Αθλητισμός|09.11.2019 18:09

37ος Μαραθώνιος Αθήνας: 60.000 δρομείς στα χνάρια του Φειδιππίδη

Newsroom

Mε τον αγώνα των 10 χιλιομέτρων που ξεκίνησε στις 17.00 το απόγευμα του Σαββάτου 9/11 στους δρόμους της Αθήνας ξεκίνησαν οι αγώνες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Την Κυριακή θα γίνει ο μαραθώνιος με εκκίνηση από το Μαραθώνα αλλά και τα 5χλμ. στο κέντρο της Αθήνας πόλης και οι αγώνες για παιδιά και special olympics.

Στα χνάρια του ημεροδρόμου Φειδιππίδη που έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα τα 42,195 χιλιομέτρα για να αναφωνήσει το «νενικήκαμεν» μετά τη μάχη κατά των Περσών θα τρέξουν 20.300 δρομείς (έναντι 18.500 δρομείς το 2018).

12 εκκινήσεις κατά κύμματα

Στον μαραθώνιο θα εφαρμοστεί «εκκίνηση κατά κύματα» (“wave start”). Θα δοθούν συνολικά δώδεκα (12) διαδοχικές εκκινήσεις. Το αργότερο 15 λεπτά (08:45) πριν δοθεί η εκκίνηση, οι δρομείς θα πρέπει να έχουν πάρει θέση στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες εκκίνησης. Από τις 05.00 το πρωί θα μεταφερθούν από το κέντρο της Αθήνας με 350 λεωφορεία στη μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικής μετακίνησης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Εκτός από τους 60.000 συνολικά δρομείς που εμπλέκονται σε όλους τους αγώνες (αυθενικό μαραθώνιο, 10 χιλιόμετρα, 5 χιλιόμετρα) άλλοι 40.000 συμπατριώτες μας έχουν ρόλο στη διοργάνωση.

Με συννεφιά, υγρασία και βροχή θα γίνει ο μαραθώνιος σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Ο μαραθώνιος των ρεκόρ

Ο τεχνικός διευθυντής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, Βαγγέλης Παπαποστόλου αναφέρθηκε με αριθμούς που προκαλούν δέος για το τεράστιο εγχείρημα που θυμίζει εποχές των Ολυμπιακών Αγώνων: «Είχαμε στόχο τις 55.000 συμμετοχές και ξεπεράσαμε τις 60.000 σε όλα τα δρομικά δρώμενα. Βάλαμε φραγμό στις συμμετοχές του Μαραθωνίου διότι οι υποδομές στην εκκίνηση του Μαραθώνα δε μας επιτρέπουν να υποδεχτούν περισσότερους αθλητές. Η κατάσταση είναι τελείως ασφυκτική. Οι 20.300 που θα έχουμε εφέτος στον Μαραθώνιο είναι υπέρβαση. Από αυτούς οι 12.000 είναι ξένοι. Μόνο για τη μεταφορά τους από το κέντρο της Αθήνας στο Μαραθώνα χρειάζονται 350 λεωφορεία που τα ξημερώματα της Κυριακής θα φορτώνουν τους δρομείς για να τους μεταφέρουν στο Μαραθώνα. Το μήκος των λεωφορείων θα είναι 12,5 χιλιόμετρα. Επίσης 1.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός για την ασφάλεια και την ρύθμιση της κυκλοφορίας».

Οι Κενυάτες για το ρεκόρ

Στην Ελλάδα έχουν έρθει για να συμμετάσχουν ελίτ αθλητές από όλο τον πλανήτη με στόχο να κυνηγήσουν ακόμη και το ρεκόρ διαδρομής και διοργάνωσης το οποίο είναι 2.10.37. Ο κενυάτης Ντάνιελ Μουτέτι είναι ένας από αυτούς που διεκδικούν τη νίκη. Ο 25χρονος έχει ατομικό ρεκόρ 2.09.25, ενώ ο συμπατριώτης του Ρόντσας Λόκιταμ Κιλίμο κάνει ντεμπούτο στην Αθήνα. 

Φαβορί Γκελαούζος, Πετρουλάκη

Οι κορυφαίοι Ελληνες δρομείς θα δώσουν τη μάχη τους για τον τίτλο του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Ο Κώστας Γκελαούζος του Παναθηναϊκού που ήταν νικητής στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις είναι το φαβορί για να τριτώσει τους τίτλους του. Ο αθλητής του Χρήστου Παπαχρήστου βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο, όπου τερμάτισε σε 2.18.37. Με αξιώσεις θα μπει στη διοργάνωση και ο Χριστόφορος Μερούσης για όγδοη χρονιά και έχοντας στο ενεργητικό του τέσσερις νίκες. Θέση στο βάθρο των νικητών θα διεκδικήσει και φέτος ο Παναγιώτης Καραΐσκος , που ήταν τρίτος στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις.

