Αθλητισμός|20.01.2020 09:54

Όταν η πριγκίπισσα Σοφία είδε Παναθηναϊκό στον «Τάφο του Ινδού»

Newsroom

Πέρασαν 57 χρόνια από την πρώτη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Ρεάλ Μαδρίτης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου του 1963 (ήταν ημέρα Κυριακή) οι «πράσινοι» φιλοξενούσαν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι απέναντι στην ομάδα της Μαδρίτης. Αρκετές ημέρες πριν στελέχη του Παναθηναϊκού είχαν ενημερωθεί αρμοδίως από την κυβέρνηση την επιθυμία του πριγκιπικού ζεύγους της Ισπανίας , του Χουάν Κάρλος Α΄ και της Σοφίας να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.

Η Σοφία, κόρη του τέως Βασιλιά της Ελλάδας Παύλου και της Φρειδερίκης γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό της Αθήνας και ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του Κωνσταντίνου. Ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ισπανίας είχε γίνει έναν χρόνο πριν(το 1962) και μια ελληνο-ισπανική αναμέτρηση κρίθηκε από τους συμβούλους του ζεύγους ως μια καλή αφορμή για μια δημόσια εμφάνιση που έκρυβε συμβολισμούς σχετικούς με τις σχέσεις και την συνεργασία των δυο χωρών. Ο γάμος των δυο γαλαζοαίματων είχε προκαλέσει λίγους μήνες πριν πολιτική θύελλα στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για το μεγάλο ποσό με το οποίο η χώρα μας είχε «προικίσει» την Σοφία. Μια δημόσια εμφάνιση κρίνονταν λοιπόν από πολλές απόψεις αναγκαία εκείνη την εποχή.

Έδρα του αγώνα ορίστηκε το θρυλικό κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου, γνωστό κι ως «Τάφος του Ινδού» το οποίο είχε θέματα στεγανότητας καθώς όποτε έβρεχε έσταζε στον αγωνιστικό χώρο. Παραμονές του αγώνα σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά το συγκεκριμένο γεγονός, ο Παναθηναϊκός είχε επιστρατεύσει αρκετά παιδιά προκειμένου να φροντίζουν να διατηρούν τον χώρο καθαρό σκουπίζοντας συνεχώς νερά της βροχής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αγώνας, όπως και η άφιξη του ζεύγους βιντεοσκοπήθηκαν και προβλήθηκαν στους κινηματογράφους στα Επίκαιρα της εποχής. Η 81χρονη σήμερα Σοφία είναι η βασίλισσα της Ισπανίας.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε καταπληκτικά στο πρώτο ημίχρονο όμως δεν απέφυγε την ήττα καθώς η Ρεάλ αποδείχθηκε ανώτερη και κέρδισε με 73-97. Στον επαναληπτικό αγώνα που έγινε στην Μαδρίτη η Ρεάλ επίσης κέρδισε με 90-60.  Στην σύνθεση του Παναθηναϊκού τότε βρίσκονταν ο νυν πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος αλλά κι ο Κώστας Πολίτης. Τους πόντους των πράσινων στο πρώτο ματς που έγινε στην Ελλάδα πέτυχαν οι: Κουκόπουλος 4, Λιαμής 17, Παναγιωταράκος 24, Κατσικίδης 2, Ταβουλάρης 18, Ζάνος 6, Βασιλακόπουλος 2.

ΠαναθηναϊκόςΡεαλ Μαδρίτηςμπάσκετ