Αθλητισμός|25.10.2019 12:28

Σκάνδαλο κρίκετ: Οι Πακιστανοί διαιτητές και ο «εγκέφαλος» προπονητής

Newsroom

Την άκρη του νήματος στο κουβάρι του σκανδάλου με πλαστογραφημένους αγώνες κρίκετ προσπαθούν να βρουν οι αρχές πενήντα ημέρες μετά την πρώτη καταγγελία που έγινε από έναν αθλητή και μία αθλήτρια σχετικά με τους ανύπαρκτους αγώνες αλλά και το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» για την αποκάλυψη του κυκλώματος που κατασκεύαζε εικονικούς αγώνες με αθλητές και αθλήτριες προκειμένου να πάρουν τα αθλητικά μπόνους εισόδου στα πανεπιστήμια και οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν.

Το όργιο των παραβάσεων

Πακιστανοί που είναι… αθλητές και φέρονται να έχουν υπογράψει φύλλα αγώνος ως διαιτητές, αγώνες φαντάσματα που φέρουν πλαστογραφημένες υπογραφές, ανυπόγραφα φύλλα αγώνων, πλαστοπροσωπίες, αγώνες που δεν προκηρύχθηκαν ποτέ και δεν έγινε ποτέ και φύλλα αγώνος που κατατέθηκαν στην ΓΓΑ για να πάρουν οι αθλητές και οι αθλήτριες τα μπόνους για τα πανεπιστήμια είναι μόνο μερικές από τις διαπιστώσεις των νομικών και των ελεγκτών του υφυπουργείου αθλητισμού που ερευνούν την υπόθεση και κυριολεκτικά έχουν μείνει άφωνοι.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία (αλλά και από την ανακοίνωση της ΓΓΑ στις 21/10) προκύπτει εμπλοκή 9 αγοριών και 6 κοριτσιών, ενός προπονητή και ενός συνεργάτη του αλλά και πέντε σωματείων που έχουν δώσει μεταξύ τους ανύπαρκτους αγώνες με προφανή σκοπό τη δόλια και παράνομη διαπίστωση των μπόνους εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Και όλα αυτά κάτω από τη μύτη της ομοσπονδίας (ΕΛΟΚ) οι παράγοντες της οποίας αντί να σκύψουν στις καταγγελίες και να βρουν τους υπευθύνους απειλούν όσους κάνουν τις αποκαλύψεις...

Τα ακύρωσαν μετά την απόφαση Αυγενάκη

Στις 21/10 πάντως ανακοινώθηκε από το υφυπουργείο αθλητισμού πως έπειτα από τη σχετική επιστολή του υφυπουργού πολιτισμού και αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ προχώρησε στην ακύρωση των Πανελληνίων πρωταθλημάτων γυναικών και Νέων Ανδρών κλειστού χώρου 2019. Σ’ αυτήν διατυπωνόταν η διαπίστωση της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ περί μη σύννομης διεξαγωγής των εν λόγω πρωταθλημάτων εξαιτίας σωρείας κανονιστικών παραβάσεων.Κατόπιν της ακύρωσης, ανακαλείται και η εγγραφή εννέα (9) αθλητών και έξι (6) αθλητριών από τον ειδικό πίνακα διακριθέντων, για τη μοριοδότηση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, εξετάζονται οι κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν στην Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ βάσει του αθλητικού νόμου. 

«Δεν θα κλείσει ο φάκελος του κρίκετ»

Μαζί με τα «ξερά» κάηκαν και τα «χλωρά» καθώς ακυρώθηκαν και αγώνες που είχαν διεξαχθεί κανονικά και οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετείχαν νόμιμα είχαν όλες τις προϋποθέσεις να πάρουν τα μπόνους. Μετά την απόφαση του υφυπουργού αθλητισμού να ακυρωθούν τα πρωταθλήματα κρίκετ όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες χάνουν τα προνόμια τους και όλα αυτά εξ εξαιτίας του σκανδάλου που ξεδιπλώνεται με στοιχεία και ένορκες καταγγελίες. «Ο φάκελος του κρίκετ δεν θα κλείσει με την ακύρωση των πρωταθλημάτων. Είναι πολλά που πρέπει να ερευνηθούν». Η δήλωση δεν ανήκει σε ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά σε στέλεχος της ΓΓΑ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

«Τα ακύρωσα λόγω σειράς παραβάσεων»

Μετά τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν προς το υπουργείο αθλητισμού και την εισήγηση των νομικών ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης προανήγγειλε τη διαβίβαση του φακέλου στην δικαιοσύνη και δήλωσε: «Έλαβα την απόφαση για ακύρωση των πρωταθλημάτων κρίκετ για μία σειρά παραβάσεων. Όπως διαπιστώθηκε έχουν γίνει αγώνες χωρίς επίσημους διαιτητές, τα φύλλα αγώνος υποβάλλονταν στην επιτροπή πρωταθλήματος εβδομάδες μετά τη φερόμενη ημερομηνία διεξαγωγής τους, ενώ διαιτητές που σφύριξαν αγώνες κατόπιν αγωνίστηκαν ως αθλητές. Η μη σύννομη διεξαγωγή τους διαπιστώθηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ. Θα ακολουθήσει η ανάκληση εγγραφής στον ειδικό πίνακα διακριθέντων αθλητών και αθλητριών και θα εξεταστούν οι κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν στην Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ βάσει του αθλητικού νόμου».

