Αθλητισμός|03.01.2020 14:54

Σπανούλης ο μέγας! Εγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague

Newsroom

Στα 37 του χρόνια ο Βασίλης Σπανούλης δεν συνεχίζει απλά να πρωταγωνιστεί στα γήπεδα της Euroleague αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς για την κορυφαία διοργάνωση με τα επιτεύγματα του. Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα ιστορίας, σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην Euroleague καθώς με τους 14 πόντους που πέτυχε στο ΣΕΦ απέναντι στη Φενερμπαχτσέ έφτασε τους 4.157 και ξεπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο που σταμάτησε στους 4.152. Οι «ερυθρόλευκοι» πάντως υπέστησαν βαριά ήττα στο ματς.

Με αφορμή την ανάδειξη του σε κορυφαίο σκόρερ η Euroleague του πρόσφερε σε κορνίζα τα τρία φύλλα αγώνα από τους ισάριθμους τελικούς στους οποίους κατέκτησε τον τίτλο (2009, 2012, 2013). Εκ μέρους της διοργάνωσης ο Θοδωρής Παπαλουκάς του έδωσε την συλλεκτική μπάλα του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε.

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague με τη φανέλα του Παναθηναϊκού τον Οκτώβρη του 2005 με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δεκατέσσερα χρόνια, και 318 ματς, μετά είναι πλέον ένας θρύλος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Έχει στο ενεργητικό του τρεις τίτλους Euroleague,  τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης, αναδείχθηκε τρεις φορές πολυτιμότερος παίκτης σε Final-4, ενώ έχει βρεθεί οκτώ φορές στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Από τον Μάρτιο του 2018 έγινε ο πρώτος πασέρ (ασίστ) στην ιστορία της Euroleague.

O Kill Bill εκτός από κορυφαίος σκόρερ και πασέρ, προηγείται επίσης στην κατηγορία του δείκτη αξιολόγησης ενώ είναι ο παίκτης με τις περισσότερες εύστοχες και εκτελεσμένες βολές. Συνολικά έχει 318 παρουσίες ακολουθώντας τον Φελίπε Ρέγες (346), τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (341) και τον Παούλιους Γιανκούνας (328)...

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως το συγκεκριμένο ρεκόρ του ο V Span το πέτυχε απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών στον Παναθηναϊκό, όμως οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν με αφορμή την απόφαση του Σπανούλη να εγκαταλείψει τους «πράσινους» για χάρη του Ολυμπιακού το 2010. Ο Ομπράντοβιτς πάντως έσπευσε να τον χειροκροτήσει κατά τη διάρκεια της απονομής αλλά και να τον εκθειάσει ως παίκτη αργότερα στη συνέντευξη Τύπου.

ΟλυμπιακόςEuroleagueΒασίλης Σπανούληςμπάσκετ