Αθλητισμός|29.11.2018 12:12

Πολωνοί, Λευκορώσοι, ακροδεξιοί, αντιεξουσιαστές στα επεισόδια ΑΕΚ - Άγιαξ

Σταύρος Καζαντζόγλου

Άγριες σκηνές, πολεµικό σκηνικό και κυνηγητό σε όλη την Αθήνα περιελάµβανε το… τρίτο ηµίχρονο της αναµέτρησης της ΑΕΚ µε τον Αγιαξ στο Champions League. Οσα συνέβησαν στο γήπεδο και θέτουν σε δυσχερή θέση τις δύο οµάδες ήταν η κορύφωση των κινητοποιήσεων, που είχαν απίστευτο παρασκήνιο, µεγάλη ένταση και χούλιγκαν εισαγωγής! Ενα παιχνίδι για το οποίο θεωρητικά δεν υπήρχε κάποια αντιπαλότητα –στην πρεµιέρα των οµίλων στο Αµστερνταµ δεν είχε καταγραφεί το παραµικρό– έγινε η αφορµή για να συµβεί ο κακός χαµός.

Ανάµεσα στους οπαδούς του Αγιαξ λέγεται πως βρίσκονταν και οπαδοί του Παναθηναϊκού, ενώ στα επεισόδια συµµετείχαν, κατά πληροφορίες, οπαδοί της Παρτιζάνι Μινσκ από τη Λευκορωσία και της Βίσλα Κρακοβίας από την Πολωνία!

Εκείνο που φαίνεται να συµπλήρωσε το συγκεκριµένο απίστευτο παζλ έχει ιδεολογικό υπόβαθρο. Κοµµάτι των οπαδών του Αγιαξ φέρεται να έχει ακροδεξιό προσανατολισµό και να ενώθηκε µε οπαδούς του Παναθηναϊκού. Σε αυτούς προστέθηκαν… ενισχύσεις από την Πολωνία, καθώς, όπως λέγεται, οι οπαδοί της Βίσλα είναι γνωστοί για τη δράση και τις απόψεις τους. Αυτοί συγκρούστηκαν µε µέρος οπαδών της ΑΕΚ που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, από τον οποίο προέρχονται και οι Λευκορώσοι της Παρτιζάνι Μινσκ. Όλοι αυτοί συνέθεσαν ένα γαϊτανάκι τρόµου που αναστάτωσε την Αθήνα επί διήµερο.

Μάλιστα, υπήρξαν πολλές αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, οι οποίες φαίνεται πως δυναµίτισαν το κλίµα και έριξαν λάδι στη φωτιά. Η αρχή έγινε τη ∆ευτέρα µε την άφιξη των Ολλανδών. Σηµαντικός αριθµός –µεταξύ των οποίων, σύµφωνα µε την Αστυνοµία, υπήρχαν και Έλληνες οπαδοί του Παναθηναϊκού– µετακινήθηκε µε µετρό προς το ΟΑΚΑ, όπου περίµεναν τους οπαδούς της ΑΕΚ. Αφορµή για την ένταση εµφανίζεται να αποτέλεσε επίθεση που δέχθηκαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πριν από λίγες ηµέρες στο ΟΑΚΑ από άτοµα που τους προσέγγισαν  φορώντας πράσινα κασκόλ.

Το ραντεβού δεν ολοκληρώθηκε και κατέβηκαν µε το τρένο στη Βικτώρια, απ’ όπου ξεκίνησαν πορεία για τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί υπήρξε σύγκρουση µε οπαδούς της ΑΕΚ, δεκάδες βόµβες µολότοφ και βοµβαρδισµένο τοπίο, παρά την άµεση κινητοποίηση της Αστυνοµίας.

Φάνηκε από το πρωί

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση συνεχίστηκε το πρωινό πριν από το µατς, µε οπαδούς του Αγιαξ να συγκρούονται µε αστυνοµικές δυνάµεις στο κέντρο της Αθήνας. Το σκηνικό ολοκληρώθηκε µε οπαδούς που βρίσκονταν στην εξέδρα του Αγιαξ να χαιρετούν ναζιστικά, ενώ στο πάνω µέρος της κερκίδας ανέµιζαν σηµαίες του Ισραήλ, λόγω της γνωστής εξαιρετικής σχέσης που διατηρεί η ολλανδική οµάδα µε την εβραϊκή κοινότητα. Εισαγωγή χούλιγκαν είχε υπάρξει και στο παρελθόν σε επεισόδια, καθώς οπαδοί ελληνικών οµάδων έχουν αναπτύξει δεσµούς µε κλαµπ του εξωτερικού.

ΑγιαξχούλιγκανChampions LeagueΑΕΚοπαδοί