Αθλητισμός|22.10.2019 16:44

Χρήστος Αρχοντίδης: Ο θρυλικός πανηγυρισμός και το ξέσπασμα στο Γουέμπλεϊ (vids)

Newsroom

Το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί την απώλεια ενός εκ των σημαντικότερων προπονητών που ανέδειξε. Ο Χρήστος Αρχοντίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών έχοντας διαγράψει μια σημαντική πορεία στα ελληνικά γήπεδα με δεκάδες ομάδες από τα μέσα των 70s όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την τεχνική ηγεσία του αγαπημένου του Πανσερραϊκού.

Αναμφίβολα το πέρασμά του από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας το διάστημα 1982-1984 αποτελεί το highlight της καριέρας του σε μια διετία κατά την οποία δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 1984 αλλά είχε ως αποκορύφωμα την ισοπαλία (0-0) που απέσπασε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο ιστορικό στάδιο Γουέμπλεϊ από την Εθνική Αγγλίας του Πίτερ Σίλτον και του Τρέβορ Φράνσις.

Σε μια δύσκολη περίοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική ομάδα, που προερχόταν από τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ του 1982, ο Αρχοντίδης, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Αλκέτα Παναγούλια στον ομοσπονδιακό πάγκο, ήταν ιδιαίτερα πιεσμένος λόγω και της κριτικής που δέχθηκε μετά το... λιτό 0-2 επί του Λουξεμβούργου, την εντός έδρας συντριβή (0-3) από την Αγγλία αλλά και την μέτρια εικόνα της «Γαλανόλευκης» στα φιλικά όπου σε δέκα αγώνες είχε οχτώ ήττες και μια νίκη και μια ισοπαλία με την Κύπρο.

(copyright: Intime)

Οπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ της εποχής η Ελλάδα έπαιξε «κατενάτσιο» καθώς στόχος ήταν να μην χάσει. Και το κατάφερε, έστω και με ανορθόδοξο τρόπο, παίζοντας καταπληκτική άμυνα κι έχοντας σε τρομερή μέρα τον γκολκίπερ Νίκο Σαργκάνη. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα που είχε αποσπάσει η Εθνική απέναντι σε μια υπερδύναμη στα χρόνια προ του 2004.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον Αρχοντίδη να αγκαλιάζει έναν προς έναν τους παίκτες, να πανηγυρίζει με έντονο τρόπο φωνάζοντας και υψώνοντας τις γροθιές του, ενώ καλούσε κοντά του στο κέντρο του γηπέδου τους ποδοσφαιριστές για αναμνηστική φωτογραφία. Μάλιστα ο Γιάννης Δοντάς και ο Χρήστος Αρδίζογλου τον σήκωσαν στα χέρια.

Αργότερα από την ένταση της στιγμής είχε ένα ξέσπασμα το οποίο έχει μείνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Νίκος Καρούλιας, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του προσπαθούσε να τον ηρεμήσει όπως επίσης στελέχη της ΕΠΟ και ο συνεργάτης του Αλέκος Σοφιανίδης.

Δείτε τις αντιδράσεις και τους έξαλλους πανηγυρισμούς του Αρχοντίδη σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη:

Αγγλία (Μπόμπι Ρόμπσον): Σίλτον, Νιλ, Σάνσομ, Μπούτσερ, Μάρτιν, Μάμπατ, Ντεβονσάιρ (72’ Ριξ), Λι, Κόπελ, Τρ. Φράνσις, Γούντκοκ (72’ Μπλίσετ).

Ελλάδα (Χρήστος Αρχοντίδης): Σαργκάνης, Γούναρης, Καρούλιας, Γκαλίτσιος, Μίχος, Μπ. Ξανθόπουλος, Κουσουλάκης, Μητρόπουλος (46’ Δοντάς), Κούης, Αναστόπουλος (85’ Αρδίζογλου), Κωστίκος.

Δείτε φάσεις από το ιστορικό παιχνίδι με την Αγγλία:

Εθνική ομάδαΧρήστος Αρχοντίδηςποδόσφαιροεθνική ΕλλάδαςπροπονητήςΕθνική Αγγλίας