Αθλητισμός|25.11.2019 10:33

Τζορτζ Μπεστ: Δοξάστηκε για το ταλέντο του, ηττήθηκε από τα πάθη του (vid)

Newsroom

«Το ποτό είναι ο μόνος, αντίπαλος που δεν μπόρεσα ποτέ να νικήσω». Ο Τζορτζ Μπεστ, ένας χαρισματικός αρτίστας του ποδοσφαίρου και για πολλούς ο κορυφαίος Βρετανός στην ιστορία του αθλήματος, αποδείχθηκε προφητικός στην αυτοβιογραφία του «Blessed».

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, στις 25 Νοεμβρίου του 2005, ο Μπεστ σε ηλικία 59 ετών θα χάσει την μάχη με την ζωή νικημένος από τις καταχρήσεις και κυρίως από το αλκοόλ.

Ο Μπεστ γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1946 στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας. Ο άνθρωπος που εκτίμησε για πρώτη φορά το μεγάλο ταλέντο του ήταν ο σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μπομπ Μπίσοπ.

Σε ηλικία μόλις 17 ετών ο Μπεστ έκανε το ντεμπούτο του με την Γιουνάιτεντ το 1963 ξεδιπλώνοντας με το «καλημέρα» το πλούσιο ταλέντο του. Την επόμενη σεζόν (1964-65), όλο το νησί πλέον μιλούσε για αυτόν καθώς θα πετύχει 14 γκολ και θα είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Πριν καν συμπληρώσει τα 20 είχε προλάβει να εξελιχθεί σε σούπερ σταρ.

Το 1966 Πορτογάλοι τον χαρακτήρισαν ως «το πέμπτο μέλος των Μπιτλς»(!) με αφορμή την επίτευξη δυο γκολ κόντρα στην Μπενφίκα σε διάστημα 12 λεπτών.

Τα επόμενα χρόνια ο Μπεστ θα κατακτήσει πρωταθλήματα, θα παίξει σε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών, θα κερδίσει την «Χρυσή Μπάλα» και θα εξελιχθεί σε μια «μηχανή» παραγωγής γκολ.

Από το 1972 όμως θα αρχίσει η «πτώση». Η εξάρτηση του από το αλκοόλ θα αρχίσει σταδιακά να μεγαλώνει. Κάποια στιγμή στα 26 του ανακοίνωσε πως σταματάει το ποδόσφαιρο ,λίγους μήνες μετά αναθεώρησε, επέστρεψε στην Μάντσεστερ όμως δεν κατάφερε να νικήσει τα πάθη του.

Ο Αγγλικός Τύπος διαρκώς φιλοξενούσε φωτογραφίες από νυχτερινές εξορμήσεις στις οποίες εμφανίζονταν να είναι τύφλα στο μεθύσι.

Κάποια στιγμή εξαφανίσθηκε για μια εβδομάδα από τις προπονήσεις. Στη συνέχεια αποδείχθηκε πως απλώς γλεντούσε πηγαίνοντας από πάρτι σε… πάρτι με την Μις Μεγάλη Βρετανία!

Τελευταία φορά που αγωνίστηκε με την φανέλα της αγαπημένης του Μάντσεστερ ήταν το 1974 κόντρα στην ΚΠΡ. Λίγες ημέρες μετά εμφανίσθηκε μεθυσμένος στην προπόνηση με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεργασία μαζί του.

Στην συνέχεια έπαιξε σε ομάδες στην Κίνα, στο Μεξικό, στην Νότια Αφρική, στο Χόνγκ Κόνγκ. Το 1984 σε ηλικία 37 ετών ανακοίνωσε την απόσυρση του. Τα τελευταία χρόνια της ζωή του ήταν δύσκολα, είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πέθανε πάμφτωχος.

Έχουν αφήσει εποχή κάποιες από τις ατάκες του που φανερώνουν μια ιδιαίτερα ευφυή προσωπικότητα. Ο Μπεστ συνήθιζε συχνά να αυτοσαρκάζεται. Μερικές από τις ατάκες του ήταν:

- «Ξόδεψα σχεδόν το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα»

- «Το 1969 παράτησα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου»

- «Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι»

- «Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος»

- «Ο Μπέκαμ δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης»

- «Είχα πει κάποτε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του Γκασκόιν ήταν μικρότερος από τον αριθμό της φανέλας του και αυτός με ρώτησε: Τι είναι δείκτης νοημοσύνης;».

Premier LeagueΤζορτζ Μπεστποδόσφαιρο