Αθλητισμός|06.12.2018 08:15

Γυναικείο ποδόσφαιρο στο Αφγανιστάν: Σεξ για μια θέση στην 11άδα...

Αλέξανδρος Λοθάνο

Το 2007, πάντα στη σκιά των Ταλιμπάν και του καταπιεστικού ισλαμικού καθεστώτος, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν που αγαπούν το ποδόσφαιρο και θέλουν να ασχολούνται ενεργά με αυτό είδαν μια αχτίδα ελπίδας στον αγώνα τους με τη δημιουργία εθνικής ομάδας.

Ενα διεθνές σύμβολο προόδου και αντίστασης, στις τάξεις του οποίου όμως υπήρξαν κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης – φαινόμενο που δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και άλλα αθλήματα.

Η Καλίντα Ποπάλ, πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας που αυτοεξορίστηκε στη Δανία το 2011 λόγω των απειλών που δεχόταν για τη ζωή της, αποκάλυψε το δράμα που βίωσαν τόσο η ίδια όσο και συμπαίκτριές της. Προπονητές και αξιωματούχοι της ομοσπονδίας εκβίαζαν κορίτσια και τους ζητούσαν σεξ με αντάλλαγμα χρήματα, αλλά και για να τις προωθήσουν στην εθνική ομάδα.

«Το είχα καταγγείλει χρόνια πριν στην ομοσπονδία, αλλά, αντί να τιμωρηθούν ή να χάσουν τη θέση τους, οι υπεύθυνοι πήραν προαγωγή. Σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκονται και ισχυρές προσωπικότητες που έχουν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση» ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο BBC η Ποπάλ, κάνοντας αυτό που οι περισσότερες αθλήτριες στη χώρα τους φοβούνται: να μιλήσουν δημόσια για τη φρίκη που βίωσαν επειδή... τόλμησαν να αγαπήσουν τον αθλητισμό.

Η FIFA ξεκίνησε έρευνα με βάση τις καταγγελίες και η δανέζικη εταιρεία αθλητικών ειδών «Hummel» αποσύρθηκε από χορηγός της αφγανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της οποίας, Σαγέντ Αλιρεζά Ακαζαντά, φέρεται να είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

«Δείξε μου πόσο όμορφη είσαι, γιατί μόνο οι καταπληκτικές κοπέλες θα αποτελέσουν μέλη της ομάδας» ήταν μία από τις ατάκες που χρησιμοποιούσαν οι προπονητές και αξιωματούχοι της ομοσπονδίας, όπως κατήγγειλαν οι κοπέλες που βρήκαν το θάρρος να βαδίσουν στα χνάρια της Ποπάλ και, πλέον, είναι πρώην μέλη της εθνικής ομάδας, αφού δεν άντεχαν άλλο την κατάσταση.

γυναικείο ποδόσφαιροFIFAΑφγανιστάν