Αθλητισμός|12.01.2020 14:14

Γιάννης Γιαννάκης: «Γερασμένη ομάδα ο Ολυμπιακός, χρειάζεται ανανέωση…»

Θοδωρής Φελάνης

Την άποψη του πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προχωρήσει από την επόμενη χρονιά σε έναν ανασχεδιασμό του ρόστερ προκειμένου να τονώσει περισσότερο το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα, καταθέτει στο «ethnos.gr» ο Γιάννης Γιαννάκης, σημαίνον στέλεχος του Ολυμπιακού κατά τη «χρυσή περίοδο» 1991-1996, μάνατζερ της ομάδας και άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Ιωαννίδη.

Την ίδια θέση στο πλευρό του «ξανθού» κατείχε και στον Aρη από το 1984 ως το 1990. Ο Γιάννης Γιαννάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει Aρης και ΠΑΟΚ που παραμένουν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Για τον Aρη, με τον οποίο συνεργάστηκε από το 1984 ως το 1990 δηλώνει: «Ο Aρης από το 1991 κaι έπειτα βιώνει έναν αργό θάνατο. Μπορούμε να πούμε πολλά για το παρελθόν, το σίγουρο είναι πως χρειάζεται ένα όραμα για το μέλλον. Δεν μπορεί, όμως, άνθρωποι που με αποφάσεις τους θα έλεγα πως τον πέθαναν τον Aρη σήμερα να εμφανίζονται να δίνουν και συμβουλές. Υπάρχει, δυστυχώς, μια άρρωστη νοοτροπία στη Θεσσαλονίκη πως για όλα φταίνε οι άλλοι. Χρειάζεται να ξεριζωθεί η σκέψη πως κάποτε υπήρξε μια αυτοκρατορία.

«Επενδυτής δεν σημαίνει και μαλ…ς»

Δεν υφίσταται θέμα αναβίωσης καμίας αυτοκρατορίας. Χρειάζεται πλάνο, υπομονή και όραμα. Οι καλοί ξένοι παίκτες πλέον έρχονται με το σταγονόμετρο, δεν μπορεί να τους πληρώσει εύκολα η Ευρώπη και πολύ περισσότερο ομάδες με οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει η αγορά της Κίνας που δίνει καλά συμβόλαια, υπάρχει και η G League, που επίσης προσφέρει μια σχετική ασφάλεια στον Aμερικανό παίκτη. Θέλω να καταλήξω στο πως το κλειδί για κάποιον που θέλει να δημιουργήσει κάτι είναι η στροφή στον Έλληνα παίκτη, στο φυτώριο, στην Ακαδημία... Αυτό αφορά όλο το ελληνικό μπάσκετ. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη σχολή όπως οι Σέρβοι.

Δεν μπορεί επίσης να κατασπαράσσονται διαρκώς διοικήσεις. Ηρθε για παράδειγμα ο Γουλιέλμος στον Aρη με τα στραβά του, τα λάθη του… Ποιος του στάθηκε; Ποιος τον υποστήριξε; Ακούω καμία φορά που λένε "να βρούμε επενδυτή". Επενδυτής σημαίνει να βάλω χρήματα και να προσδοκώ σε κέρδος, δεν σημαίνει πως είναι ένας μαλ…ς που απλά χάνει χρήματα και πληρώνει τα λάθη των προηγουμένων.  Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει πάνω κατω τα ίδια προβλήματα γιατί αυτές οι ομάδες ανέκαθεν λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Αρης "τράβηξε" τον ΠΑΟΚ δημιουργήθηκε ένας ανταγωνισμός, είχε ανάγκη ο ένας τον άλλον. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.  Άρης και ΠΑΟΚ τώρα είναι δύσκολα. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Μετά από μια καταστροφή, μετά από μια πυρκαγιά όμως η φύση, το δάσος ανανεώνεται. Για μένα δεν σημαίνει καταστροφή ένας υποβιβασμός».

«Αλλοίωση του πρωταθλήματος»

Ενδιαφέρον είχε η άποψη του σχετικά με το ελληνικό πρωτάθλημα σήμερα: «Βλέπω κάποια πράγματα που είναι στενάχωρα. Είναι αλλοίωση του πρωταθλήματος όταν βλέπεις μια ομάδα να ξεκινάει με 5-6 ξένους, μετά να τους διώχνει, για ένα διάστημα να παίζεις με έφηβους, μετά να ξαναπαίρνει παίκτες… Υπάρχει και κάτι άλλο. Δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό ο επαγγελματικός αθλητισμός στηρίζεται σε έσοδα από τον εξής έναν μεγάλο χορηγό: Τις στοιχηματικές εταιρείες. Αυτό δεν το θεωρώ υγεία».

Σχετικά με τον Ολυμπιακό είπε: «Εγώ εκτιμώ πως η ομάδα είναι σε μεγάλο βαθμό γερασμένη. Χρειάζεται μια ανανέωση του ρόστερ με μια απαραίτητη τόνωση του γηγενούς στοιχείου με παίκτες ταλαντούχους, ικανούς να δώσουν νέα ώθηση στην ομάδα. Πιστεύω πως αυτήn τη στιγμή ο Ολυμπιακός ως σύνολο δεν δείχνει μια ομάδα πεινασμένη. Δεν έχει αυτό που λέμε «the eye of the tiger»(το μάτι της τίγρης). Η έλευση Μπαρτζώκα πιστεύω θα βοηθήσει όμως εγώ πάντα κοιτάζω την μεγάλη εικόνα και η διοίκηση πρέπει να λάβει μια σειρά από αναγκαίες αποφάσεις».

«Είμαι υπέρ της κλειστής λίγκας»

Ο Γ. Γιαννάκης, ωστόσο, δεν διαφωνεί με την απόφαση της ΚΑΕ Ολυμπιακός να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της Α1: «Ακούστε να δείτε, πέρα από τις οποίες ενστάσεις ή παράπονα είχε ο Ολυμπιακός σε σχέση με τον Παναθηναϊκό και την Ομοσπονδία εγώ έχω μια κεντρική αρχή, μια φιλοσοφία αν θέλετε. Είμαι υπέρ του θεάματος, είμαι υπέρ του μάρκετινγκ, υπέρ της δημιουργίας εσόδων για τις ομάδες. Μόνο έτσι μπορεί να έχει μέλλον το προϊόν. Το να βάζει πακτωλούς εκατομμυρίων ένας επιχειρηματίας και μετά από λίγα χρόνια να καταστρέφεται δεν είναι θεμιτό. Είμαι υπέρ της κλειστής λίγκας, πιστεύω πως έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα, ακριβότερα τηλεοπτικά, περισσότερα έσοδα. Είχα την εντύπωση πως οι κινήσεις που έκανε ο Ολυμπιακός ήταν σε συνεννόηση με την Ευρωλίγκα, πως η απόφαση μιας κλειστής λίγκας θα ήταν θέμα χρόνου. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα καταστραφούν αν συμβεί αυτό ούτε οι Εθνικές ομάδες ούτε τα εθνικά πρωταθλήματα».

* Ο Γιάννης Γιαννάκης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι απόφοιτος της Νομικής και της Θεολογικής σχολής. Εργάστηκε ως μάνατζερ σε Άρη, Ολυμπιακό και Πανιώνιο. Υπήρξε γενικός διευθυντής της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ  κατά τους Αγώνες διετέλεσε μέλος της 5μελούς διοίκησης.

ΟλυμπιακόςΑρηςΓιάννης Γιαννάκηςμπάσκετ