Αθλητισμός|08.02.2020 19:55

Γαλατσόπουλος: «Πλήγμα η αποχώρηση του Ολυμπιακού όμως σταθήκαμε όρθιοι»

Θοδωρής Φελάνης

H αντίστροφη μέτρηση για το All Star Game, τη μεγάλη γιορτή του επαγγελματικού μπάσκετ έχει αρχίσει κι ο ΕΣΑΚΕ βρίσκεται σε πυρετό προετοιμασίας ενόψει της διεξαγωγής του (8-9 Φεβρουαρίου) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανώνυμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ethnos.gr δηλώνει ικανοποιημένος για την ευρεία αποδοχή που έχει το All Star Game, ενώ αναφέρεται και σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν γενικότερα το ελληνικό πρωτάθλημα.

Σε ερώτηση για την απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα ο κ. Γαλατσόπουλος είπε: «Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ο ΕΣΑΚΕ τους τελευταίους μήνες της περασμένης σεζόν πέρασε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Η αποχώρηση του Ολυμπιακού ήταν σημαντικό πλήγμα για το πρωτάθλημα. Καταφέραμε, ωστόσο, να σταθούμε όρθιοι με τη σημαντική συμβολή των ιδιοκτητών και των χρηματοδοτών των υπόλοιπων ΚΑΕ και προχωρήσαμε σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του πρωταθλήματος ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός είναι μέλος του ΕΣΑΚΕ από την ίδρυση του Συνδέσμου μας. Είναι αυτονόητο ότι θέλουμε τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα μας αρκεί να ικανοποιούνται οι αγωνιστικές προϋποθέσεις».

Ο παράνομος στοιχηματισμός στο μπάσκετ

Σχετικά με την προσπάθεια που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν ώστε να καταγραφούν μια σειρά από προβλήματα και να βρεθούν λύσεις σε διάφορα ζητήματα (ΚΕΔ, διαιτησία, τιμωρίες, λειτουργία πρωταθλήματος κλπ) λέει: «Η προσπάθεια μας για την βελτίωση των όρων και των συνθηκών διεξαγωγής του πρωταθλήματος δεν σταματάει ποτέ. Συνεπώς και η καταγραφή, η συζήτηση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σε κάθε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ συζητάμε με τους ιδιοκτήτες και τους εκπροσώπους των ομάδων τα προβλήματα και προγραμματίζουμε δράσεις για την αντιμετώπιση τους».

Για την κριτική που έχει ασκηθεί σχετικά με διείσδυση του στοιχήματος στο άθλημα κι αν υπάρχει τρόπος ώστε  να προστατεύσει η λίγκα την αξιοπιστία της είπε: «Ο ΕΣΑΚΕ ως θεσμικό όργανο για να προβεί σε ενέργειες πρέπει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια του. Δεν μπορούμε να αντιδρούμε βάσει φημών η υποψιών. Επειδή, όμως, τα πράγματα στο χώρο του παράνομου στοιχηματισμού εξελίσσονται διεθνώς, είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να πάρουμε τα όποια μέτρα χρειαστούν. 

Δεν θα ανεχθούμε οποιονδήποτε αποδειχθεί με στοιχεία η εμπλοκή του. Δεν θα ανεχθούμε οποιονδήποτε μειώσει την φερεγγυότητα του Πρωταθλήματος και θα είμαστε οι πρώτοι που θα οδηγήσουμε τυχόν υπόθεση στην δικαιοσύνη, όπως άλλωστε έχουμε κάνει στο παρελθόν με δημοσίευμα του εξωτερικού».

Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης και η διαμάχη FIBA-Euroleague

Για την κακή αγωνιστικά πορεία δυο ιστορικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, πόλη από την οποία κατάγεται ο ίδιος, δήλωσε: «Δεν κατάγομαι απλά, αλλά ζω στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην πόλη στην οποία άρχισε να γράφεται η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ από τη ΧΑΝΘ το 1919. Είναι δυσάρεστο, αλλά εκτιμώ ότι και οι δύο σύλλογοι θα συσπειρώσουν τον κόσμο τους και θα βρουν την δύναμη να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της φετινή σεζόν. Ελληνικό μπάσκετ χωρίς ισχυρή Θεσσαλονίκη δεν νοείται. Η πόλη έχει στο DNA της το μπάσκετ και πιστεύω ότι με την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων των δύο συλλόγων θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις».

Για τη διαμάχη FIBA–Ευρωλίγκας είπε: «Εμείς επιθυμούμε να λήξει η διαμάχη με συμβιβασμό που θα συμβάλλει στην πρόοδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και την συνένωση όλων των δυνάμεων του. Θεωρούμε ότι τα εθνικά πρωταθλήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλήματος στην ήπειρο μας. Είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό μπάσκετ να υποβαθμίζονται και οδηγούνται στο μαρασμό, προς χάριν μιας κλειστής λίγκας, που καταργεί τον υγιή ανταγωνισμό, την άμιλλα - που αποτελεί βασικό συστατικό του αθλητισμού -και αποκλείει επενδυτές από τον χώρο. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις, τις προθέσεις και τις αντιλήψεις του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά όλοι μαζί οι φορείς που υπηρετούμε το άθλημα μέσα από διάλογο και συνεννόηση πρέπει να βρίσκουμε τις λύσεις που συγκεντρώνουν γενικότερη αποδοχή».

