Αθλητισμός|16.01.2020 14:50

Χωρίς VAR φάνηκε η διαφορά στο Κύπελλο - Συζήτηση να τεθεί σε εφαρμογή στην φάση των «8»

Newsroom

Η διεξαγωγή των αγώνων Κυπέλλου για την φάση των «16» χωρίς την εφαρμογή του συστήματος VAR αποδείχθηκε λανθασμένη και προκάλεσε απίστευτες καταστάσεις με πολύ σοβαρά διαιτητικά λάθη στα περισσότερα παιχνίδια. Διαιτητικές αποφάσεις, που ίσως κανείς να μην περίμενε, όμως αλλοίωσαν την εξέλιξη της διοργάνωσης, καθώς έγιναν τραγικά λάθη, που προκάλεσαν αντιδράσεις. 

Στο Περιστέρι ο Βόλος πέτυχε γκολ από πέναλτι που εκτελέστηκε με δύο επαφές αντί να δοθεί έμμεσο φάουλ και στη λογική της ισορροπίας, ο διαιτητής απέβαλλε στο δεύτερο ημίχρονο ποδοσφαιριστή του Βόλου, που δεν έκανε καν φάουλ. Στο Κλεάνθης Βικελίδης, η Ξάνθη και ο Άρης πέτυχαν γκολ που μέτρησαν κανονικά τα οποία ξεκίνησαν από ξεκάθαρη θέση οφσάιντ, ενώ στο πρώτο παιχνίδι ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Μαντσίνι, που θα μπορούσε να είχε αλλάξει πολλά στο παιχνίδι της πρόκρισης. 

Αποκορύφωμα ήταν όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ με το οφσάιντ που ακύρωσε έγκυρο γκολ του Ινσούα και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την παρουσία του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο. Αντί να γίνει το 1-0 έγινε το 0-1 και αν ο Παναθηναϊκός δεν σκόραρε τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο θα είχε μείνει εκτός θεσμού. Στο τέλος του αγώνα, ο διαιτητής προστάτεψε τον Παναθηναϊκό, που έπαιζε με δέκα παίκτες, μετά από όσα έγιναν προφανώς στο πρώτο ημίχρονο. 

Συζήτηση για να μπει το VAR στους «8»

Το VAR θα τεθεί σε εφαρμογή στο Κύπελλο από τα προημιτελικά και μετά, όμως η αξιοπιστία της διοργάνωσης δέχθηκε σοβαρό και ανεπανόρθωτο χτύπημα, ενώ οι ψίθυροι έγιναν κραυγές. Ο διαιτητές και οι βοηθοί, που έδειχναν ως τώρα να αισθάνονται ασφαλείς από τη σιγουριά του VAR, έκαναν λάθη ανεπίτρεπτα και θύμιζαν διαιτητές που μπήκαν πρώτη φορά σε γήπεδο με σφυρίχτρα ή σημαιάκι. Κι επειδή μέσα σε δύο μέρες, έγινε «σφαγή» χωρίς τη χρήση του VAR άρχισαν οι συζητήσεις στην κατεύθυνση της εφαρμογής του από την επόμενη φάση της διοργάνωσης, δηλαδή από τους «8» του Κυπέλλου. 

Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός πως και οι 8 ομάδες που συνεχίζουν στο Κύπελλο είναι ομάδες της Superleague, επομένως υπάρχει η σχετική υποδομή σε όλα τα γήπεδα. Την ίδια στιγμή μπαίνει στην εξίσωση και το κομβικό ζήτημα της γραμμής του οφσάιντ. Τώρα δίνεται η ευκαιρία να συζητηθεί και αυτό το θέμα και να βρεθεί ο τρόπος για να προστεθεί στο σύστημα VAR, ενόψει και των πλέι οφ και πλέι άουτ.

Στις 23/1 η κλήρωση

Στο μεταξύ η κλήρωση της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΠΟ την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, στις 12:00. Επτά ομάδες έχουν προκριθεί, οι: ΠΑΟΚ, Άρης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός, Ατρόμητος, Λαμία. Η όγδοη ομάδα θα προκύψει από το ζευγάρι Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ

Κύπελλο ΕλλάδαςποδόσφαιροδιαιτησίαVAR