Αθλητισμός|28.12.2019 15:36

Τάνιεβιτς: «Η Ευρωλίγκα βασίστηκε στο ψέμα, καμία σύγκριση με το ΝΒΑ»

Newsroom

«Λάβρος» κατά της Ευρωλίγκα εμφανίσθηκε σε συνέντευξη του ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς. Ο 72χρονος «γερόλυκος» των πάγκων με θητεία σε εθνικές ομάδες της Σερβίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου, κατηγόρησε την κορυφαία διοργάνωση για τις πρακτικές της σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Sportski zurnal» και υπεραμύνθηκε αποφάσεων της FIBA όπως είναι η διεξαγωγή προκριματικών αγώνων Εθνικών ομάδων.

«Δεν υπάρχουν πια κανόνες και, όπως δεν υπάρχουν κανόνες παγκοσμίως στην οικονομία, έτσι δεν υπάρχουν και στο μπάσκετ. Η Ευρωλίγκα κατάφερε να νομιμοποιηθεί  δίνοντας ψευδείς υποσχέσεις για καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών που δήθεν θα πρόσφεραν στους συλλόγους φερεγγυότητα» δήλωσε ο Τάνιεβιτς και πρόσθεσε: «Από τις ημέρες που παρουσιάστηκε ο μεγάλος χορηγός, η Telefonica, μέχρι σήμερα, αποδείχθηκε πως όλα ήταν ένα ψέμα, τα σωματεία εξαιτίας οικονομικών αδυναμιών εγκατέλειψαν τις αρχές της FIBA και στράφηκαν σε έναν ιδιωτικό οργανισμό. Μιλάμε για ένα  ιδιωτικό πρωτάθλημα που δεν έχει καμία νομιμότητα και δεν μπορεί να συγκριθεί με το ΝΒΑ με οποιονδήποτε τρόπο.

Στην Ευρώπη, η Ρεάλ Μαδρίτης δήλωσε ζημίες ύψους 29,5 εκατ. ευρώ το 2018. Είχαν έξοδα 45 εκατ. ευρώ και έσοδα 15 εκατ ευρώ.  Η Μπαρτσελόνα αντίστοιχα είχε ζημίες ύψους 37 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Με τους κανόνες της καπιταλιστικής οικονομίας αυτό σημαίνει πτώχευση. Μη συγκρίνουμε το ΝΒΑ, τα τηλεοπτικά έσοδα στις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ευρωλίγκα δεν σέβεται καμία αξία. Υπάρχουν ομάδες που βρίσκονται εκεί μόνο και μόνο επειδή έχουν συμβόλαια. Ολο αυτό είναι αρκετά σουρεαλιστικό, δεν αντιστοιχεί σε κανόνες της λογικής.

Πολύ καλά έκανε η FIBA και έβαλε παράθυρα, το έκανε για να φέρει τις εθνικές ομάδες πιο κοντά στον κόσμο. Ο Μέσι που αναδείχθηκε για έκτη φορά κορυφαίος παίκτης στον κόσμο παίζει με την Εθνική του.

Το να μην επιτρέπεται στους παίκτες να παίζουν για τις εθνικές ομάδες τους είναι μια  τρομερή απόφαση που δείχνει πως η Euroleague δεν σέβεται τους κανόνες. Η FIBA ​​δεν μπορεί να αμυνθεί γιατί δεν υπάρχουν δικαστήρια για την επίλυση αυτής της άδικης σχέσης. Θα μπορούσε κάποιος να πει: «Κύριοι, παράγουμε παίκτες για εσάς, χωρίς επενδύσεις από μέρους σας, και κάνετε επιχειρήσεις με αυτό».

Ο Τάνιεβιτς έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως η Ολύμπια Μιλάνο, η Λιμόζ, η Βιλερμπάν, η Μπολόνια, η Φενερμπαχτσέ κ.ά.

EuroleagueFIBAμπάσκετ