Στις γυναίκες η Ελευθερία Πετρουλάκη του Α.Ο.Μυκόνου αποτελεί το βασικό φαβορί κι έτσι θα επιχειρήσει να επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο, όπου στο ντεμπούτο της στο μαραθώνιο αναδείχθηκε νικήτρια. Θέση εκκίνησης θα πάρει και η Στεφανία Λεοντιάδου του Α.Σ.Λευκάδας Φίλανδρος, η "ασημένια" στη διοργάνωση του 2018. Με αξιώσεις θα μπει στον αγώνα η Σόνια Τσεκίνη η ΦΣ Αργους Ορεστικού αλλά και η Κατερίνα Ασημακοπούλου του Πανελληνίου..

12.000 στα 5 χιλιόμετρα

Η εκκίνηση του μαραθωνίου θα δοθεί στις 09.00 το πρωί με περίπου 20.300 δρομείς να έχουν δηλώσει συμμετοχή και νωρίτερα στις 08.15 στη Λ. Αμαλίας θα γίνουν τα 5χλμ. ZERO WASTE FUTURE με την συμμετοχή 12.000 δρομέων όλων των ηλικιών.

Ανάμεσα στους αθλητές και τις αθλήτριες που ξεχωρίζουν είναι ο Μάρκος Γκούριας, ο Μάριος Αναγνώστου, Θάνος Καλάκος. Στις γυναίκες θα τρέξουν μεταξύ άλλων η Αναστασία Μαρινάκου, η Ανθή Κυριακοπούλου, αλλά και η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει ακόμη τα 3χλμ. ERGO, τα οποία θα γίνουν στις 10.35. Νικήτρια στον περσινό αγώνα 5χλμ. ήταν η Ανθή Κυριακοπούλου και στους Άνδρες ο Ανδρέας Δημητράκης με ρεκόρ διαδρομής (14.47).

Ο τυφλός που θα τρέξει χωρίς συνοδό

Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες που καταγράφονται στην εκκίνηση με οικογένειες, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τυφλούς αλλά και πρόσφυγες που θα ζήσουν ένα όνειρο ζωής.  Χαρακτηριστικές είναι οι συμμετοχές έξι αθλητών που είναι τυφλοί. Πρόκειται για τον 32χρονο νοτιοκορεάτη Ντονγκ Χο Χαν, τον 43χρονο Σλοβάκο Κέρι Πάβολ, τον 37χρονο Αμερικανό Νέιθαν Σερφίνσκι, τον 49χρονο Ισραηλινό Βιένρ Μπεν και την 43χρονη Ελίν Οϊμπίβιν από τη Νορβηγία και τον «δικό μας» Χρήστο Κορομηλά.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο νοτιορεάτης Ντονγκ Χο Χαν φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος τυφλός αθλητής στην ιστορία που θα τρεξει χωρίς την υποστήριξη συνοδού χάρις σε μία πρωτοπορειακή συσκευή υψηλής τεχνολογίας που θα φοράει και μοιάζει με το VR του Play Station.

Οι πρόσφυγες που έγιναν μαραθωνοδρόμοι

Την δική τους ιστορία γράφουν η Μεξικάνα η 42χρονη Μελίσα Μπαρνέτσε, η 28χρονη Γαλλίδα Τζιν Εστέλε, η 25χρονη Ολλανδή Νίνα ντε Γουίντερ και ο 28χρονος Γάλλος Νικολάι Πόσνερ. Γνωρίστηκαν ως εθελοντές στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, σύστησαν την προπονητική ομάδα «Γιόγκα και Σπόρτς για τους Πρόσφυγες» και κάνοντας προετοιμασία σε δεκάδες πρόσφυγες κατεβαζουν δυνατή ομάδα 10 προσφύγων, όλοι τους από το Αφγανιστάν.

Οι 88χρονοι Πρασάς, Γιαννακάκης

Πιστοί στο ραντεβού τους και στην εφετινή διοργάνωση θα είναι οι δύο γηραιότεροι Ελληνες μαραθωνοδρόμοι, ο

Ο 88χρονος Στέλιος Πρασσάς

που μάλιστα μένει μόνιμα σε ένα κτήμα στο Μαραθώνα και τον Γιώργο Γιαννακάκη που ζει μόνιμα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ο Γιαννακάκης από το 2014 έχει τον άτυπο τίτλο του γηραιότερου δρομέα καθώς είναι γεννημένος στις 15 Οκτωβρίου 1931, ενώ ο Στέλιος Πρασσάς γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1931.

«Γιόρτασα τα γενέθλια μου μαζί με τα παιδιά μου και τα δυο μου εγγόνια και είμαι πανευτυχής. Ξεκίνησα να τρέχω μαραθωνίους σε ηλικία 59 ετών και αισίως συμπληρώνω 40 χρόνια», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Στέλιος Πρασσάς ο οποίος αποκάλυψε πως στα νιάτα του ήταν ποδοσφαιριστής και αγωνίζονταν ως σέντερ φορ στη Νίκη Πλάκας με την οποία κατέκτησε και το πρωτάθλημα Αθηνών τη σεζόν 1949-50 όταν ήταν μόλις 19 ετών. «Θα τρέξω και εφέτος για τα εγγόνια μου και για να δώσω μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Φυσικά δεν πάω για το χρόνο αλλά για τη συμμετοχή. Νιώθω γεμάτος ζωή που δίνει η αγάπη του κόσμου, της οικογένειας μου και το χαμόγελο των δύο εγγονών μου».