Το μήνυμα του All Star Game

Αναφορικά με την δυναμική του All Star Game ο κ. Γαλατσόπουλος εξηγεί:  «Η ανταπόκριση του φίλαθλου κοινού στις δύο διοργανώσεις που προηγήθηκαν και έγιναν στην Πάτρα το 2018 και στην Θεσσαλονίκη το 2019 απέδειξαν ότι ορθώς αποφασίσαμε την αναβίωση του θεσμού.

Τόσο οι εξέδρες του «Δημήτριος Τόφαλος» της Πάτρας, όσο και του Αλεξάνδρειου της Θεσσαλονίκης γέμισαν από οικογένειες και παιδιά, το κοινό που θέλουμε σε κάθε αγώνα της EKOBasketLeague. Το μήνυμα που μεταφέρει ο «Αγώνας των Αστεριών» είναι πολύ σημαντικό: Το μπάσκετ και ο αθλητισμός είναι γιορτή, είναι χαρά και παιχνίδι.

Από την αναβίωση του AllStarGame άρχισε η σχέση μας με την EKO μια από τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, Η σχέση με την EKO δεν είναι μια απλή χορηγική συνεργασία. Με την κορυφαία ελληνική εταιρεία πετρελαιοειδών μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και οράματα για την κοινωνία. Γι’ αυτό στο πλαίσιο της συνεργασίας μας την φετινή σεζόν εγκαινιάζουμε μια νέα δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που την ονομάζουμε «Make Your Point».

Στόχος της δράσης είναι να συνδέσουμε το επαγγελματικό μπάσκετ με τις... ρίζες του, τη νεολαία και τα ανοιχτά γήπεδα. Μαζί με την EKO θα ανακατασκευάσουμε και θα ανακαινίσουμε ανοιχτά γήπεδα σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να φέρουμε ξανά τη νεολαία, το πιο ευαίσθητο αλλά και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας, ξανά στο μπάσκετ.

Εκτός από τον Μεγάλο Χορηγό την διοργάνωση στηρίζουν και μια σειρά άλλων εταιρειών όπως η Watt&Voltκαι Spalding, με τις οποίες συνεργαζόμαστε και στο Πρωτάθλημα, αλλά και τοπικοί χορηγοί, όπως η ΑΝΕΚ και η BlueStar, που βρίσκουν την ευκαιρία να προβληθούν σε ένα event μεγάλου κύρους και πανελλήνιας εμβέλειας. Το AllStarGame επιστρέφει ύστερα από δέκα χρόνια στο Ηράκλειο και στο κλειστό «Δύο Αοράκια» και από έξι στην Κρήτη, καθώς η 21η διοργάνωση είχε φιλοξενηθεί στα Χανιά.

Θεωρούμε ότι το Ηράκλειο είναι η καλύτερη επιλογή για επιτυχημένη διοργάνωση, ύστερα από το ταξίδι μας σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Και πιστεύουμε ότι το φίλαθλο κοινό της Κρήτης δεν θα μας διαψεύσει».

«Αντιμετωπίσαμε την κρίση»

Κάνοντας έναν απολογισμό ο κ. Γαλατσόπουλος είπε: «Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά θεωρώ πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την κρίση της περασμένης σεζόν.

Προχωρήσαμε σε αλλαγές όπως ο αυτόματος υποβιβασμός στην Α2 για ομάδα που δεν συμμετέχει σε αγώνα Πρωταθλήματος με υπαιτιότητας της. Αποφασίσαμε αυστηροποίηση των ποινών για παραπτώματα που συνιστούν δυσφήμιση του αθλήματος, την αύξηση των κατωτάτων ορίων των εγγυημένων ισοσκελισμένων προϋπολογισμών των ΚΑΕ (από τις 400.000 ευρώ σε 600.00 για ομάδες που ανέρχονται από την Α2 και σε 800.000 για τις υπόλοιπες) κ.α.

Προσπαθήσαμε στα σχεδόν τρία χρόνια που βρίσκομαι στην προεδρία του ΕΣΑΚΕ να εξασφαλίσουμε οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια για τις ΚΑΕ με μακρόχρονες χορηγικές και τηλεοπτικές συμφωνίες.

Σε οικονομικό επίπεδο, ήρθαμε σε συμφωνία με τριετή προοπτική με μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, την ΕΚΟ, μέλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια για την Κεντρική Χορηγία της BasketLeague, διευρύνοντας την συνεργασία μας που άρχισε με την αναβίωση του AllStarGame.

Παράλληλα συνεχίζουμε την συνεργασία μας με την ΕΡΤ με τους όρους που είχαν προβλεφθεί το καλοκαίρι του 2018, όταν υπογράψαμε διετές συμβόλαιο. Ταυτόχρονα αναβαθμίσαμε την επικοινωνία της EKOBasketLeague μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών (site και social media του ΕΣΑΚΕ) ώστε να προσεγγίσουμε το νεανικό κοινό και να διευρύνουμε τον κύκλο των φιλάθλων του Πρωταθλήματος. Τηρήσαμε την υπόσχεση που είχαμε δώσει όταν προέκυψε το θέμα του Ολυμπιακού: «Συνεχίζουμε και αλλάζουμε». Στο αγωνιστικό μέρος, θεωρώ πως παρακολουθούμε ένα ενδιαφέρον και αρκετά ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο Πρωτάθλημα, το οποίο βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός. Εκτιμώ ότι το ενδιαφέρον και οι εκπλήξεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση φτάνοντας προς την λήξη της σεζόν».

All Star GameΕΣΑΚΕμπάσκετ