Αθλητισμός|09.02.2020 00:14

Μάνος Μανουσέλης: Στην Ελλάδα πεθαίνουν από γρίπη και ανησυχούμε για τον κοροναϊό στην Κίνα

Newsroom

Ο Μάνος Μανουσέλης για πολλά χρόνια υπήρξε αθλητικός συντάκτης στην εφημερίδα «Φίλαθλος», συνεργάστηκε με τη NOVA αλλά παράλληλα έκανε καριέρα ως προπονητής μπάσκετ. Με τα χρόνια τον κέρδισε η προπονητική. Τα κατορθώματα και η φήμη του ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα και έφτασαν μέχρι το Κατάρ και την Κίνα και συγκεκριμένα την Σανγκάη όπου εδώ και ένα χρόνο έχει αναλάβει προπονητής στην Σανγκάη Σαρκς. 

Η ελληνική παροικία των Ελλήνων προπονητών μπάσκετ αυξήθηκε στους πέντε καθώς σε διάφορες ομάδες της Κίνας εργάζονται ακόμα ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Σούλης Μαρκόπουλος, ο Αλέξης Φαλέκας και ο γυμναστής Δημήτρης Πασπάλας.

Λόγω της κινεζικής πρωτοχρονιάς που εφέτος ήταν στις 25 Ιανουαρίου ο 55χρονος τεχνικός ήρθε στην Ελλάδα για να δει τις δυο του κόρες. Στο μεταξύ έγιναν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί λόγω του κοροναϊού και τα πλάνα επιστροφής στην Κίνα πήραν παράταση για λίγες εβδομάδες. Η λίγκα μπάσκετ της Κίνας έχει αναβάλλει το πρωτάθλημα μέχρι την 1η Απριλίου.

«Εχουμε 30 νεκρούς και ανησυχούμε για την Κίνα»

«Η ομοσπονδία της Κίνας αποφάσισε να αναβάλει τις επόμενες αγωνιστικές και να διακόψει όλες τις μετακινήσεις των ομάδων. Υπάρχει μια διακοπή στο πρωτάθλημα. Η CBA, η κινεζική λίγκα, αποφάσισε να σταματήσει το πρωτάθλημα, μάλλον μέχρι την 1η Απριλίου αλλά εγώ υπολογίζω πως την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσουμε κανονικά προπονήσεις. Οι Κινέζοι παίκτες της ομάδας έχουν επιστρέψει στις προπονήσεις»..

Σχετικά με τις οδηγίες που δίνονται στους πολίτες στην Κίνα είπε: «Στην Ελλάδα υπάρχουν 30 νεκροί από τη γρίπη και εμείς ανησυχούμε για την Κίνα. Εκεί υπάρχουν οδηγίες προφύλαξης στους πολίτες. Ο κόσμος δεν βγαίνει συχνά και προφυλάσσεται στο σπίτι του. Αυτό συμβαίνει για να αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό η εξάπλωση του κοροναϊού».

«Είμαστε πολύ μακριά»

Ο Μανουσέλης ξεκαθάρισε πάντως πως δεν έχει καμία ανησυχία για την Κίνα και εξήγησε τους λόγους: «Η Σανγκάη βρίσκεται 2,5 ώρες μακριά από την Γουάν που βρίσκεται σε έξαρση ο κοροναϊός, δηλαδή, όσο από την Αθήνα στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είναι και ενδεικτικό των αποστάσεων που έχουμε να καλύψουμε στις μετακινήσεις στο πρωτάθλημα. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και δεν έχω καμία ανησυχία. Εντάξει, ο κόσμος δεν βγαίνει συχνά και προφυλάσσεται στο σπίτι του. Αυτό συμβαίνει για να αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό η εξάπλωση. Προσωπικά δεν ανησυχώ».

«Είμαστε περίεργοι τελικά»

Η Σανγκάη είναι μία πόλη με πληθυσμό 26 εκατομμύρια, δηλαδή, έχει πληθυσμό 2,5 όσο η Ελλάδα. Η Κίνα έχει πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια και ο Μανουσέλης κάνει τις συγκρίσεις του: «Ήρθα στην Ελλάδα και υπάρχουν αρκετοί που με αντιμετωπίζουν περίεργα επειδή ήρθα από την Κίνα. Στην Κίνα υπάρχουν θύματα από τον ιό και είναι 400 άνθρωποι. Στην Ελλάδα υπάρχουν 30 νεκροί από τη γρίπη και μιλάμε για 11 εκατομμύρια κόσμο. Ποσοστιαία δεν θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για μας παρά για την Κίνα; Είμαστε περίεργοι, τελικά».

ΣανγκάηΚορονοϊόςΣπορμπάσκετ