Αθλητισμός|06.01.2020 18:41

Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Χανς Τιλκόφσκι (pic+vid)

Newsroom

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο θρυλικός Χανς Τιλκόφσκι. Ο διεθνής τερματοφύλακας με τη Δυτική Γερμανία, που διετέλεσε και προπονητής στην ΑΕΚ, άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια που τον ταλαιπώρησε. Ο Τιλκόφσκι, ο οποίος έκανε σημαντική καριέρα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, ήταν ο τερματοφύλακας της Δυτικής Γερμανίας στον ιστορικό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ. Ηταν ο γκολκίπερ που δέχθηκε το περίφημο γκολ-φάντασμα από τον Τζεφ Χαρστ.

Γεννήθηκε στο Ντόρτμουντ το 1935 και αγωνίστηκε με την Μπορούσια Ντόρτμουντ από το 1963 ως το 1967 κερδίζοντας το Κύπελλο Γερμανίας το '65 (χρονιά που αναδείχθηκε και κορυφαίος Γερμανός παίκτης) και το Κύπελλο Κυπελλούχων το '66. Από το '67 ως το '70 αγωνίστηκε στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης προτού κρεμάσει τα γάντια του. Στο διάστημα 1957-1967 έπαιξε 37 φορές με την Εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας έχοντας βεβαίως παρουσία και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του '66, οπότε οι Γερμανοί τερμάτισαν στη δεύτερη θέση.

To γκολ-φάντασμα

Στη συνέχεια ακολούθησε καριέρα προπονητή σε Βέρντερ Βρέμης (δις), Μόναχο 1860, Νυρεμβέργη και Σααμπρίκεν, προτού αναλάβει την ΑΕΚ το 1981. Επί διοίκησης Ζαφειρόπουλου έμεινε μόλις έξι μήνες στο τιμόνι της Ενωσης με απολογισμό 7 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες. 

T

Ο Τζεφ Χαρστ για τον Τιλκόφσκι

Την απώλεια του Χανς Τιλκόφσκι σχολίασε και ο σερ Τζεφ Χαρστ, σκόρερ του περίφημου γκολ του '66 και αργότερα φίλος του Γερμανού γκολκίπερ. «Είμαι πολύ στενοχωρημένος που έλαβα ένα τηλεφώνημα νωρίτερα, όπου με ενημέρωσαν ότι ο γκολκίπερ της Γερμανίας το '66 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, Χανς Τιλκόφσκι, πέθανε. Εκπληκτικός παίκτης για τον σύλλογο του την Μπορούσια Ντόρτμουντ και για την πατρίδα του, και ένα εξαιρετικός άνδρας. Απόλαυσα τον χρόνο που περάσαμε μαζί στη διάρκεια των χρόνων» σχολίασε στο twitter ο θρυλικός Αγγλος άσος.

T

Ο Χανς Τιλκόφσκι με τον Θωμά Μαύρο το 1981

Το μήνυμα της ΠΑΕ ΑΕΚ

Η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε αποχαιρέτησε τον Χανς Τιλκόφσκι.

Εθνική ΓερμανίαςΧανς ΤιλκόφσκιποδόσφαιροπροπονητήςΑΕΚΜπορούσια Ντόρτμουντ