Αθλητισμός|28.11.2018 18:20

ΑΕΚ: Βαρύ το κατηγορητήριο, κίνδυνος και για αποκλεισμό από τα Κύπελλα Ευρώπης

Σταύρος Καζαντζόγλου

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο βαριάς τιμωρίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύλλογο, βρίσκεται η ΑΕΚ έπειτα από το βράδυ της Τρίτης. Τα επεισόδια που στιγμάτισαν την αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής του Champions League με τον Αγιαξ, δημιουργούν συνθήκες ασύμμετρης απειλής. Για την ακρίβεια, στην ΑΕΚ δεν είναι ακόμα βέβαιοι για τα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν. Για την ΑΕΚ υπάρχει μια «γκάμα» ποινών, που θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της.

Ξεκινούν από τον αποκλεισμό της έδρας για κάποια παιχνίδια σε συνδυασμό με μεγάλο πρόστιμο και ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και σε αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Οι αρχικές εκτιμήσεις υπευθύνων της ΑΕΚ συνηγορούν πως θεωρούν αναμενόμενη την τιμωρία για παιχνίδια δίχως θεατές, ίσως και για αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αναστολή.

Το κατηγορητήριο συντάχθηκε χθες και περιλαμβάνει για την ΑΕΚ κατηγορίες για: αντικείμενα που πέταξαν οι οπαδοί της στον αγωνιστικό χώρο, ανάμεσα στα οποία και μία βόμβα μολότοφ, για επεισόδια φιλάθλων, για ταραχές στην εξέδρα και ρίψη φωτοβολίδων προς την κερκίδα που φιλοξενούσε οπαδούς του Άγιαξ, κάτι που επιβεβαιώνεται κι από το οπτικοακουστικό υλικό, για εισβολή οπαδών της στον αγωνιστικό χώρο, για μη επαρκή οργάνωση του αγώνα και παρεμπόδιση πρόσβασης των ανθρώπων της ΟΥΕΦΑ σε συγκεκριμένα σημεία. Σε ότι αφορά τον Αίαντα κατηγορείται κι αυτός για ρίψη αντικειμένων και φωτοβολίδων από την πλευρά των οπαδών του, ενώ θα γίνει έρευνα για πιθανές ευθύνες των οπαδών του στα λοιπά επεισόδια.

Η υπόθεση θα εξεταστεί στις 13 Δεκεμβρίου, όταν και η ΟΥΕΦΑ θα πάρει την απόφαση της για τις ποινές που θα επιβάλλει. Στην ΑΕΚ θεωρούν σημαντικό ελαφρυντικό, ότι δεν είναι υπότροποι για επεισόδια. Η ΑΕΚ είχε τιμωρηθεί (με αναστολή ενός έτους) για ποινή κλεισίματος της θύρας των οργανωμένων της με λόγω των καπνογόνων στο ματς με την Μπάγερν, η οποία βέβαια άμεσα θα ισχύσει.

Στην υπερασπιστική γραμμή της ΑΕΚ θα περιλαμβάνεται δεδομένα η συμμετοχή των οπαδών του Αγιαξ (πως ξεκίνησαν όπως καταλογίζεται από αυτούς) στα επεισόδια, οι ρίψεις φωτοβολίδων από την πλευρά τους και στη συνολική παρουσία τους στην Αθήνα: τα επεισόδια της Δευτέρας (26/11) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όσα συνέβησαν ανήμερα του αγώνα στο κέντρο της πόλης, τη συνύπαρξη που φέρεται πως είχαν με οπαδούς του Παναθηναϊκού. Επίσης, ήδη η UEFA ενημερώθηκε για την ανακοίνωση της ΠΑΕ, με την οποία καταδικάζει τα επεισόδια.

Ενδιαφέρον εμφανίζει η στάση του Αγιαξ. Από το βράδυ της Τρίτης, οι Ολλανδοί επιχείρησαν να μεταφέρουν όλο το βάρος στην ΑΕΚ, κάνοντας λόγο για τραυματισμούς (σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξαν και από τις δύο πλευρές). Ο Αγιαξ είναι υπότροπος για επεισόδια και μόνο τυχαίο δεν είναι πως η UEFA, είχε ορίσει το ματς ως υψηλού κινδύνου. Βέβαια, η ΑΕΚ έχει να αντιμετωπίσει και την «καμπάνα» για τα πανό που αναρτήθηκαν, με περιεχόμενο κατά της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τα οποία επίσης επιβάρυναν την κατάσταση.

Champions LeagueΑΕΚΑγιαξUEFA