Αθλητισμός|18.01.2020 20:04

«Eλεγαν πως ο Ζήσης δεν είναι γρήγορος, δεν θα κάνει καριέρα…»

Newsroom

Ο Νίκος Ζήσης μετά από μια σπουδαία ευρωπαϊκή καριέρα επέστρεψε στα 37 του χρόνια στην Ελλάδα με προφανή στόχο να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Α1. Η ΑΕΚ απέκτησε τον Νίκο Ζήση από την ΧΑΝΘ το 2000, έπειτα από εισήγηση του Ντούσαν Iβκοβιτς.

Το 1998 θεωρούνταν ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ όμως στο ξεκίνημα της πορείας του υπήρξε και έντονη αμφισβήτηση σχετικά με το αν διέθετε τα στοιχεία που απαιτούνταν για να σταδιοδρομήσει.

Στο ιστορικό λεύκωμα που εξέδωσε πρόσφατα η ΧΑΝΘ με τίτλο: «Χ.Α.Ν.Θ. το «λίκνο» του ελληνικού μπάσκετ», ένας από τους πρώτους του προπονητές, ο Κώστας Μπελούλης, εξομολογείται: «Τον χρησιμοποίησα για πρώτη φορά σε ματς παιδικού πρωταθλήματος δυο χρόνια πριν από την ηλικία του, σε παιχνίδι με το Ασβεστοχώρι. Ξεχώρισε αμέσως. Το μεγάλο προσόν του ήταν η ωριμότητα του, το μυαλό ήταν μπροστά από την ηλικία του, είναι αυτό που λέμε “μεγάλωσε νωρίς”. Τότε υπήρχαν πολλοί που μού  έλεγαν για τον Νίκο πως δεν είναι γρήγορος, πώς δεν έχει γρήγορα πόδια, πως δεν θα κάνει καριέρα,  όμως με αυτά που έβγαζε στο γήπεδο, χρόνο με τον χρόνο έκλεινε στόματα. Στον τελικό του παιδικού πρωταθλήματος με τον Άρη την σεζόν 1998-99 έβαλε 51 πόντους.  Χάσαμε στο τέλος από μια κακή επιλογή. Βγήκαμε δεύτεροι. Θυμάμαι να τελειώνει το ματς και τον Ζήση να κλαίει σε μια γωνιά…».

Λίγες ημέρες μετά από εκείνο το ματς αρκετές ομάδες άρχισαν να ρωτούν για τον πιτσιρικά από την Θεσσαλονίκη, ΠΑΟΚ και Άρης έδειξαν ενδιαφέρον, όμως αυτή που επέμεινε περισσότερο και πίστεψε στον Ζήση , κάτι που αποδείχθηκε κι από την πρόταση που στην συνέχεια κατέθεσε ήταν η ΑΕΚ.

Νίκος ΖήσηςΑΕΚΧΑΝΘBasket League