Αθλητισμός|09.11.2019 16:54

Γάλλοι πυροσβέστες που έσβησαν τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων τρέχουν στην Αθήνα

Newsroom

Το απόβραδο της 15ης Απριλίου 2019 τα μέλη της ομάδας πυροσβεστών στο Παρίσι Pompie Raid Aventure (PRA) κλήθηκαν για μία από τις πιο δύσκολες της επαγγελματικής τους καριέρας. Μέσα σε συναισθηματική φόρτιση έπρεπε να κάνουν το καθήκον τους με συνέπεια και ταχύτητα στο σύμβολο της χριστιανοσύνης, την Παναγία των Παρισίων που είχε παραδοθεί στις φλόγες. Επτά μήνες μετά θέλουν να κάνουν πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής και να τρέξουν στον 37ο Μαραθώνιο της Αθήνας.

«Είμαστε 24 μέλη στο PRA όλοι πυροσβέστες από το Παρίσι. Πρώτα απ΄όλα είμαστε συνάδελφοι και καλοί φίλοι, ενώ στην Αθήνα έχουν έρθει μαζί μας και ορισμένοι καλοί φίλοι», είπε ο πρόεδρος του Pompie Raid Aventure (PRA) Τζερόμ Τράβερς.

20 χρόνια ζωής

Στην αποστολή της ομάδας των Γάλλων πυροσβεστών είναι ο 16χρονος έφηβος με κινητικά προβλήματα που κατάγεται από ένα ορεινό χωριό στα Πυρηναία όρη και έχει γίνει αχώριστο μέλος της ομάδας. «Ο σύλλογος μας το 2020 θα συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής. Συντηρείται από δωρεές των μελών του αλλά και μικρές χορηγίες. Το όνομα της ένωσης είναι εμπνευσμένο από τη δουλειά και τον σκοπό μας. Όταν δημιουργήθηκε το PRA, όλα τα μέλη ήταν πυροσβέστες από το Παρίσι. Ήμασταν όλοι δρομείς που έχουμε τρέξει σε δύσκολους αγώνες».

«Μόνο ο αυθεντικός»

Σε ερώτηση γιατί επέλεξαν να τρέξουν στη Μαραθώνιο της Αθήνας είπαν:: «Οποιος αγαπάει το τρέξιμο και ειδικά τους μαραθωνίους πρέπει να τρέξει τουλάχιστον μία φορά στον αυθεντικό μαραθώνιο. Η Αθήνα και η Ελλάδα γενικότερα είναι μία πανέμορφη χώρα με πλούσια ιστορία. Οσο την ανακαλύπτουμε και τη μαθαίνουμε τόσο θέλουμε να ερχόμαστε εδώ. Ο μαραθώνιος της Αθήνας έχει τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που δεν υπάρχουν αλλού στον κόσμο».

Ο 16χρονος από τα Πυρηναία

Ο Τζερόμ Τράβερς αναφέρθηκε και στην παρουσία του Ελόις που θα τρέξει με ένα ειδικό αμαξίδιο που είναι ειδική κατασκευή και φέρει την ονομασία «το καροτσάκι της ευτυχίας»:

«Ο Ελόις είναι ένας έφηβος 16 ετών που ζει στο Οριένταλς των Πυρηναίων. Γνωριστήκαμε μαζί του το 2013 και από τότε έχει γίνει αχώριστο μέλος της ομάδας μας. Έχουμε τρέξει μαζί την «La Course du Canigou» (ανάβαση του Mont Canigou στα Πυρηναία, διαδρομή 38 χιλιομέτρων με θετικό υψόμετρο 2800 μέτρα. Για τον αγώνα της Αθήνας δεν έχει γίνει ειδική προπόνηση από τον Ελόις αλλά γνωρίζουμε πως είναι ένας αγώνας πολύ φιλικός στα άτομα με κινητικά προβλήματα και περιμένουμε η υποδοχή των Αθηναίων να είναι θερμή και ζεστή».

«Αναπηρικό καροτσάκι ευτυχίας»

Οσο για το αμαξίδιο που χρησιμοποιεί ο Ελόις ο Τράβερς είπε: «Η Joëlette είναι αναπηρική πολυθρόνα, είναι πολύ κατάλληλη για δύσκολες διαδρομές και μονοπάτια και φυσικά για δρόμο. Τα παιδιά το αποκαλούν «αναπηρικό καροτσάκι ευτυχίας» επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε έδαφος. Πρόσφατα δύο παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανέβουν μαζί μας το Kιλιμάντζαρο χρησιμοποιώντας το ειδικό καρότσι».

Η ομάδα των PRA έχει τρέξει ακόμα  το Ecotrail του Δουβλίνου (80 χλμ.), τα 20 χλμ. του Παρισιού, τα 20 χλμ. στο Τουρ και το «Le trail des lueurs d'espoir» αλλά και το μαραθώνιο της Ρεμ.

ΣπορπυροσβέστεςΠαναγία των Παρισίων37ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας