Αθλητισμός|16.10.2019 17:04

Εθνική Ελλάδας: Αν και βελτιώθηκε, δεν απέφυγε την ήττα από την Ιταλία

Γιάννης Σκόκας

Το χρονικό μιας... προαναγγελθείσας ήττας γράφτηκε στο Ολίμπικο της Ρώμης, όπου η Εθνική Ελλάδας έχασε με 2-0 από την Ιταλία για τα προκριματικά του Euro 2020.

Την ώρα που οι αναγεννημένοι Ιταλοί (εξου και η φανέλα που φορούσαν στα πράσινα της Αναγέννησης) πανηγύριζαν την επιστροφή τους -και μαθηματικά- σε μια μεγάλη διοργάνωση μετά την ηχηρή απουσία από το Μουντιάλ της Ρωσίας, η Ελλάδα μας υπενθύμιζε ότι έχει ανηφορικό δρόμο μπροστά της προκειμένου να βρεθεί ξανά σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού καθώς μετά το Euro του 2016, χάθηκε κι αυτό του 2020, ενώ είχε μεσολαβήσει ο αποκλεισμός κι από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Παρ' όλα αυτά, η αγωνιστική εικόνα της Ελλάδας ήταν πολύ καλύτερη απ' όσα... προϊδέαζε η ενδεκάδα-εκπλήξεων που παρέταξε ο Ολλανδός ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν 'τ Σιπ, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς για την προκριματική φάση τους Πασχαλάκη, Λημνιό και Χατζηδιάκο (έκανε ντεμπούτο). Κάπως έτσι οι διεθνείς που έχουν παίξει στα εφτά επίσημα ματς των προκριματικών έφτασαν τους 32 (!), ενδεικτικό της ανομοιογένειας που έχει η ομάδα.

Πλάνο και διάθεση

Σε αντίθεση πάντως με τα προηγούμενα παιχνίδια, τούτη η Εθνική είχε πλάνο, είχε διάθεση και κυρίως είχε παίκτες που... ίδρωσαν τη φανέλα, έστω κι αν δεν απέσπασαν ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην ανίκητη Ιταλία που έχει το απόλυτο με εφτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες...

Η Εθνική ομάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά στημένη στο ξεκίνημα του ματς. Με εκπληκτική αμυντική προσήλωση, με πολλά τρεξίματα και αλληλοκαλύψεις, οι διεθνείς έκλεισαν κάθε πιθανή δίοδο των Ιταλών προς την ελληνική περιοχή. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ευκαιρία του α' ημιχρόνου ήταν έργο της Ελλάδας έπειτα από θαυμάσια πάσα του Μπακασέτα προς τον Λημνιό, ο οποίος πλάσαρε αλλά νικήθηκε από τον Ντοναρούμα.

Η ελληνική ομάδα έχασε και δεύτερη μεγάλη ευκαιρία για να σκοράρει στο 60' με τον Κουλούρη, ο οποίος, έπειτα από τρομερή ενέργεια του Ζέκα και ασίστ του Λημνιού, δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα από πλάγια θέση.

Ιταλική τιμωρία

Κι η τιμωρία ήρθε δύο λεπτά αργότερα για την Ελλάδα, που σπατάλησε δύο μεγάλες ευκαιρίες. Ο Μπουχαλάκης σε μια απερίσκεπτη ενέργεια χρησιμοποίησε το χέρι για να αποτρέψει σουτ του Ινσίνιε, ο διαιτητής καταλόγισε (ορθώς) πέναλτι και ο σπεσιαλίστας Ζορζίνιο ήταν εύστοχος (63') γράφοντας το 1-0 για την Ιταλία.

Στο 73' η Εθνική πλησίασε και πάλι στο γκολ αλλά ο Μπακασέτας ήταν απελπιστικά άστοχος μολονότι βρέθηκε αμαρκάριστος στην καρδιά της ιταλικής περιοχής. Και η Σκουάντρα Ατζούρα τιμώρησε ξανά την αστοχία των Ελλήνων παικτών καθώς με ένα «ξερό» μακρινό σουτ του Μπερναρντέσκι στο 79' διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντ' Αμπρόζιο, Μπονούτσι, Ατσέρμπι, Σπινατσόλα, Μπαρέλα (87' Τζανιόλο), Ζορζίνιο, Βεράτι, Ινσίνιε, Ιμόμπιλε (79' Μπελότι), Κιέζα (39' Μπερναρντέσκι).

Ελλάδα: Πασχαλάκης, Μπακάκης, Χατζηδιάκος, Σιόβας, Σταφυλίδης, Μπουχαλάκης (75' Γιαννούλης), Ζέκα, Κουρμπέλης, Μπακασέτας (79' Μάνταλος), Λημνιός, Κουλούρης (67' Τ. Δώνης).

Εκτός για πειθαρχικό ο Φετφατζίδης

Αξίζει να τονιστεί ότι εκτός αποστολής έμεινε ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο οποίος υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα καθώς άργησε σε μίτινγκ των παικτών με τον προπονητή. Μολονότι δηλώθηκε στο φύλλο αγώνα, ουσιαστικά δεν βρισκόταν στα πλάνα του Φαν 'τ Σιπ, που τον τιμώρησε «σιωπηρά»...

Βαθμολογία

Ιταλία 21

Φινλανδία 12

Αρμενία 10

Βοσνία 10

Ελλάδα 5

Λιχτενστάιν 2

Τα highlights του αγώνα

Εθνική ΙταλίαςEuro 2020Εθνική ομάδαεθνική Ελλάδαςπροκριματικά Euroποδόσφαιρο