Αθλητισμός|19.10.2019 00:57

Ακαδημία μπάσκετ βοηθάει παιδιά που χρήζουν θεραπευτικής στήριξης(vid)

Θοδωρής Φελάνης

Την τελευταία 4αετία λειτουργεί με επιτυχία στην Θεσσαλονίκη η πρώτη ακαδημία καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα που ασχολείται μόνο με περιπτώσεις παιδιών που χρήζουν θεραπευτικής στήριξης. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας «Νους Λόγος & Άθληση» χρησιμοποίησε το μπάσκετ ως μορφή θεραπείας και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.

«Το 2017 πραγματοποιήθηκε μια πιλοτική έρευνα σχετικά με την επίδραση του προγράμματός μας σε είκοσι παιδιά  της ακαδημίας μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 6o Πανελλήνιο Συνέδριο του Αυτισμού στην Λάρισα τον Οκτώβριο.  Στα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα παρατηρήθηκε ανάπτυξη στις δεξιότητες που αφορούν την κοινωνικότητα και την επικοινωνία σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ στον κινητικό τομέα παρατηρήθηκε το εντυπωσιακό ποσοστό  90%», δηλώνει στο «ethnos.gr»  o Γιάννης Κυβρακίδης, δημιουργός του προγράμματος και λογοθεραπευτής.

«Έχω εργαστεί ως προπονητής μπάσκετ το διάστημα που σπούδαζα στα Γιάννενα. Εκεί αντιλήφθηκα πως το μπάσκετ θα μπορούσε να αποτελέσει μια μορφή θεραπείας για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Στόχος μας εξ αρχής ήταν αυτός, να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να βελτιώσουν δεξιότητες αλλά και τομείς της κοινωνικότητας, επικοινωνίας και συμπεριφοράς». Από το 2015 ως σήμερα έχουν διαμορφωθεί πάνω από είκοσι διαφορετικές ομάδες με: Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, κοινωνική διαταραχή της επικοινωνίας, απροσδιόριστη διαταραχή της επικοινωνίας διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, αγχώδεις διαταραχές, αναπτυξιακή διαταραχή του συντονισμού των κινήσεων, διαταραχή ροής ομιλίας (όπως τραυλισμός) κ.α. Οι προπονήσεις της Ακαδημίας γίνονται στο 53ο Δημοτικό Σχολείο (κοντά στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και είναι είτε ατομικές , είτε ανά γκρουπ ανάλογα με τις ανάγκες που εξυπηρετούνται.

Το 2016 η Ακαδημία επισκέφθηκε το Βελιγράδι όπου συμμετείχε σε διαδραστικό σεμινάριο με θέμα: «Το Μπάσκετ Στα Παιδιά Με Αυτισμό» το οποίο πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια της Νένα Ίβκοβιτς συζύγου του πετυχημένου πολυνίκη κόουτς Ντούσαν Ίβκοβιτς.

μπάσκετΑμεΑ