Οι Πακιστανοί που δεν ήξεραν πως είναι διαιτητές

Εκτός από την καταπάτηση όλων των κανονισμών προκήρυξης γύρω από την τέλεση των αγώνων αλλά και την κοινοποίηση των φύλλων αγώνων στην επιτροπή πρωταθλημάτων με μεγάλη καθυστέρηση το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει πως δύο αθλητές (που πιθανότατα είναι αδέλφια καθώς φέρουν το ίδιο επίθετο) και ένας τρίτος που αναγράφονται στα πλαστά φύλλα αγώνος δεν είναι γνωστοί στην κοινότητα του κρίκετ, ούτε και τους γνωρίζει κανείς από τους φερόμενους ως συμπαίκτες τους στα πλαστά φύλλα αγώνος.

Στους επίμαχους αγώνες των πρωταθλημάτων Παίδων εμπλέκονται πέντε σωματεία με τα δύο να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και εμφανίζεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο ίδιος προπονητής. Οι επίμαχοι αγώνες τελέστηκαν στις 18/5 και 1/6/2019. Τα φύλλα αγώνος με τους αγώνες που υποτίθεται πως έχουν γίνει αλλά δεν έγιναν ποτέ φέρουν υπογραφές δύο Πακιστανών οι οποίοι έχουν δηλώσει ένορκα πως δεν έχουν καμία ανάμειξη και δεν γνώριζαν τίποτα για τους συγκεκριμένους αγώνες, ούτε έχουν υπογράψει κάποιο φύλλο αγώνα, ενώ ρόλο κλειδί διαδραματίζουν δύο προπονητές με τον έναν να είναι και ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

Η αρχηγός που δεν γνώριζε

Ανάλογες παρατυπίες καταγράφονται και στα πρωταθλήματα Νεανίδων όπου και πάλι εμπλέκεται πάλι ένα σωματείο που εμπλέκεται και στους αγώνες παίδων που φέρονται να έχουν γίνει στις 15/6 και 27-28/6.

Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αθλήτριες «άγνωστες» στην κοινότητα της συγκεκριμένης ομάδας. Κομβικό ρόλο και εδώ έχει ο ίδιος προπονητής, ενώ και εδώ εμφανίζονται οι ίδιοι Πακιστανοί οι οποίοι επίσης έχουν κάνει ένορκη κατάθεση πως ουδέποτε γνώριζαν για την διεξαγωγή και αυτών των αγώνων και συνεπώς οι υπογραφές τους είναι πλαστογραφημένες.

Και σα να μην φτάνουν όλα αυτά η πραγματική αρχηγός του ενός σωματείου μόλις πληροφορήθηκε για την ύπαρξη φύλλων αγώνα στις 27 και 28 Ιουνίου 2019 που φέρουν την υπογραφή της έσπευσε στις 2/9/2019 να κάνει ένορκη δήλωση πως ουδέποτε γνώριζε κάτι για τους συγκεκριμένους αγώνες και πως οι υπογραφές της είναι πλαστογραφημένες.

Απειλούν αντί να απολογούνται

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κρίκετ Ιωσήφ Νικήτας απείλησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη όσων «συκοφαντούν την ΕΛΟΚ», ενώ το μέλος του Δ.Σ. Κυριάκος Κατσώρας με δηλώσεις του στην ΕΡΤ απέδωσε τις παρατυπίες στην έλλειψη χρηματοδότησης από την Πολιτεία: «Μας ζητήθηκε από την ΓΓΑ να ακυρώσουμε τα δύο από τα επτά πρωταθλήματα για διάφορους λόγους παρατυπίας.

Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με την ελλειπή χρηματοδότηση της ομοσπονδίας μας από την Πολιτεία. Δε μπορούμε να διεξάγουμε τα πρωταθλήματα όπως πρέπει για να τα παρακολουθούμε και να ελέγχουμε ακριβώς τι συμβαίνει». Ο Γενικός Γραμματέας της ομοσπονδίας Λάκης Γούστης είπε: «Τα δημοσιεύματα είναι απολύτως αναληθή και προσβάλουν το κύρος της ομοσπονδίας κρίκετ. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το κύρος μας με κάθε μέσον». Να σημειωθεί επίσης πως ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΚ με καταγγελία τεσσάρων σωματείων  κρίκετ έχει κατηγορηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για διοικητικό ασυμβίβαστο επειδή ήταν παράλληλα και διαιτητής. Και αυτή η υπόθεση αυτή βρίσκεται στη δικαιοσύνη.

Το λόγο έχει ο εισαγγελέας

Και ενώ αυτές ήταν οι αρχικές τους αντιδράσεις, μετά τις αποκαλύψεις αλλά και τα ακλόνητα στοιχεία που υπάρχουν στον φάκελο αναγκάστηκαν να ακυρώσουν όλα τα πρωταθλήματα Νέων και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αθλητικής ηγεσίας αναμένονται οι κυρώσεις τόσο προς την διοίκηση της ΕΛΟΚ όσο και προς τους άμεσα εμπλεκόμενους με πολύ σοβαρές κατηγορίες να τους βαρύνουν. Από μέρα σε μέρα ο φάκελος θα πάει στον εισαγγελέα και από την έρευνα που θα γίνει είναι βέβαιο πως θα προκύψουν και νέα στοιχεία αλλά και πιθανότατα να προκύψει εμπλοκή και άλλων προσώπων. Τον λόγο έχει πλέον ο εισαγγελέας ο οποίος αναμένεται και να διερευνήσει την υπόθεση.

ΚρίκετΣπορσκάνδαλο κρίκετ