Αθλητισμός|06.06.2019 01:19

ΑΕΚ: Ψάχνει τρόπους για να γλιτώσει τη «βαριά καμπάνα» από την UEFA

Σταύρος Καζαντζόγλου

Σε δεινή θέση βρίσκεται η ΑΕΚ µετά τα επεισόδια µεγάλης έκτασης που σηµάδεψαν την αναµέτρηση µε τον Αγιαξ για την 5η αγωνιστική του Champions League. Η ΑΕΚ θα κληθεί να απολογηθεί -µε βάση το κατηγορητήριο που συνέταξε η ευρωπαϊκή οµοσπονδία- µε βαριές κατηγορίες που αφορούν:

Ρίψη αντικειµένων, χρήση πυρσών και φωτοβολίδων, εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, ανεπαρκή οργάνωση, µπλοκάρισµα εξεδρών, πανό µε «παράνοµο» περιεχόµενο, ταραχές οπαδών. Στην ΑΕΚ ήταν προετοιµασµένοι για όσα θα αντιµετώπιζαν και πλέον ετοιµάζουν την υπερασπιστική τους γραµµή για να πετύχουν τη µικρότερη δυνατή ποινή.

Αν και ακόµα είναι εξαιρετικά πρώιµο να υπάρξει εκτίµηση, στην ΑΕΚ ξέρουν πως έχουν να αντιµετωπίσουν από αποκλεισµό της έδρας για κάποια παιχνίδια σε συνδυασµό µε µεγάλο πρόστιµο έως και αποκλεισµό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στις πρώτες συζητήσεις, πάντως, στην ΑΕΚ θεωρούν πως δύσκολα µπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκός αποκλεισµός ή εάν συµβεί κάτι τέτοιο, θα είναι µε αναστολή. Η ποινή κεκλεισµένων των θυρών και το πρόστιµο, πάντως, πρέπει να θεωρούνται δεδοµένα, καθώς η ΑΕΚ ήταν ήδη µε ποινή αναστολής για τα καπνογόνα στο µατς µε την Μπάγερν Μονάχου (έστω και αν στη συγκεκριµένη θύρα δεν υπήρξε άναµµα πυρσών προχθές).

Στην ΑΕΚ αναζητούν τρόπους να µετριάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε σε όλο τον κόσµο η εικόνα της ρίψης βόµβας µολότοφ στο γήπεδο και των συµπλοκών. Θεωρούν ως σηµαντικό στοιχείο ότι η πειθαρχική δίωξη αφορά και τις δύο οµάδες. Αφενός επειδή υπήρξε άµεση ενηµέρωση προς τους υπευθύνους του αγώνα για τους κινδύνους που υπήρχαν και αφετέρου επειδή ο Αγιαξ είναι υπότροπος φέτος για επεισόδια.

Ποντάροντας πως εφόσον είναι συγκατηγορούµενη µια οµάδα µε το µέγεθος του «Αίαντα», η UEFA ενδεχοµένως να δείξει µεγαλύτερη ανοχή. Πάντως, η ΑΕΚ καλείται να αντιµετωπίσει και κατηγορίες για τα δύο πανό που αναρτήθηκαν µε περιεχόµενο κατά της UEFA, την οποία χαρακτήριζαν διεφθαρµένη. Η υπόθεση θα εξεταστεί στις 13 ∆εκεµβρίου.

Στην υπερασπιστική γραµµή της ΑΕΚ θα περιλαµβάνονται οι ρίψεις φωτοβολίδων από την πλευρά των οπαδών του Αγιαξ, που εµφανίζεται ως αφορµή για την έναρξη των επεισοδίων. Οι Ολλανδοί, πάντως, εµφανίζονται σφόδρα δυσαρεστηµένοι από τη φιλοξενία, κατηγορούν τις αστυνοµικές Αρχές για χρήση βίας και κάνουν λόγο για οκτώ τραυµατίες.

Καταδίκασε

Η πρώτη αντίδραση της ΑΕΚ -για την οποία ενηµερώθηκε ήδη η UEFA- ήταν ανακοίνωση καταδίκης των επεισοδίων. «Η ΠΑΕ ΑΕΚ απερίφραστα και µε τον πλέον κατηγορηµατικό τρόπο καταδικάζει τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ στο Ολυµπιακό Στάδιο και, εκτός του ότι έλαβαν χώρα σε έναν αγώνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του UEFA Champions League, προσβάλλουν βάναυσα την ίδια την ιστορία της οµάδας µας.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν αποποιήθηκε ποτέ τις δικές της ευθυνες, δεν την απασχολεί καν στην παρούσα φάση ο επιµερισµός των ευθυνών και το ακριβές χρονικό των χθεσινών συµβάντων και δεν σκοπεύει να αναζητήσει εύκολες δικαιολογίες και άλλοθι. Αντιλαµβανόµαστε πλήρως την άµεση αντίδραση και τον αποτροπιασµό, που από την πρώτη στιγµή λαµβάνουµε από τη συντριπτική πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων µας, οι οποίοι είναι για εµάς οι πιο σκληροί κριτές. Το αυτονόητο για εµάς είναι η καταδίκη των συµβάντων και προτεραιότητα η δροµολόγηση όλων των απαιτούµενων ενεργειών προκειµένου να µη συµβούν ξανά τέτοια γεγονότα. Και έχουµε αποδείξει ότι ξέρουµε να διορθώνουµε τα λάθη µας» αναφέρεται, µεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΑΕΚ.

«Μειοψηφίες γνωστών αγνώστων»

Στην καταδίκη των αποτρόπαιων επεισοδίων που συνέβησαν στο µατς της ΑΕΚ µε τον Αγιαξ προέβη µε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ, τονίζοντας, µεταξύ άλλων, πως σε συνεργασία µε την UEFA και τη FIFA θα συνεισφέρει για να εξαλειφθούν τα φαινόµενα βίας. «H Ελληνική Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία καταδικάζει απερίφραστα και µε τον κατηγορηµατικότερο τρόπο τα απαράδεκτα κρούσµατα τυφλής βίας που έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ.

Τα επεισόδια αυτά προκαλούν συγκεκριµένες µειοψηφίες “γνωστών αγνώστων”, οι οποίοι µε τις αθλιότητες που διαπράττουν στα γήπεδα προσβάλλουν βάναυσα τη διεθνή εικόνα της χώρας µας, θέτουν σε κίνδυνο τα συµφέροντα των οµάδων µας και καταστρέφουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη φαινοµένων βίας. Η ΕΠΟ, σε συνεργασία µε όλους τους αρµόδιους φορείς, θα αξιοποιήσει την πολύπλευρη εµπειρία των διεθνών ποδοσφαιρικών Αρχών, προκειµένου να συνεισφέρει µε όλες τις δυνάµεις της στην εθνική αυτή προσπάθεια» ανέφερε η ανακοίνωση της Οµοσπονδίας.

μολότοφΑΕΚUEFAποινή