Αθλητισμός|10.11.2019 23:01

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Ηταν κάποτε ένα ντέρμπι τίτλου

Newsroom

Με έναν κόμπο στο στομάχι κι αρκετό άγχος αντιμετώπιζαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ τα μεταξύ τους ντέρμπι τα παλαιότερα χρόνια. Γεμάτες εξέδρες, πάθος, ένταση, φανατισμός και σπουδαία παιχνίδια. Αυτό ήταν το ρεζουμέ των παραδοσιακών αθηναϊκών ντέρμπι, παλαιότερα σε Λεωφόρο και Φιλαδέλφεια, αργότερα στο ΟΑΚΑ και πάλι πίσω στα… πάτρια εδάφη.

Πόσοι τίτλοι δεν έχουν κριθεί στις πρασινοκίτρινες μονομαχίες; Πόσες όμορφες αλλά και σκληρές ποδοσφαιρικές ιστορίες δεν έχουν γραφτεί στα ντέρμπι του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ; Δομάζος εναντίον Παπαϊωάννου, Ελευθεράκης εναντίον Μαύρου, Σαραβάκος εναντίον Μανωλά, Βαζέχα εναντίον Τσιάρτα, Χένρικσεν εναντιόν Ντέμη Νικολαΐδη. Συγκινήσεις, χαρές, πίκρες, δάκρυα. Ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων σε ορισμένα από τα σημαντικότερα και συναρπαστικότερα ματς που έχουν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα.

Όπως, όμως, όλα αλλάζουν στις μέρες μας, έτσι μεταλλάχθηκαν και τα ντέρμπι του «τριφυλλιού» με τον «δικέφαλο». Το χρώμα στις φανέλες και το έμβλημα στην καρδιά έχει μείνει να θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Διότι τα χρόνια περνούν αλλά λησμονούμε πως έχουν περάσει ήδη έντεκα χρόνια από το τελευταίο ντέρμπι που ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ αναμετρήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σεζόν που και οι δύο διεκδικούσαν το πρωτάθλημα. Ηταν το -μακρινό πια- 2008, οπότε οι δυο τους έδωσαν μάχη για τον τίτλο μαζί με τον Ολυμπιακό, ο οποίος εν τέλει σήκωσε το πρωτάθλημα (ελέω και της περιβόητης υπόθεσης Βάλνερ).

Από τότε, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ εκπέμπουν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ποτέ ξανά δεν βρέθηκαν σε κοινή πορεία πρωταθλητισμού. Κατέκτησαν από ένα πρωτάθλημα (το 2010 οι «πράσινοι», το 2018 οι «κίτρινοι»), ενώ έφτασαν μέχρι τα… τάρταρα βιώνοντας τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας τους.

Το αποψινό (19.30, Novasports 1) ντέρμπι για τη 10η αγωνιστική της Super League βρίσκει τις δυο ομάδες μακριά από την κορυφή: την ΑΕΚ στο -6 και τον Παναθηναϊκό, ακόμη μακρύτερα, στο -14 από τον προπορευόμενο Ολυμπιακό. Μια σεζόν που άρχισε με όνειρα για υψηλές πτήσεις και επιτυχίες, κατέληξε νωρίς νωρίς σε εφιάλτη. Η Ενωση προχώρησε άμεσα στην αλλαγή προπονητή με την αντικατάσταση του Πορτογάλου Μιγκέλ Καρντόσο από τον (υπηρεσιακό που έγινε… μόνιμος) Νίκο Κωστένογλου, ενώ ο Παναθηναϊκός, που έχει μόλις δύο νίκες έπειτα από εννέα αγωνιστικές, έδιωξε τον τεχνικό διευθυντή του Νίκο Νταμπίζα, ο οποίος ήταν ο ιθύνων νους και ο επικεφαλής για τον σχεδιασμό του «τριφυλλιού» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Εκείνο που απέμεινε στις δυο ιστορικές ομάδες είναι η ανασύνταξη, η προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στη βαθμολογία ενόψει των πλέι οφ που για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου θα αναδείξουν τον πρωταθλητή και φυσικά το γόητρο.

Η νίκη επί ενός ιστορικού και μεγάλου αντιπάλου, αν μη τι άλλο, θα προσφέρει στον νικητή, πέραν των τριών βαθμών, ηρεμία, πίστωση χρόνου, ψυχολογική ανάταση. Στην ουσία όμως, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι δυο ομάδες, ό,τι κι αν συμβεί στο αποψινό Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, αργά ή γρήγορα θα χαθεί στη λήθη. Όπως άλλωστε έχει συμβεί και με τα περισσότερα μεταξύ τους ντέρμπι των τελευταίων ετών, τα περισσότερα εκ των οποίων υπήρξαν άνοστα, άοσμα, αδιάφορα…

Η παράδοση πάντως κατά την τελευταία δεκαετία είναι ελαφρώς με το μέρος του Παναθηναϊκού που σε σύνολο 24 αγώνων έχει δέκα νίκες έναντι επτά της ΑΕΚ, ενώ άλλες επτά αναμετρήσεις έχουν λήξει ισόπαλες. Οι δύο τελευταίες καταγράφηκαν την περασμένη σεζόν δύο σερί 0-0.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως από τους τουλάχιστον 50 παίκτες που απαρτίζουν τα ρόστερ και των δύο ομάδων, μόνο ο Λιβάγια και ο Κλωναρίδης έχουν σκοράρει σε ντέρμπι του «τριφυλλιού» με τον «δικέφαλο». Μάλιστα, ο τελευταίος τα έχει καταφέρει και με τις δυο φανέλες.

SuperLeagueΑΕΚΠαναθηναϊκόςποδόσφαιρο