Αθλητισμός|10.02.2020 17:23

Ανευ ουσίας και νομικής βάσης το σκεπτικό της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού

Newsroom

Επειτα από δύο εβδομάδες αναμονής η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού παρέδωσε το περιβόητο σκεπτικό για την εισήγηση που είχε κάνει για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας. Οπως επιβεβαιώνεται όμως από την έκθεση των 84 σελίδων που έφτασαν στα γραφεία της Super League και των εμπλεκόμενων ΠΑΕ, επί της ουσίας πρόκειται για ένα νομικά κενό κείμενο το οποίο στερείται βάσης και ουσίας. Από πουθενά δεν προκύπτει η παραμικρή εμπλοκή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη με την ΠΑΕ Ξάνθη. Αποδεικνύεται λοιπόν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η σκευωρία που στήθηκε εις βάρος του Δικεφάλου από την πλευρά του Ολυμπιακού που προέβη στη σχετική καταγγελία αλλά και από την ΕΕΑ, τη λεγόμενη Επιτροπή Αυγενάκη, που εξέτασε την υπόθεση της δήθεν πολυϊδιοκτησίας.

Εκείνο το οποίο προκύπτει, πέραν πάσης αμφιβολίας, από το σκεπτικό της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι ουσιαστικά αυτό που τόνισε με σαφήνεια ο έγκριτος νομικός Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος μιλώντας στο Total Football του OPEN, ήταν κατηγορηματικός και ξεκάθαρος: «Δεν βλέπω κανένα θέμα από νομικής πλευράς. Εχει γίνει χαμός γιατί ο Ολυμπιακός έχει εμπειρία και ένα θέμα ανύπαρκτο το εμφάνισε με τέτοιο σύνθετο τρόπο ώστε να παρουσιάζει ότι υπάρχει κάτι. Ο νόμος όμως είναι σαφής».

Και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε για να υπάρχει θέμα αν ένας μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Αν ένα διοικητικό στέλεχος του ΠΑΟΚ έχει μετοχές της Ξάνθης. Δεν υπάρχει όμως ούτε κάτι τέτοιο. Αν μία εταιρεία θυγατρική του ΠΑΟΚ, έχει μετοχές της Ξάνθης. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο επίσης. Αν ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στην ΠΑΕ Ξάνθη. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο επίσης. Ακούμε να μιλάνε για ένα ξενοδοχείο, μια εταιρεία που δεν έχει μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη. Ο αθλητικός δικαστής αποφασίζει και ελέγχει τη βασιμότητα της έκθεσης. Δεν είναι δεσμευτική η έκθεση. Απορώ σαν νομικός τι θα γράψουν, με ποιον τρόπο ο ΠΑΟΚ ελέγχει την Ξάνθη»...

Και αν μη τι άλλο, προτού συμπληρωθεί ένα 24ωρο ο Τάκης Μπαλτάκος δικαιώθηκε απόλυτα ως προς τα λεγόμενά του, διότι η Επιτροπή με την έκθεσή της δεν αιτιολογεί και δεν αποδεικνύει σε κανένα σημείο την πολυϊδιοκτησία. Αντιθέτως, η περιβόητη έκθεση εκθέτει ακόμη περισσότερο τους συγγραφείς της, την ΕΕΑ και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

ΠΑΟΚ: «Νομικά κενό γονατογράφημα»

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αντέδρασε άμεσα μόλις παρέλαβε την έκθεση της ΕΕΑ και κάνει λόγο για «νομικά κενό γονατογράφημα της κακιάς ώρας» επισημαίνοντας πως «το μόνο σίγουρο είναι πως μας έκαναν τη ζωή πιο εύκολη. Σύντομα θα πάρουν και τις νομικές απαντήσεις».

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λάβαμε επιτέλους την έκθεση της ΕΕΑ και ζητούμε συγγνώμη που τους κατηγορήσαμε ότι καθυστέρησαν. Οι σεναριογράφοι χρειάζονται μήνες για να καταλήξουν σε τέτοιο παραμύθι. Δυσκολεύτηκαν να τεκμηριώσουν μια προειλημμένη τους απόφαση και τελικά κατέληξαν σε ένα νομικά κενό γονατογράφημα της κακιάς ώρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως μας έκαναν τη ζωή πιο εύκολη. Σύντομα θα πάρουν και τις νομικές απαντήσεις...».

Το non paper του Ολυμπιακού

Για άμεση σύνδεση του Ιωάννη Καλπαζίδη με τον ΠΑΟΚ κάνει λόγο απ' την πλευρά της, η διαρροή μέσω non papen της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ αναφορικά με το σκεπτικό της ΕΕΑ. Εκείνο ωστόσο που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι η σύνδεση την οποία επικαλείται ο πειραϊκός σύλλογος αναφορικά με το σκεπτικό της ΕΕΑ, που βασίζεται στην αυτοψία της Ειρήνης Μαρούπα, μέλους της επιτροπής, στο ξενοδοχείο της Ξάνθης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν γίνει έργα συντήρησης, είναι άνευ ιδιαίτερης αξίας, ενώ παραθέτει ως στοιχείο το ομολογιακό δάνειο που παρουσίασε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Η σύνδεση φέρεται να δικαιολογείται μέσω του ποσού των 6,7 εκατ. ευρώ που μετέφερε από την RFA στη Dimera ο Ιωάννης Καλπαζίδης, το οποίο αφορούσε σε ομολογιακό δάνειο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Βέβαια σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο γεγονός, την ύπαρξη δηλαδή του εν λόγω ομολογιακού δάνειου την είχε παρουσιάσει η ίδια η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ ενώπιον της Επιτροπής.

ποδόσφαιροΛευτέρης ΑυγενάκηςΟλυμπιακόςΕπιτροπή Επαγγελματικού ΑθλητισμούΠΑΟΚΞάνθη ΠΑΕ