Αθλητισμός|31.10.2019 16:51

Αποκάλυψη: Παραιτήθηκε ο αδελφός του Πύρρου Δήμα από ομοσπονδιακός στην άρση βαρών

Newsroom

Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες η προολυμπιακή χρονιά ήταν η κορύφωση της προετοιμασίας της «ντριμ τιμ» της άρσης βαρών αλλά μετά την κρίση αλλά και τα προβλήματα που έχει περάσει το άθλημα η εθνική ομάδα αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

Η έλλειψη πόρων αλλά και άστοχες επιλογές που δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το άθλημα και έχουν βάλει το άθλημα σε έναν φαύλο κύκλο.

Τελευταίο επεισόδιο είναι η παραίτηση του Οδυσσέα Δήμα από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, θέση που κατείχε μετά την αποχώρηση του Χρήστου Κωνσταντινίδη τον Σεπτέμβριο του 2018, ο οποίος είχε κληθεί να καλύψει το κενό του Βαλέριου Λεωνίδη τον Φεβρουάριο του 2017.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του επόμενου διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας που θα γίνει μετά την επιστροφή του προέδρου Πύρρου Δήμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο λόγος της παραίτησης...

Ο βασικός λόγος της παραίτησης του Οδυσσέα συνδέεται μετά την ένταση που δημιουργήθηκε με ορισμένους από τους αθλητές που βρίσκονται στο κλιμάκιο της Εθνικής ομάδας. Ο Πύρρος, μετά από συνάντηση που είχε με τους αθλητές (προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ), αποδέχτηκε προφορικά την παραίτηση, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Ετσι, τις προπονήσεις των αθλητών στον Άγιο Κοσμά ανέλαβαν υπηρεσιακοί προπονητές και αναζητείται λύση.

Άσκησαν κριτική

Οι αθλητές άσκησαν κριτική στον Οδυσσέα για τις επιδόσεις τους αλλά και τις προπονητικές μεθόδους που χρησιμοποιεί και εκείνος επέλεξε να αποχωρήσει ώστε να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον αδελφό του. Οι αρσιβαρίστες που ήρθαν σε ρήξη με τον Οδυσσέα κάνουν προπονήσεις με άλλους προπονητές και ο ένας εξ αυτών μετέχει και στην αποστολή σε διεθνές μίτινγκ.

Μέσω οδοιπορικών

Ο Οδυσσέας, λόγω και της συγγενικής σχέσης με τον Πύρρο, δεν μπορούσε ποτέ να έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας με την ομοσπονδία και ουσιαστική αμοιβή ως ομοσπονδιακός δεν υπάρχει. Καλύπτονται, ωστόσο, τα οδοιπορικά του από την ομοσπονδία, αλλά και οι προπονητικές υπηρεσίες από τους ίδιους τους αθλητές, οι οποίοι μέσα σε αυτό το ιδιόμορφο καθεστώς εντέλει έχουν και αυτοί τον δικό τους λόγο...

«Πρέπει να μείνει ο Οδυσσέας»

«Υπάρχει ένα ζήτημα με τον Οδυσσέα αλλά το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, ο Οδυσσέας πρέπει να μείνει στη θέση του για να υλοποιήσει τον αγωνιστικό σχεδιασμό για το 2024. Την απόφαση, όμως, θα πάρει το Δ.Σ.» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής Ευάγγελος Προκοπίδης.

Λίγες ελπίδες για το Τόκιο

Και όλα αυτά ενώ μέρα με τη μέρα μειώνονται οι ελπίδες για να έχει η Ελλάδα συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ειδικά μετά το δαπανηρό σύστημα πρόκρισης που απαιτεί τη συμμετοχή των αθλητών σε μίτινγκ που γίνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα έξοδα για τις αποστολές στο εξωτερικό είναι τεράστια, χρήματα δεν υπάρχουν και έτσι επιλέγονται μίτινγκ που γίνονται σε κοντινή γεωγραφική θέση από την Ελλάδα, αλλά δεν αρκούν για τη συγκομιδή βαθμών. Η Πεντέλη, η Κωνσταντινίδη και ο Ιακωβίδης έχουν ελπίδες πρόκρισης είτε απευθείας είτε μέσω wild card από την παγκόσμια ομοσπονδία με την προϋπόθεση πως θα βρεθούν κοντά στις προνομιούχες θέσεις πρόκρισης.

Το Ελληνικό και η βοήθεια

Σε κάθε περίπτωση η ομοσπονδία άρσης βαρών που κάποτε ήταν το καμάρι του ελληνικού αθλητισμού περνάει σοβαρή κρίση. Η ομοσπονδία προσπαθεί να επιβιώσει με ετήσια κρατική επιχορήγηση 380.000 ευρώ εκ των οποίων τα 230.000 είναι πάγιες υποχρεώσεις ενοίκια, μισθοδοσίες και άλλες υποχρεώσεις.

Ο Πύρρος Δήμας έχει να λύσει και το πρόβλημα της στέγασης των αξιολογημένων αθλητών καθώς ο Άγιος Κοσμάς σε ένα χρόνο από σήμερα θα πρέπει να παραδοθεί στην εταιρεία που έχει αναλάβει την αναμόρφωση του Ελληνικού. Στην συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ο Δήμας παρουσίασε το πρόγραμμα του μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και ζήτησε έκτακτη βοήθεια προκειμένου να ανακατασκευαστούν οι ξενώνες στο ΟΑΚΑ στο ισόγειο του κτιρίου που σήμερα βρίσκονται τα γραφεία της ομοσπονδίας και να διαμορφωθεί και πάλι ένας προπονητικός χώρος στο κλειστό που κάνουν προπόνηση και οι αθλητές του στίβου.

ΣπορΠύρρος Δήμαςάρση βαρώνΟδυσσέας Δήμας