Αθλητισμός|03.10.2019 13:57

Αφιέρωμα-Euroleague: Οι 16 αντίπαλοι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Newsroom

Ένας μαραθώνιος 34 αγωνιστικών αρχίζει την Πέμπτη (3/10) που θα ολοκληρωθεί επτά μήνες μετά, στις 24 Μαΐου 2020 στην Κολωνία, με τη στέψη του πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ. Η φετινή Euroleague των 18 ομάδων αναμένεται συναρπαστική, αλλά και… εξουθενωτική, με 306 παιχνίδια μόνο στη regular season.

Ο Παναθηναϊκός ξεκινά τις υποχρεώσεις του (3/10) από το ΟΑΚΑ (21.00, Novasports 2) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ μια ημέρα μετά (4/10) ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στη Γαλλία (21.45,  Νovasports 1) τη Βιλερμπάν.

Στην «παρέα» της διοργάνωσης προστέθηκαν φέτος η Άλμπα Βερολίνου, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, όπως και η Βιλερμπάν, μοναδική εκπρόσωπος της Γαλλίας.

Το ethnos.gr παρουσιάζει τους 16 αντιπάλους των ελληνικών ομάδων στη φετινή διοργάνωση:

Ερυθρός Αστέρας

Ο πρώτος αντίπαλος του Παναθηναϊκού στη διοργάνωση δεν προχώρησε σε ιδιαίτερα ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις. Το μπάτζετ που είχε να διαχειριστεί ο Μίλαν Τόμιτς δεν ήταν πολύ μεγάλο. Πήρε παίκτες με παραστάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα όπως ο Τζέιμς Γκιστ (τον οποίο ο Παναθηναϊκός θα βραβεύσει για την προσφορά του στην ομάδα πριν από το ματς). Εκεί παίζει κι ο Περπέρογλου αλλά κι ο Μουχάμετ  Φαγέ. Απέκτησε τον Μπίλι Μπάρον, τον Ντέρικ Μπράουν, τον Λορέντζο Μπράουν. Έδειξε πολύ καλά στοιχεία ως ομάδα στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας.

Βιλερμπάν

Η πρώτη αντίπαλος του Ολυμπιακού στη διοργάνωση για την σεζόν 2019-20. Προπονητής της ομάδας είναι Ζβέζνταν Μίτροβιτς (κόουτς της Εθνικής Μαυροβουνίου). Αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή της Βιλερμπάν στην Euroleague μετά από πολλά χρόνια. Πρόκειται για ομάδα που χρηματοδοτείται από τους Τόνι Πάρκερ και Νικολά Μπατούμ. «Θα έχουμε μπάτζετ 10 εκ. ευρώ για την επόμενη διετία. Φιλοδοξώ μελλοντικά να πάμε στα 15 εκατ.», είπε πρόσφατα ο Πάρκερ για την ομάδα του. Το ρόστερ της δεν τρομάζει πάντως. Εκεί συναντούμε τους: Εντουϊν Τζάκσον (Μπούντουσνοστ), Τζόρνταν Τέϊλορ (Λιμόζ), Άντριαν Πέιν, Αντουάν Ντιοπ, Τσαρλς Καουντί, Αμίν Νουά, Τόνι Τζέκιρι.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Προχώρησε σε ένα από τα μεγαλύτερα λίφτινγκ των τελευταίων ετών. Αποχώρησαν οι Ντε Κολό, Χίγκινς, Ροντρίγκεθ και Χάντερ. Ήρθαν οι Στρέλνιεκς, Μπέικερ, Κουφός, Χίλιαρντ και κυρίως ο Μάικ Τζέιμς. Ο Δημήτρης Ιτούδης καλείται να δώσει νέα ταυτότητα στην ομάδα που άρχισε με ήττα τις υποχρεώσεις της στην VTB από την Ενισέι.

Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Πάμπλο Λάσο απέφυγε τις πολλές αλλαγές. Ο βασικός κορμός παραμένει ίδιος. Καμπάτσο, Γιουλ, Ρούντι, Ντεκ, Κάρολ, Ταβάρες πλαισιώνουν ένα θαυμάσιο ρόστερ. Νέο πρόσωπο ο Μίκι που αντικατέστησε τον Αγιόν, όπως επίσης κι ο Λαπροβιτόλα.

Φενερμπαχτσέ

Το ερώτημα με την περίπτωση της Φενέρ είναι ένα: Θα αντέξουν οι ψηλοί της; Βέσελι και Λοβέρν ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς. Έφυγαν οι Μέλι και Γκούντουριτς, αποκτήθηκαν όμως ο καταπληκτικός Ντέρικ Γουίλιαμς (Μπάγερν), ο Ντε Κολό (ΤΣΣΚΑ), κι ο Βέστερμαν (Ζαλγκίρις). Στην παρέα παραμένουν πολύτιμες μονάδες ο Σλούκας, ο Κάλινιτς, ο Ντουβερίογλου, ο Ντατόμε , ο Στίματς.

Αρμάνι Μιλάνο

Κοσμογονικές αλλαγές έγιναν φέτος στο Μιλάνο. Οι ιδιοκτήτες έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας στον Ετόρε Μεσίνα που επιστρέφει δυναμικά στην Euroleague. Απέκτησε έναν σπουδαίο γκαρντ, τον Σέρχι Ροντρίγκεζ. Πρόσφατα έκανε το «μπαμ» αποκτώντας τον Λουίς Σκόλα. Εξίσου ποιοτική προσθήκη είναι κι ο Σέλβιν Μακ. Παραμένουν Μίτσοβ, Τζεφ Μπρουκς και Γκουντάιτις.

Μπασκόνια

Δεν συγκαταλέγεται στα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης φέτος. Πήρε Έρικ Μάικλ (Νταρουσάφακα), Πιέρια Χένρι (Ούνικς) και τον Ακίλε Πολονάρα (Σάσαρι). Ο Περάσοβιτς θα έχει στη διάθεση του τον Σεγκέλια, τον Βιλντόζα, τον Γιάνινγκ, τον Στάουσκας, τον Σέιβον Σιλντς και τον ύψους 2,21 μ. Γιουσούφα Φολ.

Ζαλγκίρις

Μπαίνει στη διοργάνωση ως αουτσάιντερ για διάκριση όμως ο κόουτς Γιασικεβίτσιους δεν ανησυχεί για αυτό. Ο «Σάρας» καλείται να στηριχθεί σε παίκτες όπως ο Γουόλκαπ (παρέμεινε), ο Λάντειλ (Παρτιζάν), ο Άλεξ Πέρεζ (Μπάνβιτ), Ζακ Λεντέι, ο Λεκαβίτσιους κι ο Γιανκούνας.

Αναντολού Εφές

Η παραμονή του MVP Σέιν Λάρκιν στην Εφές εξασφαλίζει θεωρητικά μια πορεία ανάλογη της περσινής. Ο Αταμάν θα έχει στη διάθεση του και τον Κρις Σίγκλετον που όμως προέρχεται από μια  κακή σεζόν στην Μπαρτσελόνα. Πολλά θα στηρίξει και φέτος η Εφές σε Μίτσιτς, Μόερμαν, Ντάνστον.

Χίμκι

Το χρήμα ρέει άφθονο στη Χίμκι, συνεπώς γιατί η ομάδα του Ρίμας Κουρτινάιτις να μην έχει παίκτες επιπέδου όπως οι Σβεντ, Γιερέμπκο, Μπούκερ, Τίμα, Γκιλ, Τζέρεμι Έβανς και Μπέρτανς; Πρόκειται άλλωστε για τη δεύτερη καλύτερη ομάδα πέρσι της VTB πίσω από την ΤΣΣΚΑ.

