Αθλητισμός|29.01.2020 13:24

Φόβοι για διαρροές στην τροπολογία-έκτρωμα - Επιβάλλει κομματική πειθαρχία ο Μητσοτάκης

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πειραιώς, καθώς υπάρχει γραμμή από τη Νέα Δημοκρατία να μην υπάρξουν διαρροές στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή (13:00) αναφορικά με την τροπολογία-σκάνδαλο που επιβάλλει η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι όποιος δεν ακολουθήσει την κομματική γραμμή θα έχει ουσιαστικά την τύχη του Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος διεγράφη από την ευρωομάδα της ΝΔ επειδή τάχθηκε στο πλευρό του ΠΑΟΚ.

Αποδέκτες της προειδοποίησης είναι οι βουλευτές που εκλέγονται σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, και ύστερα από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία ενδέχεται να εκτεθούν στους υποστηρικτές-ψηφοφόρους τους... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί απουσία από τη σημερινή ψηφοφορία, η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όπως εξελίχθησαν τα πράγματα.

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές στην ονομαστική ψηφοφορία, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να συμμαζέψει το μπάχαλο που δημιούργησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και τα μέλη της τα οποία όρισε ο Λευτέρης Αυγενάκης

Διορθώνετε το λάθος με άλλο λάθος - Ψηφίστε ονομαστικά να πάρετε την ευθύνη

Υστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας της υπουργού Πολιτισμού κι Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, η διαδικασία θα λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι (13:00) και αφορά στην αντιμετώπιση φαινομένων πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο.

Οι μύδροι της αντιπολίτευσης -και όχι μόνο- στην τροπολογία-σκάνδαλο εκφράστηκαν μέσα από τα λεγόμενα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είπε ότι η τροπολογία είναι διόρθωση λάθους με ένα άλλο λάθος.

Ο κ. Τσακαλώτος ρώτησε εάν είναι αλήθεια ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ελευθέριος Αυγενάκης «έβαλε δύο ανθρώπους του στην επιτροπή», ότι μετά «δεν του "άρεσε το πόρισμα" και ότι «για να διορθώσετε τα λάθη φέρατε τροπολογία που παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο ποδοσφαίρου με αναδρομική ισχύ»; Να ξέρετε ότι τον διαιτητή που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο τον βρίζουν οι πάντες είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν δεν σας άρεσε η επιτροπή, θα μπορούσατε να είχατε εφαρμόσει τον νόμο Βασιλειάδη και να είχατε βάλει μια νέα επιτροπή, που να έχει την κάλυψη της (κοινοβουλευτικής) Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων. Δεν σας αρέσει η Βουλή και η λογοδοσία, γι' αυτό φτάσατε εδώ» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Το δικό μας ένστικτο, πρόσθεσε, είναι να ακολουθήσουμε το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής, και να αποχωρήσουμε, διότι είμαστε ενάντια στην τροπολογία αλλά και στον χειρισμό που μας έφτασε στα φαινόμενα «διχασμού» που μας περιέγραψε η υπουργός Πολιτισμού, είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Θέλουμε, όμως, να το ψηφίσετε ένας-ένας, μία-μία, με ονομαστική ψηφοφορία. Γι' αυτό την καταθέσαμε. Θέλουμε όλοι οι βουλευτές, αφού φτιάξατε το μπάχαλο, να πάρετε και την ευθύνη αυτού που κάνατε» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Για «άρωμα διαπλοκής πίσω από την απόπειρα υποβάθμισης του ΠΑΟΚ» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός και καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘΔημήτρης Μάρδας.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένας από τους καθρέπτες του πολιτικού μας συστήματος. Επιλεκτική απόδοση της δικαιοσύνης με εισηγήσεις για την επιβολή σκληρών ποινών σε «ενοχλητικές» του συστήματος ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ, αντανακλούν το ύφος και το ήθος της εξουσίας» τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μάρδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που σχολίασε σχετικά: «Στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθη κυβέρνηση επέδειξε επιπολαιότητα, αναξιοπιστία, έλλειψη σοβαρότητας, υποτίμηση γεγονότων, φοβικότητα. Όλα όσα κάνει και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς τι επικίνδυνα θα έκανε σε σοβαρά θέματα, όπως Ονοματολογικό και Κυπριακό.

Με δηλώσεις στο ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Σταύρος Κοντονής καυτηρίασε την κυβερνητική παρέμβαση στα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι επιβάλλονται ποινές, ενώ μια υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα. Παράλληλα στάθηκε στο γεγονός ότι με την απόφαση αυτή διασαλεύεται κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατίας.

«Είναι μια απαράδεκτη τροπολογία. Επεμβαίνει μεσούσης μιας εκκρεμοδικίας. Έλεγαν ότι εγώ επεμβαίνω ως υφυπουργός Αθλητισμού, τώρα τι λένε; Σε λίγο θα διαμορφώνουν τη βαθμολογία και θα δίνουν το πρωτάθλημα» τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτη η μεθοδολογία. Η ΕΕΑ εξέδωσε μια απόφαση και απορώ πώς σκέφτηκαν να μεθοδεύσουν αυτή την απόφαση. Μεσούσης μιας εκκρεμοδικίας διαμορφώνεται ένας πίνακας ποινών. Έκανα μια πρόβλεψη χθες, ότι μέχρι το βράδυ η κυβέρνηση θα το σκεφτεί, γιατί αυτό το πράγμα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και φέρνει κίνδυνο grexit. Τελικά προχώρησε».

Για τον Λευτέρη Αυγενάκη επεσήμανε: «Όταν ένας υπουργός ή οποιοσδήποτε κρατικός λειτουργός δεν τηρεί τον νόμο απαρέγκλιτα και το ίδιο για όλους, θα βρεθεί κατηγορούμενος από όλους. Είχα πει να προσέξει τι κάνει και τι λέει».

Σε παράλληλο σύμπαν ο Αυγενάκης

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, από την άλλη, την ώρα που ο αθλητικός και πολιτικός κόσμος είναι ανάστατος από τα... τερτίπια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και την τροπολογία-σκάνδαλο, σπεύδει με ανάρτησή του να αποθεώσει το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

«Με μεγάλη χαρά, παρουσιάζεται σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο αφορά σε έναν ιδιαιτέρως σημαντικό στρατηγικό μας στόχο. Αυτόν της εξωστρέφειας του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνές γίγνεσθαι. Η εξωστρέφεια  είναι ζωτικής σημασίας και για την ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού» έγραψε χαρακτηριστικά...

ΕΕΑΠΑΟΚΛευτέρης Αυγενάκης