Αθλητισμός|07.01.2020 14:40

Χάρλεμ Γκλομπτρότερς: 93 χρόνια σουτάρουν, καρφώνουν, ψυχαγωγούν (vid)

Newsroom

Οι Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, η ομάδα σύμβολο της Αμερικής με τα αναρίθμητα σόου και  παραστάσεις ανά τον κόσμο, έχουν την δική τους… ιστορία στον χώρο του αθλητισμού. Σαν σήμερα, στις 7 Ιανουαρίου 1927, η ομάδα-προάγγελος των Χάρλεμς έδινε το πρώτο της παιχνίδι στο Χίνκλεϊ του Ιλινόι. Επρόκειτο για μια παρέα παιδιών συμμαθητών από γυμνάσιο του Σικάγο που σκέφθηκαν πως θα ήταν μια καλή ιδέα να διασκεδάζουν τον κόσμο με μπασκετικά τρικ πριν από τους χορούς.  

Η παρέα στην πορεία «χώρισε», κάποιοι από αυτούς όμως συνέχισαν, απέκτησαν έναν δραστήριο ατζέντη, τον Εϊμπ Σάπερστεϊν, ο οποίος έδωσε στην ομάδα το όνομα των «New York Harlem Globe Trotters», η οποία, στο μεταξύ, μετακόμισε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.

Ο Σάπερστεϊν άρχισε να κλείνει διαρκώς παιχνίδια και παραστάσεις στην ομάδα, υλοποιούσε  συνεργασίες με ταλαντούχους παίκτες, με αποτέλεσμα σταδιακά η φήμη των Χάρλεμς να εκτοξεύεται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα παιχνίδια που έδωσαν οι Χάρλεμς κατά τη δεκαετία του 1950 απέναντι σε ομάδες που είχαν μόνο λευκούς στην σύνθεση τους, αγώνες που κέρδισαν την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης σε μια περίοδο που το φυλετικό ζήτημα, οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι πράξεις βίας στην κοινότητα των αφροαμερικανών βρίσκονταν στην κορυφή του ενδιαφέροντος.

Οι Χάρλεμς δεν μετείχαν στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ όμως όταν αντιμετώπιζαν επαγγελματικές ομάδες σε φιλικά παιχνίδια συνήθως κέρδιζαν. Στο μεταξύ από την δεκαετία του 1950 άρχισαν να βάζουν στο πρόγραμμα τους και αρκετά κωμικά στοιχεία προσφέροντας πλέον ένα ολοκληρωμένο αθλητικό σόου ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια.  Τον γύρο του κόσμου είχε κάνει η απόφαση της ομάδας να μεταβεί για ένα ακόμη παιχνίδι το 1951 στο Βερολίνο στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με τους Χάρλεμς να ταξιδεύουν εκεί ως πρεσβευτές της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Το 1959 αποδέχθηκαν πρόταση από την Ρωσία και ταξίδεψαν για αγώνες στην Μόσχα. Εκτοτε δεν σταμάτησαν να περιοδεύουν ανά τον κόσμο έχοντας δώσει πλέον χιλιάδες παιχνίδια σε κάθε γωνιά της γης. Από τις τάξεις του έχουν περάσει και σπουδαίοι καλαθοσφαιριστές που στην συνέχεια έγιναν σταρ πρώτου μεγέθους στο ΝΒΑ, όπως ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ αλλά και ο Ουϊλτ Τσαμπερλέϊν.

μπάσκετΕθνική ΗΠΑΧάρλεμ Γκλομπτρότερς