Αθλητισμός|27.11.2019 12:04

Η υπέρβαση του Παναθηναϊκού με Πιτίνο που έφερε την πρόκριση στα πλέι οφ

Θοδωρής Φελάνης

Ο Ρικ Πιτίνο επέστρεψε στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό, με στόχο να επαναφέρει τους «πράσινους» σε τροχιά πλέι οφ. Ο Αμερικανός το κατάφερε πέρυσι με δυσκολότερες συνθήκες, συνεπώς δεν έχει λόγους να μην πιστεύει πως το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία και φέτος.

H ΚΑΕ ανακοίνωσε  και επίσημα την συνεργασία της με τον Πιτίνο μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και το  ethnos.gr  θυμάται την περσινή θητεία των «πρασίνων» στη Euroleague και τις εξαιρετικές επιδόσεις της ομάδας μετά την έλευση του έμπειρου τεχνικού.

Ήταν 19 Δεκεμβρίου 2018 όταν ο Παναθηναϊκός έχανε με… κατεβασμένα χέρια από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 89-68. Λίγες ώρες μετά η ΚΑΕ Παναθηναϊκός αποφασίζει τη λύση της συνεργασίας της με τον Τσάβι Πασκουάλ.

Οι «πράσινοι» στο διάστημα αυτό είχαν σε 13 ματς είχαν 6 νίκες και 7 ήττες, και τίποτα δεν έδειχνε πως το συγκεκριμένο σύνολο παικτών θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στη συνέχεια.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας με τον Πιτίνο προκάλεσε αίσθηση, λίγοι όμως πίστεψαν πως ο Αμερικανός θρύλος της προπονητικής θα μπορούσε να μεταμορφώσει αγωνιστικά την ομάδα. Οι περισσότεροι εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως επρόκειτο για μια κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς ουσία.

Στο ντεμπούτο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Πιτίνο κερδίζει την ΤΣΣΚΑ με 96-84. Η ομάδα ακολούθως χάνει από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 79-65, ενώ λίγο μετά αποφασίζεται ενίσχυση ανακοινώνοντας συνεργασίες με Κιλπάτρικ και Πέιν.

Ο Πιτίνο σταδιακά αρχίζει να περνάει τη φιλοσοφία του, ζητά μεγαλύτερη συνέπεια στην άμυνα, μιλά διαρκώς για τα περίφημα deflections, ενώ οι ρόλοι των παικτών αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαροι.

Ακολουθεί μια «κρίση» έπειτα από τρεις συνεχόμενες ήττες (Μπαρτσελόνα, Εφές, Μακάμπι), που δημιουργεί την αίσθηση πως η ομάδα, παρά τη βελτίωσή της, δεν μπορεί να πετύχει την υπέρβαση της πρόκρισης στα πλέι οφ.

Η ήττα από την Φενέρ λίγο μετά απογοητεύει τους πάντες όμως ο Παναθηναϊκός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ακολουθεί ένας μαγικός μήνας με τους «πράσινους» να μετρούν έξι συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα κόντρα σε Χίμκι, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ, Μπασκόνια και Αρμάνι.

Από τις 22 Φεβρουαρίου ως τις 28 Μαρτίου ο Παναθηναϊκός πετάει… φωτιές, δείχνει αναγεννημένος και έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Ένα τρελό σουτ του Ρούντι στην εκπνοή στο ματς της 29ης αγωνιστικής από τη Ρεάλ στερεί στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να πανηγυρίσει πρόωρα την πρόκριση στην 8άδα, όμως το καταφέρνει την επόμενη αγωνιστική στο ματς με την Μπούντουσνοστ.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε, τηρουμένων των αναλογιών, ένα μικρό θαύμα, προκρίθηκε στα πλέι οφ, δεν κατάφερε όμως να αντεπεξέλθει σε μια σειρά δύσκολων αγώνων απέναντι στη φορμαρισμένη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε 19 ματς συνολικά στη Euroleague ο Παναθηναϊκός με τον Πιτίνο μέτρησε 10 νίκες και 9 ήττες.

ΠαναθηναϊκόςEuroleagueΡικ Πιτίνομπάσκετ