Αθλητισμός|14.01.2020 15:53

Ντάρκο Κοβάσεβιτς: Η περιπέτεια της ζωής του από τη Σερβία μέχρι το λιμάνι

Παναγιώτης Γκαμπράνης

Μια ανάρτηση του Ντάρκο Κοβάσεβιτς στον λογαριασµό του στο Instagram συνοψίζει όλη του τη ζωή. Ενα αρσενικό λιοντάρι µε την ατάκα: «I have been fighting since I was a child. I’ m not a survivor, I’m a fucking warrior». «Αγωνίζοµαι από τότε που ήµουν παιδί. ∆εν είµαι επιζών, είµαι ένας πολεµιστής». Ενστικτο; Θαύµα; Ψυχραιµία; Αντανακλαστικά; Οποια κι αν ήταν η αντίδραση του 46χρονου Σέρβου που ξεσήκωνε τον κόσµο σε όποια οµάδα κι αν αγωνιζόταν, πολύ περισσότερο όµως στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και στον Ολυµπιακό, σίγουρα πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερός που επέζησε από την ένοπλη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ξαφνικά έξω από το σπίτι του στη Γλυφάδα. Μια ζωή σαν µυθιστόρηµα, µια ζωή που ήταν γραµµένη από τη µοίρα του να τη ζει πάντα στα... κόκκινα. Κυριολεκτικά και µεταφορικά. Από τη µέρα που γεννήθηκε το 1973 στο Κόβιν της Σερβίας, στην περιφέρεια της Βοϊβοντίνα, µέχρι τη µέρα που δεν βρήκε στόχο ο εκτελεστής µε το Smart.

Ο «Νταρκογκόλ» της Σοσιεδάδ

O «Νταρκογκόλ» είχε µία αποστολή από την ηµέρα που πήρε µεταγραφή από την Πρόλετερ στον Ερυθρό Αστέρα, κάνοντας το πρώτο και µεγάλο βήµα στην καριέρα του. Να σκοράρει. Αυτό έκανε στο Βελιγράδι, εκεί άρχισε να τινάζει τα δίχτυα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Αγγλων. Η πρώτη ευρωπαϊκή εµπειρία από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ δεν ήταν αυτό που είχε ονειρευτεί. ∆εν µπόρεσε να δείξει ποιος είναι, ούτε να προσαρµοστεί, µε αποτέλεσµα να πάρει µια δεύτερη ευκαιρία πηγαίνοντας στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Στο Σαν Σεµπαστιάν βρήκε ξανά τον Ντάρκο και το «Ανοέτα» έγινε το σπίτι του. Κατά την τριετία 1996-1999 πέτυχε 41 γκολ σε λιγότερο από 100 συµµετοχές και λατρεύτηκε από τους Βάσκους για το πάθος και την αποτελεσµατικότητά του, κάνοντας απίστευτο δίδυµο µε τον Τούρκο Νιχάτ.

Επαιξε µε την Εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Μουντιάλ του 1998 και στο Eurο του 2000 και άνοιξε την πόρτα για τη µεγάλη µεταγραφή στη Γιουβέντους. Πέτυχε 11 γκολ σε δύο χρόνια, έκανε ένα αποτυχηµένο πέρασµα από τη Λάτσιο και επέστρεψε στην Ιθάκη του. Τη χώρα των Βάσκων. Εκεί άρχισε και πάλι να χαµογελάει και να πανηγυρίζει τα 51 του γκολ. Ακόµη και σήµερα παραµένει ο πρώτος σκόρερ της Σοσιεδάδ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ξαφνικός έρωτας

Στις 5 Ιουλίου του 2007, σε ηλικία 34 χρόνων, φτάνει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνοδευόµενος από τη σύζυγό του για να υπογράψει στον Ολυµπιακό. Ηταν ο εκλεκτός του Ιλια Ιβιτς επί εποχής Κόκκαλη, µε τον Τάκη Λεµονή στον πάγκο της οµάδας. Φόρεσε και πάλι τη φανέλα µε το 9, όπως και στις περισσότερες οµάδες που αγωνίστηκε, και έγινε κατευθείαν ο αγαπηµένος της κερκίδας. Σε ενάµιση χρόνο πέτυχε 17 γκολ στο πρωτάθληµα, σκόραρε στη νίκη επί του Αρη στον τελικό του Κυπέλλου και πέτυχε τα καθοριστικά γκολ σε Βρέµη µε Βέρντερ και Ρώµη µε Λάτσιο, όπου ο Ολυµπιακός πέτυχε τις πρώτες του εκτός έδρας νίκες στο Champions League.

Ο Ολυµπιακός κατέκτησε το νταµπλ και έφτασε στους «16» του Champions League, ο Κοβάσεβιτς αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθληµα και ανανέωσε το συµβόλαιό του, ωστόσο ένα σοβαρό πρόβληµα υγείας τον ανάγκασε να σταµατήσει το ποδόσφαιρο. Υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία σε κλινική του Σαν Σεµπαστιάν, του έγινε αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ. Μια πλούσια καριέρα είχε φτάσει στο τέλος της. Εργάστηκε στον Ολυµπιακό ως τεχνικός σύµβουλος σε θέµατα µεταγραφών και επικεφαλής του τµήµατος σκάουτινγκ. Το 2018 αποχώρησε από τον Ολυµπιακό, εκτέλεσε ένα διάστηµα χρέη τεχνικού διευθυντή στην Οµοσπονδία της Σερβίας, αλλά το τελευταίο χρονικά διάστηµα δεν εργάζεται.

