Αθλητισμός|16.10.2019 20:12

Έτσι άρχισαν όλα: Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της Euroleague(vid)

Newsroom

Πέρασαν 19 χρόνια από την ημέρα που έγινε το πρώτο τζάμπολ της νεοσύστατης Euroleague. Σαν σήμερα στις 16 Οκτωβρίου του 2000 η Ρεάλ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό για την 1η αγωνιστική μιας νέας διοργάνωσης που είχε ανακοινώσει την ίδρυση της λίγους μήνες νωρίτερα μετά από συνάντηση που φιλοξένησε το καλοκαιρινό θέρετρο Σίτζες έξω από την Βαρκελώνη, παρουσία 24 ομάδων.

Η Euroleague μια ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με μια κοινοπραξία συλλόγων (ULEB) πέτυχε κάτι που μέχρι τότε έμοιαζε σχεδόν αδύνατο, δηλαδή να  παραμερίσει την ίδια την Ομοσπονδία του αθλήματος, τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο φορέα του Μπάσκετ, την FIBA, προωθώντας ένα νέο πρωτάθλημα. Είχαν βεβαίως προηγηθεί μια σειρά από αποτυχημένες συναντήσεις συλλόγων με τον τότε ισχυρό άνδρα της FIBA Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Η εμφάνιση μεγάλης χορηγίας (Τελεφόνικα) από πλευράς Euroleague έπεισε τα περισσότερα σωματεία να ακολουθήσουν το νέο εγχείρημα

Οι  24 ομάδες που πήραν μέρος στην πρώτη Ευρωλίγκα, με τη νέα της μορφή, την σεζόν 2000-01 ήταν : Φορτιτούτο, Μπολόνια, Περιστέρι, Ζαλγκίρις Κάουνας, Εστουδιάντες, Λουγκάνο, Ζαντάρ, Κίντερ (Βίρτους) Μπολόνια, ΑΕΚ, Ταού Κεράμικα, Τσιμπόνα, Αγ.Πετρούπολη, Σαρλερουά, Ολυμπιακός, Ρεάλ Μαδρίτης, Ολύμπια Λιουμπλιάνας, Μπενετόν Τρεβίζο, Χάποελ Ιερουσαλήμμ, Οβαρένσε, Μπαρτσελόνα, ΠΑΟΚ, Μπούντουγκνοστ, Βερόνα, Λόντον Τάουερς και Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης.

Στο πρώτο παιχνίδι της νέας διοργάνωσης στις 16 Οκτωβρίου η Ρεάλ με προπονητή τον Σέρτζιο Σκαριόλο, επικράτησε του Ολυμπιακού(στον πάγκο του βρίσκονταν ο Ηλίας Ζούρος) με 75-73.

Δείτε στιγμιότυπα από το πρώτο ματς στην ιστορία της Euroleague

T

Ρεαλ ΜαδρίτηςμπάσκετEuroleagueΟλυμπιακός