Αθλητισμός|28.11.2019 13:54

Σαπεκοένσε: Υποβιβάστηκε την ημέρα της μαύρης επετείου από την αεροπορική τραγωδία!

Newsroom

Ακριβώς τρία χρόνια μετά από τη θλιβερή αεροπορική τραγωδία, που ξεκλήρισε τη Σαπεκοένσε στην ύψιστη στιγμή της δόξας της με 71 νεκρούς από τους 77 επιβαίνοντες και σόκαρε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η βραζιλιάνικη ομάδα υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας.

Η «Σάπε» έχασε εντός έδρας από τη Μποταφόγκο με 1-0 και τρεις αγωνιστικής πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος υποβιβάστηκε και μαθηματικά. «Πρέπει να απολογηθώ στους φιλάθλους. Κάναμε πολλά λάθη και αποτύχαμε σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Είναι λυπηρό. Ωστόσο υποσχόμαστε να αναγεννηθούμε, να αναδιοργανωθούμε και να επιστρέψουμε», δήλωσε ο προπονητής της ομάδας Μαρκίνιος Σάντος

Η μαύρη μέρα

Η Σαπεκοένσε ιδρύθηκε μόλις το 1973 στη Σάντα Καταρίνα και η μεγαλύτερη της επιτυχία ήταν η πρόκριση στον τελικό του Copa Sudamericana το 2016.

Στις 28 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς, το αεροσκάφος της πτήσης τσάρτερ CP-2933 που απογειώθηκε από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, με ενδιάμεση στάση στη Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα, της Βολιβίας,  και μετέφερε την αποστολή της βραζιλιάνικης ομάδα στο Μεδεγίν της Κολομβίας για τον μεγάλο τελικό με την Ατλέτικο Νασιονάλ, συνετρίβη!

Ήταν στις 22.15 (τοπική ώρα) ημέρα Δευτέρα στην ορεινή περιοχή του Ελ Γκόρντο, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων. Τραγική ειρωνεία; Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μεδεγίν, απείχε μόλις 40 χιλιόμετρα. Από τους 68 επιβάτες και τα 9 μέλη του πληρώματος, διασώθηκαν μόλις 6 άνθρωποι. Ήταν ο τερματοφύλακας Τζάκσον Φόλμαν, ο οποίος έχασε το δεξί του πόδι, ο αμυντικός Έλιο Νέτο και ο επίσης αμυντικός Άλαν Ρούσελ, ενώ ο τερματοφύλακας της Σαπεκοένσε, Ντανίλο, υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο. Στους επιζώντες ήταν ακόμη η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο μηχανικός του αεροσκάφους Έρβιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Ενζέλ. 

Η Σαπεκοένσε ανασυντάχθηκε και τερμάτισε 11η το 2016, 8η το 2017 και 14η το 2018. 

αεροπορικό δυστύχημαπρωτάθλημα ΒραζιλίαςΣαπεκοένσεποδόσφαιρο