Αθλητισμός|07.10.2019 10:53

Τα λάθη που οδήγησαν τον Ντέιβιντ Μπλάτ στην έξοδο από τον Ολυμπιακό

Θοδωρής Φελάνης

Η διοίκηση του Ολυμπιακού σπάνια λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ, οι αντιδράσεις της δεν καθορίζονται από το θυμικό του κόσμου. Η απόφαση λύσης της συνεργασίας με τον Ντέιβιντ Μπλατ, ήταν αποτέλεσμα ώριμης σκέψης. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, παρά τα περσινά αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα που είχε η ομάδα ήταν πεπεισμένοι πως έπρεπε να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Ισραηλινό τεχνικό.  Επί ημερών της συγκεκριμένης διοίκησης άλλωστε, όλοι οι προπονητές που επιλέχθηκαν κάθισαν στον πάγκο για τουλάχιστον μία ολόκληρη αγωνιστική χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα της ομάδας στα φιλικά παιχνίδια δημιούργησε τις πρώτες σκέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο ανακατατάξεων. Η άποψη που σχημάτιζε βλέποντας τον Ολυμπιακό στο τουρνουά Γκομέλσκι στην Μόσχα ένας ουδέτερος παρατηρητής ήταν πως η ομάδα είχε κάνει (ως προς το στήσιμο της) ακριβώς τα ίδια λάθη με πέρσι: Έλλειψη ποιοτικών γκαρντ στην περιφέρεια (εξαιτίας αμφιλεγόμενων επιλογών) έλλειψη αγωνιστικής ταυτότητας και συνοχής.

Η θλιβερή παρουσία του Ολυμπιακού στην Λυών κόντρα στην Βιλερμπάν στην 1η αγωνιστική της Euroleague,  διέλυσε κάθε δισταγμό που υπήρχε. Έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις «εδώ και τώρα». Ο Ντέιβιντ Μπλατ, μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, ένας από τους σπουδαιότερους ξένους κόουτς που έχουν δουλέψει στην χώρα μας, δεν κατάφερε στο διάστημα που εργάσθηκε να αφήσει το στίγμα του και να περάσει την φιλοσοφία του.

Οι επιλογές του στους ξένους παίκτες την τελευταία διετία (για τη δυνατότητα του να ανακαλύπτει «λαβράκια» συζητούσαν όλοι λίγα χρόνια πριν στην Νταρουσάφακα), δεν ήταν τέτοιες που να οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Μπλατ αφήνει κάποια σπουδαία… παρακαταθήκη στην ομάδα. Και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η διοίκηση. Όσο για το μέλλον,το όνομα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που οι Αγγελόπουλοι οδηγούνται στην απόφαση αλλαγής προπονητή εν μέσω της σεζόν.

Πάλι Οκτώβριος ήταν όταν το 2014 ο Ολυμπιακός προχωρούσε μετά από μια ήττα στο Κύπελλο Ελλάδος από τον Παναθηναϊκό στην απόφαση αντικατάστασης του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Η δεύτερη φορά που αντικαταστάθηκε προπονητής στη μέση της χρονιάς ήταν το 2008 (Φεβρουάριος) όταν η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωνε τη λύση της συνεργασίας με τον Πίνι Γκέρσον και την πρόσληψη λίγο αργότερα του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Από 1991 και έπειτα, χρονιά στην οποία ο Γιάννης Ιωαννίδης αναλάμβανε τα ηνία του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι έχουν συνεργαστεί με 12 (συμπεριλαμβανομένου και του Μπλατ) προπονητές.

Η λίστα των προπονητών

Αυτή είναι η λίστα των προπονητών του Ολυμπιακού τα τελευταίο 28 χρόνια

1991-96: Γιάννης Ιωαννίδης

1996-99: Ντούσαν Ίβκοβιτς

1999-00: Γιάννης Ιωαννίδης

2000-01: Ηλίας Ζούρος

2001-03: Λευτέρης Σούμποτιτς

2003-04: Σούμποτιτς, Σάκοτα, Τόμιτς

2005-06: Γιόνας Καζλάουσκας

2006-07: Πίνι Γκέρσον

2007-08: Γκέρσον- Π. Γιαννάκης

2008-10: Παναγιώτης Γιαννάκης

2010-12: Ντούσαν Ίβκοβιτς

2012-14: Γιώργος Μπαρτζώκας

2014-15: Μπαρτζώκας-Σφαιρόπουλος

2015-18: Γιάννης Σφαιρόπουλος

2018-19: Ντέιβιντ Μπλατ

μπάσκετEuroleagueΟλυμπιακόςΝτέιβιντ Μπλατ