Αθλητισμός|04.02.2020 23:33

Σεξουαλικό σκάνδαλο μεγατόνων στη Γαλλία με άρωμα Λάρι Νάσαρ

Newsroom

Σεξουαλικό σκάνδαλο που σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις ανάλογες με αυτή της υπόθεσης του Λάρι Νάσαρ στην εθνική ομάδα γυμναστικής των ΗΠΑ, ξέσπασε στη Γαλλία ύστερα από τις καταγγελίες μιας διάσημης πρώην πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ πως στην ηλικία από 15 έως 17 ετών είχε πέσει θύμα συστηματικού βιασμού από τον τότε προπονητή της Gilles Beyer

Πρόκειται για την Γαλλίδα πρωταθλήτρια του πατινάζ Sarah Abitbol η οποία έκανε τις αποκαλύψεις με διευθύνσεις και ονόματα σε συνέντευξη της στην εφημερίδα L'Obs.

Η 45χρονη σήμερα Abitbol ισχυρίστηκε πως ο προπονητής της την βίαζε συστηματικά την διετία 1990-92 όταν ήταν στην πιο κρίσιμη ηλικία της εφηβείας της: «Άρχισε να μου κάνει φρικτά πράγματα. Βιάστηκα για πρώτη φορά ήταν ήμουν 15 ετών. Ήταν η πρώτη φορά που με άγγιξε ένας άνθρωπος», δήλωσε η Abitbol, ​​η οποία κέρδισε επτά ευρωπαϊκούς τίτλους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της.

«Τώρα που έφυγα από το άθλημα»

Επίσης δήλωσε πως ούτε οι γονείς της ούτε οι γαλλικές αρχές γνώριζαν για τα όσα είχε βιώσει. Σε ερώτηση γιατί παρουσιάζει τώρα τις καταγγελίες της είπε πως όλα αυτά τα χρόνια είχε ενεργό δρόμο στο άθλημα. «Τώρα που πλέον δεν είμαι μέσα στο άθλημα και μπορώ να δω ξεκάθαρα τα γεγονότα μπορώ να πως ελεύθερα αυτά που κρατούσα μέσα μου για πολλά χρόνια», είπε η 45χρονη σήμερα πρώην αθλήτρια.

Η Sarah Abitbol δεν εμπλέκει μόνο τον προπονητή της Gilles Beyer αλλά και τον τότε υπουργό των σπορ της Γαλλίας Jean-Francois Lamour επειδή την είχε αποτρέψει να κάνει τις καταγγελίες λίγο διάστημα αφότου κακοποιήθηκε. «Υπάρχουν καταγγελίες αλλά δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες», φέρεται να της είχε πει τότε ο Lamour.

Ψάχνουν κι άλλα θύματα

Τώρα μετά τις αποκαλύψεις της που προκάλεσαν αίσθηση σε όλη τη Γαλλία διατάχθηκε έρευνα. Ο εισαγγελέας Remy Heitz είπε πως η έρευνα θα επιδιώξει να «εντοπίσει και άλλα θύματα που ενδέχεται να έχουν υποστεί παρόμοια αδικήματα» υπονοώντας για εκτεταμένο σεξουαλικό σκάνδαλο σε όλο τον χώρο του πατινάζ. Ο Beyer την περασμένη εβδομάδα σε δική του συνέντευξη παραδέχτηκε  πως είχε "οικείες" και "ακατάλληλες" σχέσεις με τον Abitbol αλλά δεν χαρακτήρισε βιασμό τη μεταξύ τους σεξουαλική σχέση.

Του ζήτησαν να παραιτηθεί

Η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Roxana Maracineanu με δήλωση που έκανε χθες ζήτησε από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας πατινάζ, Didier Gailhaguet να παραιτηθεί καθώς το επίμαχο διάστημα είχε ήδη αναλάβει τα καθήκοντα του στην ομοσπονδία καλλιτεχνικού πατινάζ. Ο Gailhaguet δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής αλλά είπε πως θα «σκεφτεί» τις ευθύνες του και αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα απαντήσει.

Σπορκαλλιτεχνικό πατινάζ