Και άλλες περιπέτειες

Τον Μάρτιο του 2018 η κόρη του Στέλλα αντιµετώπισε προβλήµατα µε τη Δικαιοσύνη. Συνελήφθη, σύµφωνα µε τον σερβικό Τύπο, έχοντας στην κατοχή της δύο τσιγάρα µε χασίς, ενώ τον Ιούλιο του 2017 είχε εµπλακεί σε τροχαίο δυστύχηµα στον Βοτανικό.

Οι κινήσεις των δραστών και το σενάριο εµπλοκής στο πιστόλι

Το σενάριο να έπαθε εµπλοκή το όπλο του µαυροφορεµένου άνδρα ο οποίος πυροβόλησε τον παλαίµαχο ποδοσφαιριστή Ντάρκο Κοβάσεβιτς εξετάζουν οι αστυνοµικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα της µυστηριώδους υπόθεσης. Η επίθεση έξω από το σπίτι του 46χρονου Σέρβου στη Γλυφάδα ήταν καλά οργανωµένη από «επαγγελµατίες», οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν σχεδιάσει τα πάντα. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν άφησαν πίσω τους το παραµικρό ίχνος. Γιατί, όµως, ο ένοπλος να πλησιάσει σε τόσο κοντινή απόσταση τον στόχο του για να του στείλει εκφοβιστικό µήνυµα;

Γιατί να ρισκάρει σε αυτό τον βαθµό; Αυτά είναι τα ερωτήµατα που απασχολούν τις Αρχές, οι οποίες δεν αποκλείουν να συνέβη κάτι απρόσµενο, µε συνέπεια ο ένοπλος να αναγκαστεί να διαφύγει πυροβολώντας µόνο µία φορά. Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς πρόλαβε να δει το όπλο, έπεσε κάτω ενστικτωδώς και έτσι η σφαίρα δεν τον πέτυχε. Στην κατάθεσή του στο Τµήµα ∆ίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής ανέφερε ότι δεν είχε δεχτεί απειλητικά µηνύµατα και ότι δεν έχει εχθρούς που θα µπορούσαν να τον έχουν στοχοποιήσει.

Τους περιμένουν

Οι αστυνοµικοί, πάντως, δεν αποκλείουν το αµέσως επόµενο διάστηµα οι δράστες της µαφιόζικης ενέδρας να «εµφανιστούν» µε κάποιο τρόπο για να δηλώσουν στον στόχο τους την «ταυτότητά» τους, προκειµένου να είναι σαφές το «µήνυµά» τους. Ο δράστης επέβαινε σε αυτοκίνητο Smart, το οποίο είχε κλαπεί πριν από ενάµιση µήνα από τη Θεσσαλονίκη. Το όχηµα έφερε πινακίδα πλαστή, που αντιστοιχούσε σε ίδιου τύπου αυτοκίνητο, ταξινοµηµένο στη Μεσσηνία.

Αµέσως µετά την επίθεση πυρπόλησε το όχηµα κοντά στο γκολφ της Γλυφάδας, προκειµένου να εξαφανίσει τα ίχνη του. Στη συνέχεια διέφυγε µε άλλο όχηµα, που ήταν παρκαρισµένο στο σηµείο. Εντός του κλεµµένου ΙΧ βρέθηκαν τα υπολείµµατα του όπλου. Οι εξετάσεις στη ∆ιεύθυνση Εγκληµατολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. θα δείξουν εάν πρόκειται για το πιστόλι που χρησιµοποιήθηκε στην επίθεση ή όχι.Τα παραπάνω αποτελούν πρακτικές που έχουν εφαρµοστεί σε καλά οργανωµένα «συµβόλαια θανάτου».

Στην περίπτωση της ένοπλης επίθεσης κατά του Κοβάσεβιτς, ωστόσο, τα δεδοµένα είναι διαφορετικά, καθώς ο δράστης πυροβόλησε µόλις µία φορά. Ο Κοβάσεβιτς, σύµφωνα µε όσα κατέθεσε στους αστυνοµικούς, βγήκε από το σπίτι του λίγο µετά τις 9 µ.µ. για να βάλει το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ. Ηρθε τότε αντιµέτωπος µε ένα άτοµο µε σκούρα ρούχα και καπέλο, που περπατούσε προς το µέρος του µε προτεταµένο όπλο. Ο 46χρονος Σέρβος ασχολείται ακόµα µε το ποδόσφαιρο ως σύµβουλος µεγάλης ΠΑΕ, µε την οποία, ωστόσο, δεν έχει έµµισθη σχέση. Αστυνοµικές πηγές αναφέρουν ότι η ενέδρα στον Κοβάσεβιτς φαίνεται πως εκτελέστηκε από ανθρώπους της νύχτας, οι οποίοι «µισθώθηκαν» για να κάνουν αυτήν τη «δουλειά».

ΟλυμπιακόςΝτάρκο Κοβάσεβιτςσυμβόλαια θανάτου