Αθλητισμός|03.12.2018 23:37

«Χρυσή Μπάλα»: Νικητής ο Λούκα Μόντριτς

Newsroom

Ο Κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης σάρωσε στην ψηφοφορία για το βραβείο του καλύτερου παίκτη του 2018, μπροστά από Κριστιάνο Ρονάλντο και Αντουάν Γκριεζμάν.

Στις 18.45 ώρα Ελλάδας διέρρευσε στα social media μια λίστα που περιλάμβανε την τελική 30άδα της «Χρυσής Μπάλας» και, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος πήρε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη του περυσινού Champions League και το «The Best» της FIFA, έγινε ο πρώτος Κροάτης ποδοσφαιριστής που κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα» και ο πρώτος Βαλκάνιος που τα καταφέρνει, μετά τον Βούλγαρο Χρίστο Στόιτσκοφ, το 1994.

Στην ψηφοφορία πίσω από τον αρχηγό της Εθνικής Κροατίας και «εγκέφαλο» της Ρεάλ Μαδρίτης, βρέθηκε ο μέχρι το καλοκαίρι συμπαίκτης του, Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο (πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ, όπως και ο Μόντριτς), ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος κατέκτησε το Europa League με την Ατλέτικο Μαδρίτης και το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Γαλλίας, όντας καθοριστικός και στις δύο επιτυχίες.

T

Τόσο ο «CR7», όσο και ο (πέμπτος) Λιονέλ Μέσι, έλαμψαν δια της απουσίας τους, παρ’ ότι ήταν οι δύο προκάτοχοι του Μόντριτς, έχοντας από πέντε «Χρυσές Μπάλες» ο καθένας στην συλλογή του.

Η πρώτη δεκάδα της «Χρυσής Μπάλας»

1. Λούκα Μόντριτς (Κροατία, Ρεάλ Μαδρίτης) 753 βαθμοί

2. Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία, Ρεάλ, Γιουβέντους) 478

3. Αντουάν Γκριεζμάν (Γαλλία, Ατλέτικο) 414

4. Κιλιάν Μπαπέ (Γαλλία, Παρί Σεν Ζερμέν) 347

5. Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή, Μπαρτσελόνα) 280

6. Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος, Λίβερπουλ) 188

7. Ραφαέλ Βαράν (Γαλλία, Ρεάλ) 121

8. Εντέν Αζάρ (Βέλγιο, Τσέλσι) 119

9. Κέβιν ντε Μπρόινε (Βέλγιο, Μάντσεστερ Σίτι) 29

10. Χάρι Κέιν (Αγγλία, Τότεναμ) 25

T

Το γαλλικό περιοδικό «France Football», το οποίο απονέμει το συγκεκριμένο βραβείο από το 1956, δίνει από φέτος άλλα δύο βραβείο. Την αντίστοιχη «Χρυσή Μπάλα» στις γυναίκες, αλλά και το «βραβείο Κοπά», για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών.

T

Η νορβηγίδα επιθετικός της γαλλικής Λιόν, Αντα Χέγκερμπεργκ, πήρε την πρώτη… θηλυκή «Χρυσή Μπάλα», ενώ το «Κοπά» κατέληξε στα χέρια του Γάλλου Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πάρει αυτός τη «Χρυσή Μπάλα».

T

Αν, πάντως, συνεχίσει έτσι και στο μέλλον, είναι σίγουρο ότι θα γεμίσει τη συλλογή του από δαύτες…

Χρυσή ΜπάλαΛούκα Μόντριτς