Αθλητισμός|30.11.2018 21:16

Μοναδική αήττητη η Εθνική μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη!

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Το Ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει μία ομάδα με εννέα νίκες μετά από ισάριθμους αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου κυπέλλου της Κίνας και αυτή είναι η Εθνική Ελλάδας!

Το 92-84 επί της Γερμανίας στην Πάτρα, στο ντέρμπι των αήττητων, διεύρυνε την εντυπωσιακή πορεία των Ελλήνων διεθνών και έφερε την ομάδα πιο κοντά στην πρωτιά του ομίλου, που μπορεί να της δώσει καλύτερη θέση στην κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου όπου έχει ήδη προκριθεί. Εκπληκτική βραδιά για τον Γιάννη Μπουρούση και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, καθοριστική συμβολή από Χάρη Γιαννόπουλο και Γιάννη Αθηναίου, ντεμπούτο με την Ανδρών για τους Λίνο Χρυσικόπουλο και Μιχάλη Τσαϊρέλη.

«Μπορεί στην άμυνα να μην ήμασταν όπως έπρεπε, αλλά βρήκαμε τις λύσεις και κάναμε το 9/9 που είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο επειδή μας διατηρεί αήττητους, αλλά επειδή μας εξασφαλίζει τουλάχιστον την δεύτερη θέση και πλέον πάμε για την πρώτη», είπε ο προπονητής της Εθνικής Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν από τα πιο... ροκ που μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Οι γερμανοί μπήκαν στο ματς σαν να πετούσαν βότσαλα στον ωκεανό και με 9/11 σουτ εντός πεδιάς απέναντι σε μια μουδιασμένη και ανόρεκτη ελληνική άμυνα, προηγήθηκαν με 22-11 στο 6'20''.

Ο Σκουρτόπουλος κάλεσε εσπευσμένα το τάιμ άουτ και η επιστροφή των Ελλήνων διεθνών ήταν εντυπωσιακή. Με την άμυνα πλέον να «δαγκώνει» και τον Μπουρούση με τον Λαρεντζάκη να κάνουν πάρτι στην επίθεση, η Εθνική ξεσήκωσε τον κόσμο. Μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου το σερί ήταν 12-0 και την έφερε στο 23-22, όμως αυτό ήταν το... ορεκτικό.

Στο 12'15'' το σερί είχε διευρυνθεί στο 20-0 και το σκορ είχε γίνει 31-22, με τον φουριόζο Χρυσικόπουλο στο ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών να έχει προσφέρει 5 πόντους στην... δυαρχία που είχαν συγκροτήσει ο αρχηγός και ο Λαρεντζάκης, έχοντας σκοράρει 24 από τους πρώτους 26 πόντους της Εθνικής, 12 ο καθένας!

Η πρώτη διψήφια διαφορά για την ελληνική ομάδα ήταν το 36-26 στο 15', με το σερί πλέον να έχει φτάσει στο 25-4 και το ημίχρονο έληξε με 45-35, που σε απλά μαθηματικά σημαίνει ότι η Εθνική δέχτηκε 22 πόντους σε 6 λεπτά και 13 στα υπόλοιπα 14 του ημιχρόνου!

H Εθνική μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα στο τρίτο δεκάλεπτο, έφτασε στο +14, 59-35 με το δίδυμο Μπουρούση και Λαρεντζάκη να συνεχίζει να σκοράρει κατά βούληση και με συμπαραστάτη τον Γιαννόπουλο. Οι Γερμανοί ψήλωσαν το σχήμα, βρήκαν αντίδραση ελέγχοντας τα ριμπάουντ και σκοράροντας μέσα από την ρακέτα και μείωσαν στο 63-56 του 30ου λεπτού που κρατούσε ανοιχτό το ματς.

Οι Γερμανοί πλησίασαν μέχρι και στους τρεις πόντους, 73-70 στο 34', όμως οι Ελληνες διεθνείς έβαλαν σημαντικά μακρινά σουτ, βελτίωσαν και την άμυνά τους και κράτησαν την νίκη. Επόμενος αγώνας για την Εθνική την Δευτέρα στο Βελιγράδι με την Σερβία που «καίγεται» μετά την χθεσινή της ήττα στο Ισραήλ.

ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος):  Χρυσικόπουλος 5(1), Λαρεντζάκης 19(3), Κόνιαρης , Αθηναίου 10(3), Μπουρούσης 25, Μποχωρίδης 2, Βασιλόπουλος , Μαυροειδής 8, Τσαϊρέλης 3, Γκίκας 1, Γιαννόπουλος 10(2), Σαλούστρος 9(1)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ροντλ): Σέιφερθ , Γκίφι 9(1), Ακπινάρ 13(2), Τάντα 3, Σνάιντερ , Μπένζινγκ 27(2), Ντόρεθ 2, Χέρκενοφ , Τϊμαν 12, Τσίρμπες 12, ΓΙάλοου , Ομπστ 6

Εθνική μπάσκετπροκριματικά Παγκοσμίου κυπέλλου Κίνας