Αθλητισμός|09.10.2019 07:05

Δίκη για τα στημένα: «Σέντρα» με τις καταθέσεις των μαρτύρων

Newsroom

Η πολύκροτη υπόθεση των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο αρχίζει στο Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Μετά τη διακοπή της 27ης Σεπτεμβρίου 2019 προκειμένου η εκδίκαση να πραγματοποιηθεί σε αίθουσα μεγαλύτερης χωρητικότητας καθώς μόνο οι συνήγοροι υπεράσπισης υπερβαίνουν τους 30 (!), η πολυαναμενόμενη δίκη κάνει «σέντρα» το πρωί της Τετάρτης (9/10) με την κατάθεση των μαρτύρων.

Από τους 24 μάρτυρες, οι οποίοι έχουν κληθεί πάντως, είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι θα δώσουν το «παρών» στο δικαστήριο καθώς και στις 27 Σεπτεμβρίου μόλις πέντε εξ αυτών προσήλθαν.

Μεταξύ των μαρτύρων είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος και ο επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης. Αμφότεροι ήταν απόντες στο ξεκίνημα της δίκης αλλά μέσω των δικηγόρων τους δήλωσαν διαθέσιμοι για να καταθέσουν όταν κληθούν.

Επίσης στη λίστα των μαρτύρων συμπεριλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο τεχνικός διευθυντής στην Εθνική ομάδα Τάκης Φύσσας, ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, ο άλλοτε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Τζακ Αγγελίδης, ο πρώην ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Σμύρνης, Σταμάτης Βελλής, ο πρώην αρχιδιαιτητής, Χιου Ντάλας, ο παλαίμαχος διαιτητής και πρώην στέλεχος της ΚΕΔ Κύρος Βασάρας, ο προπονητής Δημήτρης Καλαϊτζίδης κ.ά..

Η δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων αρχίζει έπειτα από αρκετά χρόνια και στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης κι άλλοι 27: πρώην στελέχη της ΕΠΟ, πρώην διαιτητές, ποδοσφαιριστές, παράγοντες και προπονητές.

Μαζί με τον Β. Μαρινάκη, στο σκαμνί, με την κατηγορία της κακουργηματικής αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων και της πλημμεληματικής σύστασης συμμορίας, βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, τα πρώην στελέχη της Ομοσπονδίας, Θόδωρος Κουρίδης, Αρης Σταθόπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος κι οι πρώην αρχιδιαιτητές Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος.

Οι κατηγορίες για «παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξελίξεως και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνος με επίτευξη του στόχου» ή αλλιώς «αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνα» αφορά όλους τους κατηγορούμενους, ενώ για το αδίκημα της σύστασης συμμορίας κατηγορούνται οι οχτώ προαναφερθέντες. Απαντες πάντως αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και δηλώνουν αθώοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 28 κατηγορούμενους, μόλις δέκα ήταν παρόντες στο δικαστήριο στις 27/9, γεγονός που είχε ενοχλήσει την πρόεδρο. Οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Με βάση το κατηγορητήριο, υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης 16 αγώνων στο διάστημα 2012-2015. Μάλιστα, μεταξύ των εν λόγω αναμετρήσεων βρίσκονται και δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού με αντιπάλους τον Ατρόμητο και τη Βέροια.

ποδόσφαιροστημένα παιχνίδιαΔίκη στημέναστημένοι αγώνες