Αθλητισμός|11.10.2019 14:34

Κόουτς-ρομπότ στο μπάσκετ ανέλαβε «αποστολή» στην Πάρμα Περμ(pic)

Θοδωρής Φελάνης

Μια ρωσική ομάδα της VTB League, που εδρεύει στο Περμ, πόλη  που θεωρείται η «πύλη» της Σιβηρίας, αποφάσισε να «προσλάβει» στο τεχνικό τιμ της ομάδας μπάσκετ, της Πάρμα Πέρμ, ένα… ρομπότ.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία Promobot που ιδρύθηκε το 2015 στην συγκεκριμένη πόλη και ειδικεύεται στην κατασκευή αυτόνομων ρομπότ εισηγήθηκε στην ομάδα την ένταξη ενός ανδροειδούς τεχνητής νοημοσύνης!

«Θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το τεχνικό τιμ(σ.σ. κόουτς είναι ο Κάζις Μακσβίτις) καθώς έχει την δυνατότητα να λαμβάνει στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο , να αναλύει δεδομένα για το παιχνίδι, για τον αντίπαλο και για τους παίκτες της ομάδας. Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σε πολλά επίπεδα, τόσο στην προετοιμασία ενός αγώνα όσο και κατά την διάρκεια παιχνιδιού. To  πρόγραμμα που εφαρμόζουμε είναι πυλωτικό, στόχος μας είναι να εξάγουμε το συγκεκριμένο μοντέλο και σε άλλες χώρες και γιατί όχι και στο ΝΒΑ, δήλωσε ο ιδρυτής και διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας Promobot , Oleg Kawakura.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης «εισάγεται» στον αθλητισμό καθώς το 2016 Ιάπωνες είχαν κατασκευάσει ένα αντίστοιχο με το οποίο κάποιος θα μπορούσε να εκπαιδευτεί στο πινγκ πονγκ.

«Πιστεύουμε πως ο νέος βοηθός προπονητή θα κάνει το παιχνίδι της Πάρμα πιο έξυπνο», δήλωσε κατά την παρουσίαση του πρότζεκτ ο πρόεδρος της ομάδας Σεργκέι Μπογκουσλάβσκι.

Ο προπονητής –ρομπότ θα δίνει το «παρών» σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας αρχής γενομένης από το παιχνίδι κόντρα στην Κρασνοντάρ(Κυριακή 13 Οκτωβρίου).

T

μπάσκετΡωσίαανθρωποειδές ρομπότρομπότ