Αθλητισμός|13.11.2019 18:59

Απόλυτη δικαίωση για τον Βασίλη Παπαθεοδώρου η απόφαση του Αυγενάκη

Newsroom

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης διόρθωσε το λάθος και με απόφαση που εξέδωσε, έπειτα κι από την ομόφωνη εισήγηση της ΔΕΑΒ, κρίνει ότι δεν συντρέχει λόγος επιβολής ποινής στον Βασίλη Παπαθεοδώρου με αφορμή σχόλιο του δημοσιογράφου στην εκπομπή «Total Football» του Open.

Η υπόθεση αφορούσε μία κριτική τοποθέτηση του Βασίλη Παπαθεοδώρου περί «bullying στους διαιτητές». Μία ιστορία που ξεκίνησε από τη «γραμμή» που έδωσαν ΜΜΕ τα οποία πολεμούν την αλλαγή που έχει συντελεστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως τεκμαίρεται όμως από το ολοκληρωμένο βίντεο της εκπομπής, ο δημοσιογράφος της εκπομπής ουδέποτε παρότρυνε/υποκίνησε βίαιες συμπεριφορές. Αντιθέτως. Παρ' όλα αυτά, ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του Παπαθεοδώρου με υπουργική απόφαση... 

Η δικαίωση για τον Παπαθεοδώρου ωστόσο δεν άργησε με επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης. Η απόφαση κοινοποιήθηκε και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Ουσιαστικά, ο υφυπουργός αθλητισμού Λ. Αυγενάκης διόρθωσε το λάθος και με σημερινή απόφαση, έπειτα από ομόφωνη εισήγηση της ΔΕΑΒ, κρίνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος επιβολής ποινής του Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Ο έξυπνος παραδέχεται. Ο πονηρός δικαιολογείται. Μόνο κάποιος ανόητος επιμένει, ειδικά όταν θέλει να (υπο)στηρίξει κάτι παράλογο. Κρατήστε αυτό το κομμάτι της λαϊκής σοφίας, θα μας χρειαστεί λίγο πιο κάτω.

Επίσης κρατήστε ότι δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος, που δεν κάνει λάθη. Τα λάθη είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, όλοι μπορούν να εξαπατηθούν, ειδικά αν στην εξίσωση μπει λίγο μοντάζ, λίγη προπαγάνδα και ίσως κάποια εκδικητική διάθεση.

Η ιστορία έκανε θόρυβο. Πολύ θόρυβο. Κυρίως, διότι ήταν η πρώτη φορά που ένας Υφυπουργός Αθλητισμού (και όχι κάποιο θεσμικό, νομικό ή συνδικαλιστικό όργανο) καλούσε για εξηγήσεις έναν δημοσιογράφο για κάποια λεγόμενα του. Μόνο που όπως αποδείχθηκε η εικόνα που είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης για την υπόθεση ήταν εντελώς αλλοιωμένη από την πραγματικότητα.

Η υπόθεση αφορούσε μία κριτική τοποθέτηση του Βασίλη Παπαθεοδώρου περί «bullying στους διαιτητές» σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού Open TV. Μία ιστορία που ξεκίνησε από τη «γραμμή» που έδωσαν ΜΜΕ που ανήκουν ή πρόσκεινται στη «Συμμορία». Όπως τεκμαίρεται από το ολοκληρωμένο βίντεο της εκπομπής, ο δημοσιογράφος της εκπομπής ουδέποτε παρότρυνε/υποκίνησε βίαιες συμπεριφορές. Αντιθέτως. 

Το θέμα προέκυψε εξαιτίας της αποσπασματικής και παραποιημένης παρουσίασης στο σχετικό έγγραφο του υφυπουργού των λεγόμενων του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Μία πρακτική κοπτοραπτικής, αφού αποσιωπήθηκε η σαφής απάντηση του σχολιαστή στο ερώτημα του παρουσιαστή της εκπομπής Πάνου Βόγλη «το σωστό είναι να κάνει (σ.σ. η ΠΑΕ Παναθηναϊκός) bullying, Βασίλη Παπαθεοδώρου;».

«Όχι, βέβαια, δεν είναι το σωστό», απάντησε με σαφήνεια ο σχολιαστής, μόλις 12 δευτερόλεπτα μετά την «επίμαχη» αποστροφή περί «bullying», συνεχίζοντας την ίδια συζήτηση. Όλως περιέργως όμως αυτό το σημείο κόπηκε (!) στο σχετικό έγγραφο του υφυπουργού με το οποίο καλούσε τον σχολιαστή για παροχή εξηγήσεων.

Εντός 12 δευτερολέπτων λοιπόν εξηγήθηκε και ξεκαθαρίστηκε με απόλυτη σαφήνεια -και έπειτα από παρέμβαση/ερώτηση του παρουσιαστή της εκπομπής- το περιεχόμενο της τοποθέτησης Παπαθεοδώρου. 

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε παραπέμψει το θέμα στη ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας) που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία ομόφωνα έκρινε και εισηγήθηκε στον Υφυπουργό ότι δεν συντρέχει λόγος επιβολής ποινής (προστίμου) στον σχολιαστή της εκπομπής Total Football και η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο. 

Αυτό έγινε πλέον πράξη και με επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης. Η απόφαση κοινοποιήθηκε σήμερα και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», οπότε τα Μέσα που δημιούργησαν το συγκεκριμένο θέμα ή δημοσίευσαν την κλήση σε ακρόαση, οφείλουν να τηρήσουν τη Δεοντολογία αναρτώντας και την τελική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού.

Στην απόφαση αυτή, αφού αναφέρονται οι σχετικές διατάξεις που ελήφθησαν υπόψη, το έγγραφο του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της ΓΓΑ καταλήγει: 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την μη επιβολή προστίμου στον αθλητικό συντάκτη - δημοσιογράφο κ. Παπαθεοδώρου Βασίλειο για την τοποθέτηση του πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής στις 06-10-2019, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 1 του Νόμου 4326/2015.

Μία (ακόμα) πανηγυρική αθώωση, που πιθανώς να δυσαρέστησε, να χάλασε αυτούς που σπατάλησαν κόπο, χρόνο και φαιά ουσία για να στήσουν αυτή την ξεκάθαρη υπόθεση σκευωρίας. Ο Λευτέρης Αυγενάκης πιθανώς να επηρεάστηκε, αλλά σύντομα κατάλαβε αυτό που λέει η εισαγωγική πρόταση του κειμένου. Και τα λάθη είναι για να διορθώνονται, όταν γίνονται αντιληπτά.

Μια πανηγυρική δικαίωση για τον δημοσιογράφο, τη δημοσιογραφία αλλά και τη δημοκρατία. Ένας ολοκληρωτικός διασυρμός για τα «καλάσνικοφ» με πληκτρολόγια που έστησαν την ιστορία και τελικά έπεσαν μέσα μόνοι τους στην τρύπα της μονταζιέρας. 

Λευτέρης ΑυγενάκηςΒασίλης Παπαθεοδώρου