Αθλητισμός|03.12.2018 17:01

Champions League: VAR εδώ και τώρα!

Αλέξανδρος Λοθάνο

Το πέναλτι – παρωδία του Ραχίμ Στέρλινγκ στο ματς της Μάντσεστερ Σίτι με την Σαχτάρ Ντόνετσκ ήταν η αφορμή, ώστε η UEFA να εξετάσει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει το VAR από το φετινό Champions League, παρ’ ότι αρχικά είχε αποφασίσει να το κάνει από την επόμενη σεζόν.

Επισήμως, πλέον, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία αποφάσισε την εφαρμογή του VAR από την φάση των «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η οποία ξεκινάει τον Φεβρουάριο του 2019, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες «γκάφες».

Η απόφαση πάρθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο, στο περιθώριο της κλήρωσης για την προκριματική φάση του Euro2020. Το VAR θα εφαρμοστεί ακόμα στον τελικό του Europa League, στις τελικές φάσεις του Nations League, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ21.

Στο Champions League της επόμενης περιόδου (2019-20), το VAR θα εφαρμοστεί από τα πλέι οφ της διοργάνωσης, από την περίοδο 2020-21 θα εφαρμοστεί και στο Europa League, καθώς και στην τελική φάση του Euro2020.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το VAR νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι ευνοϊκό για τις διοργανώσεις μας και θα δώσει πολύτιμη βοήθεια στους διαιτητές και θα επιτρέψει να περιοριστούν οι λανθασμένες αποφάσεις» ήταν το σχόλιο του προέδρου της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ο οποίος αρχικά ήταν αρνητικός απέναντι στο VAR, αλλά πείστηκε με την επιτυχία που είχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το βίντεο – σύστημα βοήθειας στους διαιτητές.

Το Φάιναλ Φορ του Nations League

H UEFA ανέθεσε και επίσημα την διοργάνωση του Φάιναλ Φορ του πρώτου Nations League στην Πορτογαλία, η οποία θα φιλοξενήσει Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία και Πορτογαλία, οι οποίες πήραν την πρώτη θέση στους ομίλους της πρώτης κατηγορίας.

Από την κλήρωση προέκυψαν τα ζευγάρια Πορτογαλία – Ελβετία (5 Ιουνίου 2019 στο «Ντραγκάο» του Οπόρτο) και Ολλανδία – Αγγλία (6 Ιουνίου στο «Αφόνσο Ενρίκες» του Γκιμαράες), ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου στο «Ντραγκάο».

VARChampions League