Αθλητισμός|07.11.2019 16:47

Πυρ ομαδόν στον Αυγενάκη από τους 70άρηδες: Να μπει ηλικιακό όριο και στους πολιτικούς!

Newsroom

Η Ελλάδα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες θα αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος για τον παγκόσμιο αθλητισμό με τη διοργάνωση του 29ου Athens International Sailing Week στην ιστιοπλοΐα, αλλά και τον 37o Aυθεντικό Mαραθώνιο .

Υπολογίζεται πως εμπλέκονται στις δύο διοργανώσεις περίπου 100.000 άνθρωποι και περίπου οι μισοί είναι αθλητές από 120 χώρες του πλανήτη, φέρνοντας τη χώρα μας στο επίκεντρο του αθλητικού κινήματος.

Ωστόσο, στις επίσημες παρουσιάσεις που έγιναν από τις ομοσπονδίες του ΣΕΓΑΣ και της ΕΙΟ, οι πρόεδροι των ομοσπονδιών στίβου και ιστιοπλοΐας άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για τις αλλαγές που προωθεί στο νέο αθλητικό νόμο σχετικά με τα όρια ηλικίας των παραγόντων που διοικούν τις αθλητικές ομοσπονδίες. Σύμφωνα με αυτό τα 70 χρόνια είναι το ηλιακό όριο των παραγόντων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

«Όριο 70 ετών στους πολιτικούς»

«Θα ήμουν ο πρώτος που θα το χειροκροτούσα αν η ηλικία ίσχυε και για τους πολιτικούς. Αδικούνται οι Ελληνες παράγοντες που έχουν μεγάλη προσφορά στα αθλήματα που υπηρετούν εδώ και χρόνια. Είμαι από αυτούς που πιστεύω πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, αλλά το νομοσχέδιο Αυγενάκη είναι φωτογραφικό και προσβάλλει παράγοντες με μεγάλη προσφορά» είπε ο πρόεδρος της ΕΙΟ Αντώνης Δημητρακόπουλος, που είναι ένας από τους παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Ο Αντώνης Δημητρακόπουλος (τρίτος από αριστερά) και ο Απόστολος Παπαθανασίου (δεύτερος από δεξιά)

«Να μπορούν να είναι μέλη»

Ο γενικός γραμματέας της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Απόστολος Παπαθανασίου δήλωσε: «Συμφωνώ με το όριο ηλικίας στο νομοσχέδιο. Χρόνια τα λέω αυτά και εγώ δηλώνω πως αποχωρώ. Αλλά θα έπρεπε να αφήσει τους παλιούς παράγοντες να μπορούν να μείνουν απλά μέλη. Όπως γινόταν παλιότερα με τη γερουσία. Επειδή είναι έμπειροι, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και οι συμβουλές τους θα βοηθήσουν τους νεότερους. Από την ομοσπονδία έχουν περάσει τόσοι και τόσοι υπουργοί. Μας βοήθησαν ο Μεϊμαράκης, ο Φούρας, ο Ορφανός, ο Βασιλειάδης. Ποτέ δεν είχαμε κομματική ταμπέλα. Το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι κάθε νέος υπουργός με το που αναλαμβάνει μιλάει για κάθαρση. Τι, δηλαδή, εννοεί; Ότι όλοι εμείς είμαστε απατεώνες; Το μόνο που τους νοιάζει είναι να φωτογραφίζονται με τους αθλητές που φέρνουν μετάλλια. Οι αθλητές δεν είναι κομματικά στελέχη».

«Θα είμαι και του χρόνου εδώ»

Αλλά και στην επίσημη παρουσίαση του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας o γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, δήλωσε: «Η προσπάθεια αναβάθμισης και διεύρυνσης του Μαραθωνίου της Αθήνας χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια σκαλί σκαλί, πέτρα πέτρα, βήμα βήμα. Και όχι μόνο από τους δυο μας αλλά από ένα σύνολο συνεργατών, από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους εκλεκτούς συνεργάτες. Είναι επίκαιρο, των ημερών μας, ένα θέμα που κάποιοι που δεν είχαν ως φορέας, ως τάξη, καμία συμμετοχή σε όλη αυτή την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, ούτε και σήμερα, επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο ότι η παρουσία των αθλητικών στελεχών στη δράση σαν αυτή των ομοσπονδιών, πρέπει να έχει πεπερασμένα όρια θητειών και ηλικίας. Δεσμεύομαι και στέλνω και ένα μήνυμα ότι θα είμαστε εδώ και του χρόνου».

«Γραφικός ο Αυγενάκης, λέει αρλούμπες»

Μεγάλη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο Αυγενάκη και σε άλλες ομοσπονδίες. Ειδικά στην ομοσπονδία μπάσκετ πιστεύουν πως το νομοσχέδιο είναι «φωτογραφικό» για να «κοπεί» ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Παράγοντες της ομοσπονδίας μπάσκετ (ΕΟΚ) ανέφεραν: «Η γνώση αποτελεί προϋπόθεση της γνώμης. Ο κύριος Αυγενάκης εμφανώς στερείται γνώσης, όμως δεν παύει να επιδιώκει την δημοσιότητα. Το κάνει παραπάνω από όσο μπορεί να αντέξει και έχει γίνει γραφικός».

Αλλα και ο ίδιος ο Γιώργος Βασιλακόπουλος με δηλώσεις του στον «ΣΠΟΡ ΦΜ» και απαντώντας στον Λευτέρη Αυγενάκη: «Δεν είναι νομοσχέδιο, είναι ένα άρθρο. Ακολουθεί την πεπατημένη και μπαίνει σε θέματα που δεν τα ξέρει. Καλό είναι να περιμένει λίγο για να δει τι γίνεται. Προϋπόθεση της γνώμης είναι η γνώση, και όταν δεν έχεις γνώση, κάνεις αρλούμπες».

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»

Η απάντηση του Αυγενάκη ήταν άμεση σημειώνοντας: «Σέβομαι και τιμώ, το έχω πει επανειλημμένως άλλωστε, την ηλικία και τη μακρά πορεία στο μπάσκετ του προέδρου της ΕΟΚ. Δεν επιτρέπω στο εαυτό μου να καταφερθεί εναντίον του, όσους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κι αν μου προσάψει. Να του θυμίσω μονάχα πως τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Εμπλοκή ΕΟΕ και ΔΟΕ

Το σίγουρο είναι πως η μάχη για τα όρια ηλικίας έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ παράγοντες του αθλητικού κινήματος σημειώνουν πως ο νόμος έχει πολλά νομικά κενά και παράδοξα καθώς αποκλείει τους 70ρηδες αλλά επιτρέπει σε έναν 90χρονο που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κάποιο αξίωμα στην ομοσπονδία να εισέλθει ως μέλος ενός διοικητικού συμβουλίου σε μία αθλητική ομοσπονδία. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα και την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ όπως φαίνεται θα φτάσει μέχρι και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ποιους «φωτογραφίζει»

Η νέα διάταξη με τα όρια ηλικίας αφορά στον Γιώργο Βασιλακόπουλο στο μπάσκετ, στον Αντώνη Δημητρακόπουλο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στον  Μανώλη Κατσιαδάκη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, στον πρόεδρο της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλο, στον γραμματέα του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή και στον Παύλο Κανελλάκη στην Ομοσπονδία Σκοποβολής.

Το παράδοξο είναι επίσης πως ο υφυπουργός Αθλητισμού θα ζητήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου από τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος στα 74 χρόνια του κρίθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ικανός να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Σποριστιοπλοΐαόρια ηλικίας37ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας