Αθλητισμός|22.11.2019 19:41

Βασίλης Χατζηπαναγής: Ο «μάγος» της μπάλας που ομόρφυνε της Κυριακές μας(vid)

Newsroom

Είναι 22 Νοεμβρίου του 1975 και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης πλήθος κόσμου με κυανόλευκες σημαίες και κασκόλ να προσεγγίζει μαζικά τον σταθμό.

Φίλαθλοι του Ηρακλή έχουν ενημερωθεί για την ώρα άφιξης του νέου παίκτη της ομάδας τους για τον οποίο έχουν διαβάσει εγκωμιαστικά σχόλια στον ημερήσιο Τύπο.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής , σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια καταφθάνει στην Θεσσαλονίκη προερχόμενος από την ρωσική Παχτακόρ και για τα επόμενα 16 χρόνια θα ομορφύνει τις Κυριακές των φιλάθλων. Θα μείνει στην ιστορία ως o «Νουρέγιεφ» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ένας από τους θεαματικότερους παίκτες που πέρασαν από το πρωτάθλημα, ένας μάγος της μπάλας.

Στις 22 Νοέμβριου του 1975 περίπου 3.000 φίλαθλοι υποδέχονται το νέο τους μεταγραφικό απόκτημα. Ο «Βάσια» απορεί και ρωτάει τον Νίκο Ατματζίδη: «Πρόεδρε για μένα είναι όλοι αυτοί;».

Χρόνια μετά ο πρόεδρος του Ηρακλή θα θυμηθεί: «Είχε μείνει άναυδος από την αποθέωση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μου είχε πει: «Θέλω να παίζω για αυτούς, θα δικαιώσω την αγάπη τους». Ήταν δύσκολη η μεταγραφή, είχαμε πάει αρκετές φορές στην Τασκένδη για να μιλήσουμε μαζί του. Τον διεκδικούσαν κι άλλες ομάδες, του προσφέραμε αρκετά χρήματα για την εποχή, σπίτι , αυτοκίνητο. Κι ο Βασίλης μας πρόσφερε όμως ανεπανάληπτες στιγμές με το παιχνίδι του», λέει.

Ο Χατζηπαναγής γεννήθηκε  στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ένωσης, στις 26 Οκτωβρίου 1954. Οι γονείς του, Κυριάκος και Χρύσα, ήταν Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες με καταγωγή κυπριακή (από την Άχνα της Αμμοχώστου).

Ο Βάσια ξεκίνησε από τη Δυναμό Τασκένδης και το 1972 πήγε στην Παχτακόρ στην οποία έπαιξε μέχρι το 1975. Στους κυανόλευκους αγωνίσθηκε για 16 χρόνια. Την τελευταία του επίσημη εμφάνιση πραγματοποίησε στις 26 Οκτωβρίου 1990, την ημέρα των 36ων γενεθλίων του, στον αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Βαλένθια.

Το 2003, με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της UEFA, ανακηρύχθηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Το 1984 κλήθηκε και αγωνίστηκε στη Μικτή Κόσμου εναντίον της αμερικανικής ομάδας “Κόσμος Ν. Υόρκης”, σε φιλανθρωπικό αγώνα που έγινε στις 22 Ιουλίου 1984  στο Στάδιο “Τζάιαντς”, ενώπιον 40.000 θεατών.

ποδόσφαιροΗρακλήςΒασίλης Χατζηπαναγής