Αθλητισμός|13.10.2019 12:45

Βασίλης Παπαθεοδώρου στο Έθνος: «Άθλια κοπτοραπτική στα λεγόμενά μου στο OPEN»

Αντώνης Τσακαλέας

Σε μια εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί να ξεφύγει από τις τρομακτικές σκιές του παρελθόντος, αναζητώντας τρόπους υποστήριξης των κινήσεων που έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα (όπως η παρουσία ξένων διαιτητών και η χρήση του VAR), η πολιτεία όχι μόνο δείχνει να έχει ρόλο παρατηρητή στις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από κάποιους για την απαξίωση όλων αυτών, αλλά στοχοποιεί δημοσιογράφο, περνώντας από «μικροσκόπιο» μεμονωμένη φράση, με αποτέλεσμα να εξάγονται λάθος συμπεράσματα!

Το μεσημέρι της Τετάρτης (9/10), με δελτίο Τύπου, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού γνωστοποιούσε την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να καλέσει σε ακρόαση τον δημοσιογράφο Βασίλη Παπαθεοδώρου, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1, παρ. 1 και 2 του Ν. 4326/2015, βάσει του οποίου «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που σχετίζεται με τον αθλητισμό, όπως και κάθε αθλητικός φορέας, οφείλει να προβαίνει σε κάθε δυνατή ενέργεια πρόληψης και αποτροπής φαινομένων βίας στον χώρο του αθλητισμού, εντός ή εκτός των αθλητικών χώρων».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού «πιάστηκε» από μια αποκομμένη φράση του λόγου του Βασίλη Παπαθεοδώρου στην εκπομπή «Total Football» του Open TV, στην οποία ο δημοσιογράφος ανέφερε: «…οι διαιτητές, όχι όλοι, ας πούμε οι περισσότεροι, είναι άνθρωποι που έχουν βαθιά συμπλέγματα σε ορισμένα πράγματα, είναι άνθρωποι που θέλουν bullying σε ορισμένες περιπτώσεις…», για να δεχτεί την ερώτηση αμέσως μετά: δηλαδή αυτό είναι το σωστό; «Οχι βέβαια, δεν είναι το σωστό», απάντησε ο Παπαθεοδώρου, αλλά η φράση δεν «έφτασε» ποτέ στον κ. Αυγενάκη.

Η κίνηση του υφυπουργού προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Το πρώτο δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον οποίο η επίμαχη φράση απομονώθηκε, καθώς αποτελούσε μέρος μιας συζήτησης δύο δημοσιογράφων σε ερώτημα που τέθηκε από τον πρώτο, με τις διευκρινίσεις να έρχονται λίγα δευτερόλεπτα αργότερα. Οι διευκρινίσεις αυτές, που ολοκλήρωσαν την κουβέντα που είχε ανοίξει, δεν ελήφθησαν ποτέ υπόψη και η κλήση σε ακρόαση ήρθε να δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό. Η συζήτηση αφορούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους διαιτητές, εκ των οποίων ένας μάλιστα βρέθηκε στο στόχαστρο εγκληματιών που πριν από σχεδόν 10 μήνες προσπάθησαν να του προκαλέσουν τέτοιες σωματικές βλάβες ώστε να μην μπορέσει να επιστρέψει στη διαιτησία.

Ο λόγος για τον Θανάση Τζήλο, τον Λαρισαίο ρέφερι, η υπόθεση του οποίου έχει «παγώσει». Μια υπόθεση που έχει αφήσει πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο βαριά σκιά. Από την άλλη, έχοντας περάσει από μυριάδες κύματα, η υπόθεση με τους στημένους αγώνες έφτασε στις δικαστικές αίθουσες, με την εισαγγελέα, βλέποντας πως οι μάρτυρες δεν έχουν καμία διάθεση να εμφανιστούν για να καταθέσουν, να αναφωνεί: «Ολοι οι μάρτυρες λένε ανέκδοτα νομίζω. Με ραντεβού θα δικάσουμε; Ας κάτσουμε καλύτερα στο σπίτι μας». Ενώ το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται παρεμβάσεις ουσίας, δείχνει να είναι έτοιμο να μπει για ακόμα μία φορά σε περίεργες εποχές, στις οποίες ο ισχυρός άνδρας μιας ΠΑΕ θα έχει στην κατοχή του τον τηλεοπτικό σταθμό που τροφοδοτεί οικονομικά τις μισές ομάδες της Super League 1 – και μάλιστα με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς το πέρασμα των μετοχών του σταθμού φέρει την έγκρισή της.

Συκοφαντική δυσφήμιση

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, σχολιάζοντας στο «ΕτΚ» την κλήση του σε ακρόαση από τον Λευτέρη Αυγενάκη, σημείωσε: «Στην Ελλάδα του 2019 αυτοί που σχολιάζουν τους διαιτητές διώκονται και αυτοί που τους χτύπησαν με σφυριά βρίσκονται ήσυχοι στο σπίτι τους. Συνιστά ξεκάθαρη στοχοποίηση και καραμπινάτη συκοφαντική δυσφήμησή μου, προσωπική και επαγγελματική, η -πρωτόγνωρη στα αθλητικά χρονικά- ενέργεια του υφυπουργού Αθλητισμού να με εγκαλέσει για τη φράση μου περί “bullying στους διαιτητές”.

Και, φυσικά, μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί. Στα δικαστήρια. Διότι παρουσιάζει αποσπασματικά και παραποιημένα τα λεγόμενά μου, κάνοντας μια άθλια κοπτοραπτική στην τοποθέτησή μου στην κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή του Open. Προσωπικά, αν πιστεύουν πως θα με φιμώσουν με αυτό τον τρόπο, είναι γελασμένοι. Ούτε εγώ, ούτε και το sdna.gr που διευθύνω δεν θα σταματήσουν».

Τι είπε ο Αυγενάκης

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Sport24, στην οποία, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ άλλων σχολίασε: «Διάβαζα, άκουγα: κάντε κάτι, τι κάνει ο υπουργός. Και εγώ τι έκανα; Πολύ απλά ενεργοποίησα έναν νόμο που υφίσταται από την προηγούμενη κυβέρνηση και μου δίνει το δικαίωμα για περιστατικά προσώπων που παροτρύνουν βία να παρέμβω με έναν συγκεκριμένο τρόπο, κάτι το οποίο και έπραξα. Δεν εμπλέκομαι ούτε στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα, ούτε του αθλητικού εισαγγελέα, ούτε του ΕΣΡ. Περιορίστηκα στις αρμοδιότητες που έχω ως υπουργός Αθλητισμού και που μου δίνονται από νόμο που έχει ψηφιστεί από τον κ. Κοντονή. Και αυτό έπραξα».

Λευτέρης ΑυγενάκηςΒασίλης ΠαπαθεοδώρουποδόσφαιροVAR