Ο Μιχάλης που συγκίνησε τον Μητσοτάκη

Στον αντίποδα θα υπάρχει και η συμμετοχή του 8χρονου Μιχάλη Καντής ο οποίος πάσχει από σπαστική τετραπληγία και είχε συγκινήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του στις 25 Ιουλίου 2019. «Είχα ζητήσει από τον πρωθυπουργό και να κάνει καλά τον κόσμο. Συμμετέχω στον μαραθώνιο κάνοντας πράξη ένα όνειρο ζωής», είπε ο μικρός Μιχάλης που θα έχει συνοδό το μπαμπά του.

Ο καρδιολόγος που έγινε δρομέας

Ξεχωριστή περίπτωση είναι και αυτή του καρδιολόγου Πανγιώτη Γεωργούλη. Είχε βαρεθεί να συστήνει την άσκηση στους ασθενείς του και από το 2011 άρχισε να τρέχει και ο ίδιος και εφέτος ετοιμάζεται για την όγδοη συμμετοχή του σε μαραθώνιο. Η μαθηματικός Τόνια Παναγοπούλου, ο αιμοκαθαιρόμενος Μάριος Μαρκόπουλος, η μητέρα τεσσάρων παιδιών Αγγελική Φωτίου, η τριαθλήτρια Νάντια Συντζανάκη, οι δημοσιογράφος Γκρέτα Λυμπεροπούλου, ο γενικός χειρουργός Γιώργος Μητρόπαπας, η ρεπόρτερ του τένις Βίκυ Γεωργάτου, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χριστοδούλου ο ηθοποιός Άγης Εμμανουήλ και χιλιάδες άλλοι έχουν δώσει το μεγάλο ραντεβού για ένα ξεχωριστό προσωπικό στόχο αλλά και για ένα δυνατό «αυθεντικό» μήνυμα ζωής.

Μετάλλια για συλλέκτες

Από εφέτος οι συμμετέχοντες στο Μαραθώνιο δρόμο έχουν έναν ακόμα λόγο να θέλουν αγωνιστούν στον «αυθεντικό» καθώς θέλουν να βάλουν στη συλλογή τους το νέο συλλεκτικό μετάλλιο. Πρόκειται για μία σειρά οκτώ μεταλλίων που ξεκινά από εφέτος και θα ολοκληρωθεί το 2026, στην επέτειο των 130 χρόνων του Μαραθωνίου.

Ο Αλέκος Φασιανός με το το συλλεκτικό μετάλλιο

Στη μία όψη του νέου μεταλλίου απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και αναγράφεται ο αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο κάθε δρομέας. Στην άλλη όψη του θα φιλοξενηθούν γεγονότα-ορόσημα της γέννησης και εξέλιξης του Μαραθωνίου. Η απόδοση των θεμάτων θα φέρει την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων εικαστικών, οι οποίοι και θα προσφέρουν το έργο τους αφιλοκερδώς για να στηρίξουν την προβολή της πολύτιμης κληρονομιάς του Μαραθωνίου και τον τεράστιο κοινωνικό του ρόλο παγκοσμίως.

Πρώτη υπογραφή του Φασιανού

Το νήμα της νέας πρωτοβουλίας του ΣΕΓΑΣ που έχει ως στόχο να αναδείξει τις ελληνικές ρίζες του Μαραθωνίου, αλλά και τον πολυδιάστατο και διεθνή χαρακτήρα που έχει αποκτήσει, κόβει πρώτος ο Αλέκος Φασιανός. Ο αναγνωρισμένος εικαστικός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δημιούργησε ειδικά για το μετάλλιο του 2019 ένα έργο θέμα τη Μάχη του Μαραθώνα, το οποίο και κοσμεί ήδη το πρώτο μετάλλιο της σειράς. Κάθε χρόνο, θα χαράσσεται πάνω στο μετάλλιο και ένα διαφορετικό από τα οκτώ γράμματα της λέξης "MARATHON" ώστε το 2026, στην επέτειο των 130 χρόνων του Μαραθωνίου, να έχει δημιουργηθεί ολόκληρη η λέξη και ταυτόχρονα μία μοναδική συλλογή για τους δρομείς και τους συλλέκτες, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Μετάλλια θα πάρουν όλοι οι συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα Κυριακή (10/11)

08.15: Αγώνας Δρόμου 5χλμ ZERO WASTE FUTURE (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη)
09.00: Μαραθώνιος Δρόμος & Δυναμικό Βάδισμα (42.195μ. στην Αυθεντική Διαδρομή)
09.15: Αγώνες Δρόμου Παιδιών σε Δήμους κατά μήκος της Αυθεντικής Μαραθώνιας
10.05: Αγώνας Δρόμου Special Olympic Hellas 1200μ (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής)
10.20: Αγώνας Δρόμου Παιδιών 1200μ (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής)
10.35: Ομαδικός Αγώνας Δρόμου 3χλμ ERGO -Τελικός του Run Greece (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στο ύψος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου)

37ος αυθεντικός Μαραθώνιος ΑθήναςΣπορ