιγμή κατάφερε να απαλλαγεί από το ban της FIBA. Ο Σούλης Μαρκόπουλος διαθέτει πλέον στο ρόστερ της ομάδας τους: Τάλτον, Γκετσεβίτσιους, Μιλόσεβιτς, Ντραγκίτσεβιτς, Γκάγκιτς, Μόρις, Σακελλαρίου. Παρέμειναν στην ομάδα οι Μποχωρίδης, Φλιώνης, Σλαφτσάκης.

Ρέθυμνο: Θέλει να βρει χημεία

Με την ελπίδα πως η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή και στόχο να βρει το συντομότερο δυνατόν τη χημεία της η ομάδα μπαίνει στο νέο πρωτάθλημα το Ρέθυμνο. Προπονητής είναι ο Βαγγέλης Ζιάγκος και φέτος αποκτήθηκαν οι: Χάρις, Χότον, Γκάρετ, Φράνκαμπ, Ουίλιαμς, Γκόρντον, Καμπερίδης, Γαρέζος, Μαραγκάκης. Ανανέωσε την συνεργασία του ο Ραζής.

Πανιώνιος: Η επανεκκίνηση

Ούτε έναν, ούτε δυο, δέκα νέους παίκτες απέκτησε φέτος ο Πανιώνιος. Ο λόγος για τους Πάσαλιτς, Λι,  ΜακΓκιλ, Λιούις, Μάρτιν, Ντόρις, Λαμπρόπουλο, Βεργίνη και Τζουγκαράκη. Επίσης αποκτήθηκε ο  Μαραγκίδης. Οι «κυανέρυθροι» ανανέωσαν τους: Καμπερίδη, Καμαριανό. Στην άκρη του πάγκου θα κάθεται ο Γιάννης Λίβανος.

Λαύριο: Στόχος η παραμονή

Κατάφερε μετά από πολλές... καραμπόλες να μείνει στην Α1 και «έστησε» το νέο του ρόστερ σε διάστημα πέντε ημερών. Ο Χρήστος Σερέλης παραμένει στον πάγκο για μια ακόμη χρονιά. Στην ομάδα ήρθαν οι: Ουότσον, ΝτεΚόζι, Άλτμαν, Άουτλο, Ντέιβις, Τσούκου Μουράτος, Γερομιχαλός.

Κολοσσός: Θα είναι…αλλιώς

Ο φετινός Κολοσσός θα είναι… αλλιώς. Αυτό φάνηκε κι από τα φιλικά παιχνίδια της ομάδας. Η ομάδα δυνάμωσε καθώς αποκτήθηκαν οι: Μπρέιζελτον,  Αγκμελέσε, Ντάνιελς , Κρομά, Τζάκσον , Μπρούσεβιτς. Ήρθαν επίσης οι: Τουτζιαράκη, Πουλιανίτης, Μαραγκός, Παύλος, Καλογιαννίδη, Σκλήβας και ο δανεικός από την ΑΕΚ Μωραϊτης. Στον πάγκο της ομάδας επέστρεψε ο Άρης Λυκογιάννης.

Ηρακλής: Με τη δίψα της παραμονής

Επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία μετά από οχτώ χρόνια. Στον πάγκο του θα κάθεται φέτος ο Γιάννης Καστρίτης. Οι μεταγραφικές κινήσεις που έκανε ήταν ιδιαίτερα ηχηρές. Ο «γηραίος» έβαλε στην μηχανή του τους: Σούλερ, Χάνλαν, Οκερεαφορ, Ντέιβις και Γκάρετ. Από την ελληνική αγορά απέκτησε τους Ζάρα, Καββαδά, Μανωλόπουλο, ενώ παρέμειναν οι Καλαιτζίδης και Κακαρούδης.

Ιωνικός Νικαίας: Με όνομα βαρύ… σαν ιστορία

Η αμέσως προηγούμενη φορά που συναντήσαμε τον Ιωνικό Νίκαιας στην Α1 ήταν την σεζόν 196-87. Μετά από 32 χρόνια η ιστορική ομάδα επιστρέφει αποφασισμένη να πετύχει. Στον πάγκο της ομάδας είναι ο Στέργιος Κουφός. Αποκτήθηκαν οι: Μπάρτ, Τζόουνς, Λόρενς, Σμιθ, Αντρονικασβίλι, Χαραλαμπόπουλος(δανεικός), Σχορτσιανίτης, Κώττας, Δημακός ενώ παρέμειναν οι Μαυροκεφαλίδης, Σάφτενααρ.

Λάρισα: Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της

Ο Ερμής Αγιάς μετονομάστηκε σε «Λάρισα», προστέθηκε στην Α1 μετά την αποχώρηση του Ολυμπιακού και έκανε έναν αγώνα δρόμου ώστε να δημιουργήσει ομάδα για την μεγάλη κατηγορία. Απέκτησε τους Μπέικερ, Μπερχανέμεσκελ, Φλόιντ, Παρκς, Χάμιλτον, Ρέινολντς, Παπαντωνίου, Βαβάτσικο, Χείλαρη, Μελισσαράτο και διατήρησε τους Κόμματο και Τσιλούλη. Προπονητής της ομάδας ο Βασίλης Φραγκιάς.

Το πρόγραμμα

Basket League(1η  Αγωνιστική)

Σάββατο 28/09

Ήφαιστος Λήμνου - Ρέθυμνο 15.45(ΕΡΤ2)

Κολοσσός Ρόδου - Πανιώνιος 15.45(ΕΡΤ2)

Ιωνικός Ν. - Λαύριο 15.45 (ΕΡΤ2)

Περιστέρι - Ηρακλής 15.45(ΕΡΤ2)

Λάρισα - Προμηθέας 17.45(ΕΡΤ2)

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 19.00(COSMOTE SPORT 4)

Κυριακή 29/09

Άρης - ΠΑΟΚ 17.45(ΕΡΤ3)

ΛαύριοΠεριστέριΠρομηθέαςΙωνικός ΝικαίαςΕΣΑΚΕΚολοσσός ΡόδουΡέθυμνοΠαναθηναϊκόςΠΑΟΚΑΕΚΛάρισαΑρηςΗρακλήςΉφαιστος ΛήμνουΠανιώνιοςBasket Leagueμπάσκετ