Μπαρτσελόνα

Η Μπάρτσα έσπασε τον… κουμπαρά και βγήκε στην αγορά με άγριες διαθέσεις το καλοκαίριΠήρε Μίροτιτς, Αμπρίνες, Ντιλέινι, Χίγκινς ανεβάζοντας στα ύψη το μπάτζετ της. Κλαβέρ, Χάνγκα, Πάνγκος, Μπράντον πλαισιώνουν ένα πλούσιο ρόστερ το οποίο καλείται να διαχειριστεί ο «γερόλυκος» στους πάγκους Σβέτισλαβ Πέσιτς.

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Θα καταφέρει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να ανεβάσει επίπεδο την Μακάμπι; Αυτό θα είναι ένα δύσκολο στοίχημα για τον Έλληνα τεχνικό που έφερε στο Τελ Αβίβ τον Οθέλο Χάντερ, τον Ελάιζα Μπράιαντ, τον Τάιλερ Ντόρσι και τον Νέιτ Γουόλτερς. Παραμένουν Ταρίκ Μπλακ, Ουίλμπεκιν , Ντιμπαρτολομέο.

Μπάγερν

Είναι στις ομάδες της δεύτερης ταχύτητας της Euroleague. Έχασε τον εξαιρετικό Γουίλιαμς που πήγε στη Φενέρ όπως και τον Γιόβιτς. Πήρε τον ύψους 2.11 μ. NBAer Γκρεγκ Μονρό. Ο Ντέγιαν Ράντονσιτς διαθέτει επίσης στο ρόστερ τους Πολ Ζίπσερ (έπαιζε στους Μπουλς), Τόμας Μπρέι (Κολοσσός Ρόδου παλαιότερα), Κόπονεν, Ματίας Λεσόρτ και ΝτεΜάρκους Νέλσον

Βαλένθια

Απέκτησε τον Κουίνο Κολόμ από την Μπαχτσεσεχίρ και τον Μότουμ από την Εφές. Πήρε τον Αμερικανό Λόιντ Τζόρνταν που δεν έχει παίξει ξανά Ευρωλίγκα. Έχει στο ρόστερ τους: Σαμ Βαν Ρόσον, Λαμπειρί, Τόμπει (από Τενερίφη). Δεν ενθουσιάζει η ποιότητα στα γκαρντ της.

Αλμπα Βερολίνου

Επιστρέφει στη Euroleague με στόχο να προσπαθήσει να είναι όσο ανταγωνιστική γίνεται. Η ομάδα του Αίτο Ρενέσες δεν έχει βλέψεις για ψηλά. Από το ρόστερ της ξεχωρίζουν οι: Σίβα Πέιτον, Λουκ Σίκμα (τρομερός σκόρερ), Μάικα Μέισον, Ρόκας Γκιεντραιτις, Κένεθ Όγκμπε.

Ζενίτ

Έλαβε wild card συμμετοχής στην Ευρωλίγκα γιατί έχει… λεφτά να ξοδέψει. Προπονητής της ομάδας είναι ο Χουάν Πλάθα. Το ρόστερ πλαισιώνουν έμπειροι παίκτες όπως οι: Κόλτον Αίβερσον, Γκουστάβο Αγιόν, Αντριου Αλμπισί, Αντόν Πονκράσοφ, Όστιν Χόλινς, Άλεξ Ρένφροε, Τιμ Αμπρομάιτις, Ματέουζ Πονίτκα. Λογικά θα κάνει ζημιές.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

(20.00) Χίμκι - Μακάμπι Τελ Αβίβ

(21.00) Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας(NS2)

(21.30) Μπάγερν Μονάχου - Αρμάνι Μιλάνο

(22.00) Ρεάλ Μαδρίτης - Φενέρμπαχτσε

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου

(20.00) Ζάλγκιρις - Μπασκόνια

(20.30) Αναντολού Εφές - Μπαρτσελόνα

(21.00) Άλμπα Βερολίνου - Ζενίτ

(21.45) Βιλερμπάν - Ολυμπιακός(NS1)

(22.00) Βαλένθια - ΤΣΣΚΑ Μόσχας

ΠαναθηναϊκόςEuroleagueΕρυθρός ΑστέραςμπάσκετΟλυμπιακός