Αθλητισμός|03.10.2019 23:26

Παναθηναϊκός: «Φωτιά» Καλάθης και Τόμας έκαψαν τον Αστέρα στην πρεμιέρα

Newsroom

Πιστός στην παράδοση που τον θέλει να μην χάνει ποτέ την 1η αγωνιστική της Euroleague, όταν αυτή διεξάγεται στην έδρα του έμεινε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» διεύρυναν αυτό το σερί που ξεκίνησε το 2001 απέναντι στην Σκίπερ Μπολόνια στις εννέα νίκες.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην εντυπωσίασε με την εμφάνιση του, ήταν όμως ανά διαστήματα καλός, διάβασε γρήγορα τις αδυναμίες του μετά το πρώτο 10λεπτο, ήταν σοβαρός σε κρίσιμα σημεία και πήρε μια διαφορά ασφαλείας στην 3η περίοδο οποία ουσιαστικά του έδωσε την νίκη (87-82), απέναντι στον ανανεωμένο και επικίνδυνο Ερυθρό Αστέρα.

Ο Νικ Καλάθης έκανε καταπληκτικό παιχνίδι (21 πόντους με 7 ασίστ) και έδειξε με το «καλημέρα» πως θα είναι και φέτος ο παίκτης στον οποίο σε μεγάλο βαθμό θα στηρίζεται ο Παναθηναϊκός. Από εκεί και πέρα, το παρατεταμένο… φορμάρισμα του Ντεσόν Τόμας συνεχίζεται. Ο Αμερικανός φόργουορντ τελείωσε το ματς με 18 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ διψήφιο αριθμό πόντων είχαν και οι Ράις (12π.) και Φριντέτ (11π.)

Από τον Ερυθρό Αστέρα εξαιρετικό παιχνίδι έκαναν οι Γκιστ (22π.) και οι Περπέρογλου(15π.) και Μπάρον(15π.)

Επόμενη υποχρέωση του Παναθηναϊκού είναι την Κυριακή (6/10) κόντρα στο Λαύριο ενώ στην 2η αγωνιστική της Euroleague οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν την Βιλερμπάν στη Γαλλία.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ξεκίνησε στο βασικό σχήμα με τους: Καλάθη, Φριντέτ, Παπαπέτρου, Τόμας και Ουάιλι. Ο Ερυθρός Αστέρας έδειξε από το ξεκίνημα διάθεση να «χτυπήσει» τον Παναθηναϊκό μέσα στην ρακέτα. Ο Ουάλι δυσκολεύθηκε απέναντι στον κεφάτο Γκιστ (8 πόντους στο 10άλεπτο), ενώ επιθετικά ο Φριντέτ έδειξε αρχικά να μην πατάει καλά στο παρκέ και για αυτό αντικαταστάθηκε μετά το 6ο λεπτό.

Οι Σέρβοι προηγήθηκαν με 8-17, όμως η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τους γηπεδούχους. Η 5άδα με τους Ράις, Τζόνσον, Παπαπέτρου, Τόμας και Παπαγιάννη, λειτούργησε υποδειγματικά, ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα σερί 12-0 (20-17), υποχρεώνοντας τον Τόμιτς να ζητήσει τάιμ άουτ. Ο Παναθηναϊκός που έδειχνε και πάλι να τα περιμένει όλα από τον Καλάθη (13π. στο 20άλεπτο), ολοκλήρωσε το ημίχρονο (37-35) έχοντας συνολικά 1/8 τρίποντα.

Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο β' ημίχρονο είχε περισσότερη κίνηση και φαντασία και ήταν σαφώς λιγότερο μονοδιάστατο σε σχέση με το πρώτο. Η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον φορμαρισμένο Ντεσόν Τόμας ο οποίος σωστά τροφοδοτήθηκε εκεί που έπρεπε, βοήθησε τους γηπεδούχους να ξεκολλήσουν επιθετικά. Με τρίποντα του Καλάθη και του Φριντέτ οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 63-49 βάζοντας έτσι τις βάσεις για την νίκη.

Στο τελευταίο 10λεπτο ο Ερυθρός Αστέρας βελτίωσε τις αμυντικές επιδόσεις του, προσπάθησε να περιορίσει τη δράση του Παπαγιάννη κοντά στο καλάθι, ενώ ο Περπέρογλου πέτυχε καθοριστικούς πόντους με τους οποίους οι Σέρβοι μείωσαν(74-67) και λίγο μετά 76-70 με τρίποντο του Μπάρον.

Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να πιέζουν μείωσαν ξανά στο τέλος (83-79) όμως ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που κατάφερε να φτάσει στην νίκη.

O Τζέιμς Γκιστ επέστρεψε για πρώτη φορά ως αντίπαλος στο ΟΑΚΑ μετά από συνεργασία 6,5 ετών με τον Παναθηναϊκό .Η διοίκηση των «πρασίνων» τίμησε τον Αμερικανό φόργουορντ πριν από το παιχνίδι για την προσφορά του στην ομάδα και ο πρώην άσος του «τριφυλλιού» γνώρισε την αποθέωση.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 37-35, 66-53, 87-82

Παναθηναϊκός (Αργύρης Πεδουλάκης):Τόμας 18, Ράις 12(1), Παπαγιάννης 8, Παπαπέτρου 2, Βουγιούκας 4, Τζόνσον 3, Μπράουν, Φριντέτ 11(1), Καλάθης 21(2), Ουάιλι 2, Μήτογλου 6.

Ερυθρός Αστέρας: (Μίλαν Τόμιτς): Ντ. Μπράουν 5(1), Τσόβιτς, Λ. Μπράουν 3, Περπέρογλου 15(2), Νταβίντοβατς, Λάζιτς, Φαγιέ 3, Μπάρον 15(3), Ντόμπριτς 6, Γκιστ 22, Τζένκινς, Ότζο 2.

Ερυθρός ΑστέραςμπάσκετEuroleagueΠαναθηναϊκός